Menej televízie počas Vianoc: Vďaka týmto 8 aktivitám strávia deti sviatky oveľa zmysluplnejšie

Zapojte detičky do aktivít, ktoré sú nielenže zábavné, ale takisto zdokonaľujú jemnú motoriku a predstavivosť. Vianoce nemusia byť  len o leňošení a vysedávaní pred televízorom. Zapojte ich do aktivít, ktoré sú nielenže zábavné, ale takisto zdokonaľujú jemnú motoriku a predstavivosť.

 

ČÍTAJTE SI

Na našom U magazíne sme už písali o tom, ako rozvíjať u detí lásku k čítaniu. A práve počas Vianoc je dosť času, aby ste tento zmysluplný koníček ďalej budovali. Obzvlášť, ak si detičky nejaké knihy nájdu aj pod stromčekom.

citajte si

V prípade, že máte doma bábätko alebo batoľa, pokojne im čítajte vy. A ako si spomedzi obrovskej ponuky vybrať?

Skvelou voľbou sú tieto vianočné knihy pre deti, ktoré prenesú vaše ratolesti do zasneženej krajiny a okrem toho im jednoducho a hravo vysvetlia skutočné posolstvo Vianoc.

 

ZAHRAJTE SA SPOLOČENSKÉ HRY

Tak ako knihy, aj spoločenské hry podľa nás k Vianociam neodmysliteľne patria. A to buď ako parádny darček, alebo ako aktivita, ktorá vás a vašich drobcov pohltí natoľko, že si na televízor ani nespomeniete. No a ktorú si vybrať?

Pre najmenšie detičky (od dvoch rokov) odporúčame napríklad jednoduchú a časovo nenáročnú Stapelspiel Wackelfanten. Jej princípom je vytvoriť zo sloníkov zostavu, ktorú majú načrtnutú na priložených kartách. Okrem toho, že detičky sa zabavia, vďaka tejto hre sa u nich rozvíja hmat a jemná motorika.

Obrovským hitom medzi deťmi aj dospelákmi sú jednoduché hry Želví závody (Korytnačky) alebo Double. No kým prvá je viac o taktike, v druhej sa stane víťazom ten, kto má lepšiu pozornosť.

Ponuka je naozaj široká, stačí si len vybrať podľa veku dieťaťa a podľa toho, aké hry ich viac zabavia – taktické, jednoduché a rýchle či kooperatívne, v ktorých sa vyžaduje tímový duch.

spolocenske hry

SKLADAJTE PUZZLE

Hoci by sme puzzle mohli zaradiť k spoločenským hrám, v tomto zozname si zaslúžia osobité miesto. A to jednak preto, že sú zárukou osvedčenej zábavy, a rovnako preto, že okrem hravosti prinášajú mnoho benefitov pre deti. Tak napríklad, vďaka skladaniu puzzle sa u detí rozvíja schopnosť myslieť strategicky či riešiť problémy. Takisto sa u nich zdokonaľuje jemná motorika a koordinácia oko-ruka, ktorá spočíva v tom, že dieťa na základe vizuálnych vnemov vie, čo má robiť s rukou.

V prípade puzzle to teda znamená, že dieťatko podľa vzhľadu dielika a podľa predlohy vie, kam patrí, a tam ho aj umiestni.

puzzle

Na tejto aktivite sa nám páči tiež to, že máte na výber z nespočetného množstva vzorov, veľkostí aj prevedení. Takže či už hľadáte klasické papierové puzzle alebo drevené puzzle so zvieratkami a jedlom, vždy si budete mať z čoho vyberať.

Obzvlášť na Vianoce budú skvelou voľbou puzzle so zasneženou krajinkou alebo typickými vianočnými postavičkami.

 

 

SNEHULIAK BEZ SNEHU

Máte doma výkres, farebný papier, vatu a fixky? Ak áno, hor sa s drobcom do modelovania snehuliaka, na ktorého nebudete potrebovať žiadny sneh. Stačí si len vystrihnúť dva alebo tri kruhy, na ktoré budete vatu lepiť. Potom urobte snehuliakovi šál z farebného papiera. Napokon mu dorobte oči, ústa, nos a gombíky, a to pomocou bobuľového korenia alebo strukovín, ktoré máte poruke.

vyroba vianocnych ozdob

V prípade, že máte doma zopár menších krabičiek, môžete ich zabaliť do bieleho papiera, a tak si vytvoriť spoločne trojrozmerného snehuliaka. Na doladenie vám postačí farebný papier a fixky.

vyroba vianocnych ozdob

Pri modelovaní snehuliaka alebo iných vianočno-zimných postavičiek vám skvelo poslúžia rolky z papiera, kúsky látky či plastové predmety (tanier, pohár a podobne). Nezabudnite však na to, že fantázii sa medze nekladú.

 

 

MAĽOVANIE ŠIŠIEK

Na maľovanie šišiek potrebujete len zopár vecí, a to šišky, bielu vodovú farbu a štetec na nanášanie. Ak chcete, aby šišky pôsobili zasneženým dojmom, namaľujte ich len na koncoch. Samozrejme, je na vás a vašich drobcoch, pre aký vzhľad sa rozhodnete.

kreativne vianocne aktivity

Šišky môžete namaľovať celé nabielo alebo ak chcete domácnosť trochu oživiť, namiesto bielej siahnite aj po iných, veselších farbách. Po vysušení šišky niekam zaveste, v ideálnom prípade môžete nimi dozdobiť vianočný stromček.

 

VLASTNÝ VIANOČNÝ STROMČEK

Vianočné prázdniny sa začínajú pár dní pred Štedrým dňom. Namiesto toho, aby deti už vtedy sedeli pred televízorom, môžu si skúsiť vyrobiť vlastný vianočný stromček.

Poslúži im na to väčší farebný papier alebo výkres, z ktorého vystrihnú maketu stromčeku, a tú potom vymaľujú nazeleno. Okrem toho budú potrebovať aj ďalšie farebné papiere.

Tie sa budú využívať na vystrihovanie darčekov, vianočnej hviezdy a ozdôb. Keď bude stromček hotový, nalepte ho na okno alebo stenu tak, aby sa nepoškodil. Prípade ho niekam zaveste.

maketa vianocneho stromceka


Takúto maketu vianočného stromčeka si môžete urobiť aj sami. Zdroj: Amazon.com

Keďže dieťa bude počas aktivity používať farby, nožnice a lepidlo, majte ho pod dohľadom. Alebo mu rovno pomôžte a spoločne sa tak zabavte.

 

 

STAVEBNICE NIELEN PRE CHLAPCOV

Väčšie alebo menšie? Drevené či z plastu? Magnetické alebo elektronické? Výber stavebníc sa od čias minulých značne rozšíril, a tak môžete dieťatku okrem Lega alebo klasických kociek zaobstarať aj iné, zaujímavé a šikovné stavebnice.

stavebnica geomag color

Tak napríklad, stavebnica Geomag Color obsahuje niekoľko kovových paličiek a guličiek. Pomocou magnetickej príťažlivosti si deti dokážu z týchto komponentov poskladať rôzne tvary a predmety, čím sa u nich rozvíja predstavivosť a jemná motorika.

Rovnaký prospech a zábavu prináša populárna stavebnica Brain Flakes od spoločnosti VIAHART, určená pre detičky od piatich rokov. Balenie obsahuje 500 farebných „vločiek“, ktoré sa dajú spájať dokopy. Tak si vaše dieťatko môže vymodelovať strom, zvieratko alebo autíčko. Pestrosť modelov navyše dokazuje, že stavebnice nie sú len pre chlapcov.

Aby malo dieťatko všetky dieliky vždy pokope, zaobstarajte mu hrací vak Play&Go. Jeho súčasťou je podložka, na ktorej sa môže hrať. A potom, keď nadíde čas upratovania, stačí potiahnuť za šnúrky a vak niekam odložiť. Vďaka nemu bude mať vaša ratolesť v izbe poriadok a nestratia sa jej ani kúsky stavebnice či iné obľúbené hračky.

vak play go


Vak Play&Go slúži na hranie aj uschovanie hračiek.

STRETNUTIE PRI PEČENÍ

Zistili ste, že vám nejaké maškrty chýbajú? Alebo si len chcete intenzívnejšie užiť čas s deťmi? Tak či onak, pečenie medovníčkov je ideálnou príležitosťou, ako ich zapojiť do nejakej činnosti a pritom sa spolu zabaviť. Ak nemáte chuť na medovníčky, poobzerajte sa po iných receptoch na vianočné dobroty, pri ktorých sa deti budú môcť zapojiť do modelovania, zdobenia alebo vykrajovania tvarov.

Okrem toho, že detičky strávia čas oveľa zmysluplnejšie, budete mať príležitosť spoločne sa porozprávať a niečo nové ich naučiť.