Ako u detí rozvíjať lásku k čítaniu? Kľúčovú úlohu zohrávajú rodičia

Podľa inštitúcie The National Literacy Trust s pribúdajúcim vekom klesá aj záujem o čítanie. A to najmä vtedy, keď je postoj dieťaťa ku knihám menej pozitívny. Inak povedané, ak si deti neužívajú čítanie v ranom veku, neskôr sa mu budú venovať len ťažko.

 

laska k citaniu u deti

A práve rodičia by mali pomáhať deťom pri budovaní si tohto vzťahu. Potvrdzuje to aj učiteľka základnej školy Eleanor Webster. „Domov má veľký vplyv. Nápomocní a chápaví rodičia sú kľúčom pri rozvíjaní vzťahu detí k čítaniu,“ uviedla pre britský The Guardian.

Samozrejme, na tento fakt nestačí len poukázať. Preto vám v nasledujúcej časti poskytneme zopár rád, ako pomôcť deťom pestovať si lásku ku knihám.

ZAČNITE PRI NOVORODENCOCH

Bývalá editorka detských kníh Pamela Paul a novinárka Maria Russo vo svojom článku poukazujú na to, aké dôležité je čítať už aj novorodencom. Totižto slová, ktorým je dieťa vystavené, majú vplyv na jeho reč a gramotnosť.

zacnite s citanim novorodencov

Dôležité pritom nie je ani tak, čo im čítate, ale ako im to čítate. Môžete teda pokojne siahnuť po kuchárskej knihe alebo beletrii, no zachovajte si dynamiku reči a zamerajte sa na dieťa. To vníma melódiu hlasu aj samotné slová.

Samozrejme, vhodnou voľbou sú aj detské knihy. A to najmä preto, že často obsahujú slová, ktoré sa deti snažia napodobniť (napríklad zvuky zvierat). V prípade, že sa teda budú o to snažiť, nechajte ich. Rovnako ich môžete povzbudiť aj k iným zmyslovým zážitkom.

Dovoľte im, aby si knihu ohmatali či ovoňali. Ak máte k dispozícii textúrovanú knihu, je to iba výhoda. Pri batoľatách sa úroveň poznania zvyšuje. Tie už okrem hlasu a slov dokážu vnímať aj čísla, farby či tvary.

citanie od utleho detstva

Navyše, tým, že sa pri tejto aktivite s dieťaťom zbližujete, vytvárate uňho pozitívny postoj k čítaniu.

HLASNÉ ČÍTANIE

Hoci sme sa hlasnému čítaniu venovali v samostatnom článku, jeho benefity treba spomenúť aj teraz.

Novinárka a bývalá editorka detských kníh Julia Ecclesshare publikovala článok, v ktorom popisuje, ako matka nevie svoju osemročnú dcéru donútiť k samostatnému čítaniu. Školáčka si svoje domáce úlohy spojené s čítaním splní, no keď by si mala sama vziať knihu, ktorú si čítajú pred spaním, požiada matku, aby jej predčítavala.

hlasne citanie s detmi

Ecclesshare v spoločnom hlasnom čítaní nevidí problém, dokonca ani v tomto veku. Podľa nej je čítanie nahlas jedným z najlepších spôsobov, ako si dieťa vychutná knihu. Začne si tak príbehy predstavovať, snívať o nich, diviť sa im. A po tom, ako sa mu to zapáči, si bude chcieť aj samo knihu prečítať.

Navyše, vďaka hlasnému čítaniu sa u dieťaťa zlepšuje pozornosť, jazyk aj správanie. Preto o benefitoch tejto aktivity nemožno pochybovať.

BUĎTE IM VZOROM

Učitelia mnohých amerických škôl nakazujú deťom, aby čítali aspoň 20 až 30 minút každý večer (podľa iných zdrojov je to aj hodina). Špecialistka na čítanie a učenie sa Anne Glass pracuje v newyorskej škôlke. Ako sama hovorí, deti často toto odporúčanie odmietajú a neraz sa musia rodičia deťom hroziť či doprosovať. Správne nie je ani to, ak sa rodičia snažia dieťa podplatiť a za čítanie mu sľubujú nejakú odmenu.

budte v citani vzorom

Anne Glass v prvom rade odporúča, aby si sami rodičia formovali vzťah k čítaniu. „Ak vás dieťa uvidí, že si čítate knihu a užívate jej príbeh, oveľa radšej si sadne a začne čítať tiež,“ tvrdí špecialistka.

Je teda väčšia pravdepodobnosť, že z dieťaťa sa stane samostatný čitateľ, keď bude vyrastať v domácnosti, kde je čítanie kníh túžbou, nie nariadením.

AJ POČAS DŇA

Večerné čítanie sa spája so snahou uspať dieťa. V tomto prípade vyberajte knihy s pokojným dejom, nič dynamické ani zábavné. Koniec príbehu by mal byť strategický a mal by obsahovať také scény, pri ktorých dieťa zaspí.

citanie aj pocas dna

A hoci je uspávanie pomocou kníh bežnou rutinou, Pamela Paul a Maria Russo radia rodičom, aby batoľatám čítali aj počas dňa. V tomto čase je čítanie dobrým a často aj jediným spôsobom, ako dieťa upokojiť a docieliť uňho väčšiu pozornosť.

DAJTE IM, ČO CHCÚ

Nie je nič nezvyčajné, že knihy, ktoré musia deti povinne čítať, sa im vôbec nepáčia. Podľa prieskumu inštitúcie Scholastic z roku 2015 až 91 % zúčastnených detí vo veku 6 až 17 rokov uviedlo, že ich najobľúbenejšími knihami sú tie, ktoré si samy vyberú.

dieta vybera knihu samo

Z výskumu taktiež vyplýva, že deti najviac obľubujú knihy, ktoré ich rozosmievajú, umožňujú im používať vlastnú predstavivosť, naučia ich niečo nové alebo obsahujú nejakú záhadu.

Preto deťom umožnite vybrať si.

Ak si už aj pri batoľatách všimnete, že niektoré knihy majú radšej, čítajte im práve tie. Samozrejme, voľnosť výberu musí byť podriadená veku dieťaťa.

DOBRÁ RADA NA ZÁVER

Príbeh o osemročnom dievčatku, ktorý sme uvádzali vyššie, je ukážkovým príkladom individuálnosti. Čo tým myslíme?

Ide totižto o to, že u detí vo veku zhruba 4 až 5 rokov začínajú prvé pokusy samostatného čítania. Tie sa neskôr zveľaďujú v škole a v ideálnom prípade aj doma. No vzápätí treba konštatovať, že každé dieťa je iné. Nie je teda pravidlo, že dieťa si začne samostatne čítať ako päťročné.

rozvoj lasky ku kniham

Tento dôležitý míľnik môže prísť aj neskôr. Ako rodičom vám preto radíme, aby ste zostali chápaví a pozitívni v akejkoľvek situácii. Veď napokon, práve to pomôže deťom najviac pri rozvíjaní lásky ku knihám. :-)