Vyberáme 10 najkrajších detských kníh s vianočným motívom

Tieto nádherné knižky vypravia detičky na Severný pól a tiež im pripomenú, prečo sú Vianoce takým čarovným obdobím.

Dokáže sa lakomec Scrooge zmeniť a znova uveriť v čaro Vianoc? Ako sa zachová Kai, keď sa s Gerdou stretne v paláci zlej Snehovej kráľovnej? Tieto nádherné knižky nielenže vypravia detičky na Severný pól a zasnežené zjazdovky, ale znova im pripomenú, prečo sú Vianoce takým čarovným obdobím.

AKO GRINCH UKRADOL VIANOCE

Zelený jaskynný škriatok Grinch odjakživa neznáša Vianoce. Obyvatelia mesta Whoville, ktoré leží neďaleko jaskyne, ich, naopak, milujú. Preto sa zlomyseľník Grinch rozhodne, že im najkrajšie dni v roku prekazí. Súčasťou plánu je ukradnúť ľuďom darčeky, jedlo a vianočné stromčeky. 

Pri krádeži sa dostane aj do domu srdečných Whoovcov, kde narazí na dievčatko Cindy Lou. A práve stretnutie s ňou a pretrvávajúca radosť po rušnej noci utvrdí Grincha v tom, že pre Whovillčanov nie sú významom Vianoc darčeky a jedlo. Vďaka tomu svitá nádej, že v ich skutočné posolstvo uverí aj zatrpknutý škriatok.

kniha grinch


Zdroj: Knihydobrovsky.cz

Americká Národná vzdelávacia asociácia niekoľkokrát zaradila príbeh medzi najlepšie knihy pre deti. Dielo Ako Grinch ukradol Vianoce vyšlo prvý raz v roku 1957, jeho autorom je známy spisovateľ Dr. Seuss. Kniha je vhodná pre deti od štyroch rokov.

VIANOČNÁ KOLEDA

Podobne ako Grinch, ani Ebenezer Scrooge nemá k Vianociam prívetivý vzťah. Jeho lakomstvo a zatrpknutosť ho priviedli k tomu, že sviatky trávi sám.

Jedny Vianoce, keď ho navštívi duch bývalého obchodného partnera Marleyho, sa však začne všetko meniť. Marley ho totižto upozorňuje, aby sa toľko neupínal na majetok. Tiež mu oznámi, že ho navštívia ďalší traja duchovia.

kniha vianocna koleda


Zdroj: Bux.sk

Prvý z nich zavedie Scrooga do minulosti. Ukáže mu, že už ako malý chlapec sa na Vianoce od všetkých vzďaľoval. Tiež ho zavedie do domu bývalej manželky Belle, s ktorou sa rozišiel kvôli peniazom.

Druhý duch mu ukáže súčasnosť – vezme ho do rodiny úradníka Boba, ktorý žije skromne a radostne, a to aj napriek tomu, že má chorého syna.

Napokon prichádza tretí duch – Fantóm – ktorý Scroogovi ukazuje, ako skončí, ak sa hneď nezmení. A čo myslíte, ako sa to celé skončí?

Knihu so zmysluplným posolstvom napísal Charles Dickens, prvýkrát vyšla v roku 1843. Pre staršie deti, ktoré vedia čítať, bude skvelým darčekom. Ak máte doma drobcov, pokojne im knihu čítajte vy.

NA HORÁCH V ZÁVEJOVE

Od klasiky sa presuňme k súčasnej literatúre. Okrem toho, že Nór Bjørn Rune Lie píše, sa venuje ilustráciám. A že mu to naozaj ide, o tom vás presvedčí kniha Na horách v Závejove. 

Autor čitateľa vezme do mestečka Slapsefjell, ktoré leží niekde v nórskych horách. A keďže sa v tomto mestečku nachádza lyžiarske stredisko, môžete sa tešiť na zasnežené kopce, sánky aj lyžiarov v otepľovákoch a hrubých svetroch.

knizka na horach v zavejove


Zdroj: Knihcentrum.cz

Kniha sa nám páči najmä preto, že zobrazuje idylickú zimu a krásy s ňou spojené. Malý čitateľ sa rovnako zoznámi so srdečnými obyvateľmi mesta a zistí, že sánkovačka je vždy skvelý nápad. Knižka vyšla v slovenčine aj češtine, veková hranica je 4 – 12 rokov.

detska kniha s krasnymi ilustraciami


Vy a vaše deti sa môžete tešiť na takéto krásne ilustrácie. Zdroj: Knihcentrum.cz

SNEHOVÁ KRÁĽOVNÁ

Zasnežená krajina, kamaráti Gerda a Kai a jedno prekliate zrkadlo. Tak sa začína príbeh o zlej Snehovej kráľovnej, ktorá toto zrkadlo ukrýva. Keď sa doň niekto pozrie, skamenie mu srdce.

Nanešťastie, počas snežnej búrky jeden úlomok zrkadla vletel Kaiovi do oka, a tak sa z neho stáva sebecký a nevďačný človek. Čo je ešte horšie, Snehová kráľovná si ho podmaní natoľko, že odíde do jej paláca.

knizka snehova kralovna


Zdroj: Megaknihy.sk

Statočná Gerda sa však rozhodne, že priateľa zachráni. No zatiaľ čo v paláci vládne večná zima, Gerdu zastihnú všetky ročné obdobia, kým sa tam dostane. Náročná cesta sa ale napokon vyplatí a zlú kráľovnú premôže dobro a sila priateľstva.

Autorom slávneho príbehu je Hans Christian Andersen, kniha prvýkrát vyšla ešte v roku 1844.

DISNEY: VIANOČNÁ ZBIERKA ROZPRÁVOK

Starí známi Mickey Mouse s Pinocchiom a tiež nové postavičky ako Nemo alebo hromotĺk Ralph. Na nich a mnohých iných sa môžete tešiť v knihe Vianočná zbierka rozprávok, ktorá zobrazuje slávne Disney postavy počas sviatkov.

Takže aké budú prvé Vianoce u Rapunzel a Flynna z rozprávky Na vlásku? A ako ich strávi strýko Držgroš s rodinou alebo sloník Dumbo?

vianocna zbierka rozpravok


Zdroj: Bux.sk

Na knihe sa nám páči, že je spojením klasických aj novších Disneyho rozprávok. Navyše, tak rýchlo vaše dieťatko neomrzí, keďže má až 304 strán a nachádza sa v nej hneď niekoľko príbehov. Kniha je vhodná pre deti od štyroch rokov.

POLÁRNY EXPRES

Existuje kúzlo Vianoc? A dokážu mu uveriť aj dospelí? Tieto otázky si budete môcť spoločne s vašimi deťmi zodpovedať pri čítaní knihy Polárny expres.

V nej vás autor Chris Van Allsburg zavedie do života malého chlapca, ktorý o vianočnom kúzle pochybuje a nie je si istý, či darčeky nosí naozaj Santa Claus. Až nadíde večer, keď sa pri jeho dome zjaví Polárny expres.

kniha the polar express


Kniha vyšla spoločne s audioverziou. Zdroj: Booktook.cz

Čarovný vlak ho vezme priamo na Severný pól, kde sa stretáva s vianočnými škriatkami a Santa Clausom.

Chlapec má dokonca také šťastie, že mu Santa umožní vybrať si prvý vianočný darček. Jeho prosba je jednoduchá – chce jednu rolničku zo Santovho sobieho záprahu. Tým sa však príbeh ani zďaleka nekončí. 

Kniha je považovaná za vianočnú klasiku. Zaujímavosťou je, že herca Toma Hanksa zaujala natoľko, že presvedčil režiséra Roberta Zemeckisa, aby natočili o Polárnom exprese animovaný film.

Hanks v ňom prepožičal hlas viacerým postavám. Ak teda nenarazíte na knihu, pozrite si aspoň túto skvelú filmovú rozprávku.

DOPISY DEDA MRÁZA

J. R. R. Tolkiena vám predstavovať nemusíme, jeho Pána prsteňov alebo Hobita určite poznáte. No vedeli ste aj to, že napísal populárnu vianočnú knihu Dopisy Deda Mráza?

Ako naznačuje názov, dielo zahŕňa niekoľko listov, ktoré písal Tolkien od roku 1920, aby zabavil svoje deti. Dopisy zachytávajú dobrodružstvá Deda Mráza, ktoré zažíva v spoločnosti vianočných škriatkov a polárneho medveďa.

dopisy deda mraza


Zdroj: Knihcentrum.cz

Skvelú myšlienku umocňujú originálne ilustrácie a to, že texty sú vytlačené v podobe skutočných listov písaných rukou.

Kniha vyšla v češtine s názvom, ktorý uvádzame vyššie. Ak máte doma staršie deti, ktoré si rozumejú s angličtinou, pokojne im zadovážte knihu v origináli.

VIANOČNÉ MYSTÉRIUM

Keď 1. decembra nájde Joachim v kníhkupectve ručne vyrobený adventný kalendár, začína sa veľké dobrodružstvo. Na jeho prekvapenie sa totižto otvorením prvého okienka stáva pozorovateľom príbehu malej Elisabet.

Po tom, ako sa dievčatko stratí mame v obchodnom dome, putuje v čase a priestore a smeruje tak až k večeru, keď sa narodil Ježiško. Spoločnosť na ceste jej robia pastieri či anjeli. A keď sa dostanete až na koniec, čaká tam na Joachima zaujímavé rozuzlenie.

vianocne mysterium


Zdroj: Zachej.sk

Podobne ako mnoho iných vianočných príbehov, aj táto kniha je skvelá pre všetky generácie, nielen pre detičky. Knižka s náboženským motívom obsahuje celkovo 24 kapitol, ktoré si môžu vaše ratolesti rozdeliť na celý advent.

Autorom je nórsky spisovateľ Jostein Gaarder, kniha vyšla prvýkrát v roku 1992.

SNEHOVÁ SESTRA

Pre malého Juliana sú Vianoce magickým časom. Tento rok však bude iný, pretože len nedávno zomrela jeho sestra Juni.

Do pochmúrneho obdobia však vnesie svetlo veselá ryšavka Hedviga. Tá Juliana vezme do svojho domu, ktorý doslova prekypuje vianočnou atmosférou. No ani Hedvigin príbytok, okolo ktorého sa neustále pohybuje zvláštny muž, a celkovo jej život nie je úplne bez tajomstiev.

snehova sestra


Zdroj: Zachej.sk

Nórska spisovateľka Maja Lunde, ktorá napísala aj bestseller Príbeh včiel, v knihe vykresľuje závažné životné problémy. Nemusíte sa ale obávať, vianočné čaro sa v knihe nevytráca. 

Práve naopak. Vďaka sile priateľstva, láske a rodine môže Julian opäť uveriť v najdôležitejšie posolstvo Vianoc.

MRÁZIK

Náš výber najkrajších vianočných kníh uzavrieme úplnou klasikou. Veď aké by to boli Vianoce bez deduška Mrázika?

Kniha Bedřicha Smudeka rozpráva príbeh Nastenky, ktorá žije spolu s dedkom a macochou. Dej sa začína rozvíjať, keď Nastenka stretne samoľúbeho bohatiera Ivana a deduška Mrázika, ktorý svojím kúzelným žezlom razom premení krajinu na zasnežené kráľovstvo.

mrazik


Zdroj: Databazeknih.cz

Tešiť sa môžete aj na Nastenkinu nevlastnú sestru Marfu, ktorá je lenivá a rozmaznaná, ako ju poznáme zo slávneho filmu.

A keď už spomíname film, s knihou sa zhoduje takmer vo všetkom. Preto ak hľadáte peknú knihu s jednoducho vykresleným ponaučením, Mrázik je stávka na istotu.