Kedy a ako začať u detí budovať vzťah k poriadku?

Už dvojročným deťom môžete vysvetľovať, kam patria hračky. Školáci si hravo poskladajú oblečenie a upracú použitý riad. Päťročné detičky chápu, že špinavé šatstvo patrí do špeciálneho koša a po prebudení si treba ustlať posteľ. No aby sa to naučili robiť, musíte zavádzať rutinu a stať sa pre vašu ratolesť vzorným príkladom.

KEDY ZAČAŤ

Vedeli ste, že už u dvojročných detičiek sa rozvíja schopnosť prevziať zodpovednosť za niektoré úkony? Nič teda nepokazíte tým, ak im budete už v tomto veku odľahčeným spôsobom vysvetľovať, kam patria hračky.

Keď budú mať o rok-dva viac, upozornite ich na to, že špinavé šatstvo sa odkladá do špeciálneho koša a po prebudení treba ustlať posteľ. Ako päťročné môžete dieťa naučiť, že hneď po dojedení treba dať použitý riad do drezu.

ŠKOLÁCI A UPRATOVANIE

V školských začiatkoch je dieťa samostatnejšie a hravo zvláda činnosti ako odkladanie uterákov po kúpeli alebo skladanie a uloženie šatstva do skrine. Na sedemročné dieťa sa môžete spoľahnúť ešte viac, pretože v tomto veku sa dokáže samostatne pripraviť na nasledujúci školský deň, zvláda hygienu a takisto vám vie pomôcť s jednoduchšími prácami počas prípravy večere.

Keď majú deti od osem do jedenásť rokov, môžete ich zamestnať napríklad vynesením koša, utieraním prachu či skladaním bielizne. Bez problémov zvládnu aj pripraviť stôl pred večerou alebo ho po nej upratať.

Tínedžerov už možno považovať za sebestačných. Preto si hravo poradia s prípravou jedla, umývaním auta a bežnými domácimi prácami. Zvážiť môžete aj to, že ich zasvätíte do prania.

AKO ICH MOTIVOVAŤ 

Keď už viete, čo všetko a v akom veku deti zvládnu, prichádza na rad niečo oveľa dôležitejšie, a to je motivácia. Ako teda viesť deti k tomu, aby si po sebe upratovali a mali vzťah k poriadku?

 

SPRÁVAJTE SA PRÍKLADNE

Tak ako všeobecne pri výchove, aj v tomto prípade platí, že deťom musíte byť vzorným príkladom. V porovnaní so slovami si deti oveľa jednoduchšie zapamätajú to, čo vidia.

Takisto platí staré známe, že nemôžete od nich čakať niečo, čo sami nerobíte. Preto dbajte na to, aby ste mali všade poriadok, systém v upratovaní a dodržujte každodenné úkony, ktoré vedú k čistote.

VŠETKO MÁ SVOJE MIESTO

Knihy patria do poličky, oblečenie do skrine a hračky do špeciálneho vaku. Toto všetko treba deťom jasne vysvetliť. Aby ste im upratovanie aspoň trochu uľahčili, umiestnite úložné priestory na dostupné miesta. Takže žiadne vykladanie na skriňu alebo do vysokých poličiek.

Upratovanie bude jednoduché, systematické a hlavne bezpečné aj vďaka takým pomocníkom, ako je vak na hračky Play&Go.

vaky na hracky


V našom e-shope nájdete množstvo vakov s rôznymi veselými motívmi.

Keď sa dieťatko dohrá, stačí potiahnuť za šnúrky a hračky sú na jednej kope. Pevné šnúrky slúžia aj na to, aby si vaša ratolesť vak niekam zavesila. Ak také možnosti nemáte, vak sa bez problémov zmestí do spodnej časti skrine alebo pod posteľ.

dievcatko sa hra na podlozke


Spodnú časť vaku tvorí takáto krásna podložka na hranie.

ZAVÁDZAJTE RUTINU

Zopár jednoduchých pravidiel môže priniesť do vzťahu k poriadkumilovnosti veľmi veľa. Veď na raňajšom ustieľaní postele nie je nič náročné.

To isté platí o rýchlom upratovaní hračiek a skladaní oblečenia ešte predtým, ako sa spolu navečeriate. V rámci každodennej rutiny vám tiež odporúčame nabádať deti k tomu, aby hračky vrátili na svoje miesto hneď, ako sa dohrajú.

Vďaka tomu, že dieťa naučíte zopár rýchlych a jednoduchých aktivít, vytvoríte uňho pravidelnú rutinu. A tá napokon dieťa utvrdí v tom, že takéto návyky sú správne.

dievcatko stiska perinku

KONTROLNÝ ZOZNAM

S čím všetkým sa vaše dieťatko hráva a čo okrem hračiek treba upratať? Aby ste mu nemuseli povinnosti zakaždým pripomínať, vytvorte zoznam všetkých aktivít, ktoré musí pri upratovaní izby vykonať. 

Ako môže taký zoznam vyzerať? Inšpirovať vás môže aj ten náš.

Pri upratovaní izby nezabudni:

- dať hračky do vaku
- uložiť knižky
- ustlať posteľ
- utrieť prach zo stola
- vyniesť kôš, ktorý máš pod stolom
- povysávať
- poliať kvet :)

VÄČŠIE UPRATOVANIE RAZ ZA TÝŽDEŇ

Je pochopiteľné, že na všetky tieto aktivity si dieťa nenájde čas každý deň. Veď napokon, vysávaniu alebo polievaniu kvetov sa stačí venovať raz za čas.

Vopred vám však radíme, aby ste si s dieťaťom určili, kedy si takéto veľké upratovanie v izbe urobí. Ideálna je sobota alebo deň, keď má dieťa menej školských povinností.

POUŽÍVAJTE ČASOVAČ

Áno, čítate správne. Ak chcete u dieťaťa budovať vzťah k poriadku a čistote, pokojne mu povedzte, dokedy musí byť izba uprataná. Tým, že mu takto stanovíte čas, vyvoláte uňho pozornosť a tiež sa prejaví dávka súťaživosti.

Ideálne bude, ak si dieťa uprace izbu do piatich či desiatich minút. Pri dlhšom čase môže povinnosti odkladať, ignorovať alebo na ne úplne zabudnúť.

kracky v krabici

MOTIVUJTE HO

V prípade, že dieťa neurobí to, čo ste mu nakázali, prichádza na rad kompenzácia. Môžete mu skrátiť čas strávený pri počítači alebo mu vziať obľúbenú hračku.

Všetky dôsledky si však upresnite ešte predtým, ako sa vaša ratolesť pustí do upratovania. Vtedy spomeňte aj pozitívnu motiváciu, ktorá ho k upratovaniu podnieti. 

Sladkosti a nezdravé návyky však vynechajte. Namiesto nich mu sľúbte, že si spolu večer pozriete rozprávku alebo si pripravíte nejaký chutný pokrm (napríklad zdravší čokoládový koláč).

NEZABÚDAJTE ANI NA TOTO

Na záver článku dávame do pozornosti niekoľko užitočných informácií. Tak napríklad, ak má mať dieťa v izbe poriadok, nemôžete mu nakúpiť príliš veľa hračiek. Namiesto nich mu zaobstarajte viac funkčných vecí – napríklad podložku na hranie, knižnicu alebo stolík.

premiova podlozka lalalukids


Prémiovú podložku na hranie s motívom White Star nájdete v našom e-shope.

Pri udržiavaní poriadku vám pomôže aj systematickosť, ktorá spočíva v tom, že hračky a detské veci budú mať svoje miesto.

Na uskladnenie vecí a hračiek vám skvelo poslúžia poličky s boxami či zásuvky pod detskou postieľkou. Na škodu nie sú ani menšie komody, ktoré budú svojou výškou dieťatku vyhovovať.