Základom sú tri jedlá denne. Ako často kŕmiť bábätká a staršie deti?

Existuje niekoľko náznakov, podľa ktorých spoznáte, že dieťatko je hladné. V prvých mesiacoch sa riaďte najmä nimi. 

Aký by mal byť stravovací režim bábätiek a ako by sa mal meniť s pribúdajúcim vekom? V článku vám poradíme, ako čo najlepšie zavádzať správne návyky v stravovaní od prvého mesiaca až po tínedžerský vek.

 

STRAVOVACÍ REŽIM BÁBÄTIEK

Obzvlášť bábätká potrebujú konzumovať pokrmy s vysokým obsahom výživných látok. No keďže ich brušká sú veľmi malé, kŕmiť ich musíte v menších dávkach a viackrát za deň.

Od prvého do šiesteho mesiaca sa riaďte najmä reakciami dieťatka, ktoré vám naznačí, že má hlad. V prípade, že bábätku podávate namiesto materského mlieka dojčenskú výživu, nastavte si režim a kŕmte ho v pravidelných intervaloch.

Samozrejme, neignorujte náznaky. Ak vám dáva bábätko najavo, že je hladné, nakŕmte ho aj pomimo vášho pravidelného rozvrhu.

flasky s mliekom

Existuje hneď niekoľko typických náznakov, podľa ktorých spoznáte, že dieťatko je hladné. Je to najmä plač, nervozita, oblizovanie si pier, otváranie úst, pokladanie rúčky na ústa alebo snaha ku všetkému sa prisať.

Pri kŕmení bábätiek je užitočné vedieť, že novorodenec prvé dva dni spapá len 15 mililitrov materského mlieka. Neskôr je to od 30 do 60 mililitrov. Keď má bábätko pol roka, vypije naraz 240 mililitrov.

Čo sa týka intervalov kŕmenia, zo začiatku dieťatko papá každé dve až tri hodiny. Bežne aj počas noci. Postupne sa tento interval predlžuje, a to najmä preto, že bábätko sa nasýti viac na jedenkrát.

ako casto krmit babatka

OD ŠIESTEHO MESIACA

Keď má dieťa šesť mesiacov, papá materské mlieko zvyčajne po troch až piatich hodinách.

V období šiesteho alebo siedmeho mesiaca zároveň prichádza jedna zmena, a to zavádzanie tuhých pokrmov. Stále platí, že dieťatko konzumuje predovšetkým materské mlieko alebo dojčenskú výživu. 

No k tejto strave pridajte jeden- alebo dvakrát za deň nejaký pevný pokrm (detské kaše, kúsok varenej mrkvy alebo zemiaku, banán).

Je v podstate na vás, kedy nové jedlá dieťatku ponúknete. Ako však pripomína odborníčka na detskú výživu Natalia Stasenko, najvhodnejším časom je ráno alebo obed.

Čím skôr bábätko zje tuhé jedlo, tým viac času budete mať na to, aby ste sledovali prípadné alergické reakcie.

Ako príklad uvádzame vzorový rozvrh kŕmenia šesťmesačného bábätka.

6:30 – tesne po prebudení podávajte materské mlieko alebo výživu
8:00 – raňajky – tuhý pokrm
10:00 – desiata – mlieko alebo výživa
12:00 – obed – tuhé pokrmy alebo mlieko (prípadne výživa)
15:00 – olovrant – materské mlieko alebo výživa
17:30 – večera – materské mlieko alebo výživa
19:00 – materské mlieko alebo výživa

V období siedmeho a ôsmeho mesiaca sa z časového rozvrhu nič zásadne nemení. Len namiesto jedného alebo dvoch tuhých pokrmov dávajte dieťatku prinajmenšom dve takéto jedlá. 

Po dovŕšení deviatich mesiacov pokojne jedno kŕmenie materským mliekom vynechajte a nahraďte ho tuhým pokrmom.

 

OD PRVÉHO DO PIATEHO ROKU

Po prvom roku sa začína materské mlieko ešte viac nahradzovať pevnými jedlami. S rozostupom dvoch až troch hodín dieťatko papá približne šesťkrát za deň (trikrát mlieko a trikrát pevné jedlo).

Základom sú raňajky, obed a takzvané medzijedlá. To znamená, že aj pomedzi hlavné pokrmy budete dbať na menšie snacky, ako je desiata, popoludňajšie občerstvenie a ľahký pokrm pred spaním. Kedy bude dieťatko papať mlieko a kedy mu dáte tuhé pokrmy, zostáva na vás.

Keď má dieťatko približne tri roky, nastáva menšia zmena. Podľa Stasenko by ste mali zostať pri troch hlavných jedlách, no po večeri už dieťa nutne nepotrebuje ďalší pokrm. V dôsledku toho môže byť hlavná večera výdatnejšia a rovnako môžete upraviť čas, kedy ju budete deťom podávať.

V praxi to znamená, že dieťa bude jesť o čosi viac, a to napríklad aj okolo 19:00 až 20:00.

V režime detičiek, ktoré majú štyri až päť rokov, sa nič zásadné nemení. Len vám odporúčame, aby ste trvali na olovrantoch.

Po dni strávenom v škôlke a neskôr v škole sú niektoré deti vyčerpané a potrebujú dobiť energiu. Ak do tejto skupiny patrí aj vaša ratolesť, pripravujte jej výdatný olovrant pravidelne.

ako casto jedia skolaci

MLADŠIE DETI A TÍNEDŽERI

Stravovacie návyky nezanedbávajte ani po tom, ako začne vaše dieťa chodiť do školy. Mladšie deti a tínedžeri by mali jesť každé tri až štyri hodiny.

Platí pritom, že najdôležitejšie sú tri základné jedlá, a to raňajky, obed a večera. Pri mladších deťoch tiež myslite na to, že by mali konzumovať prinajmenšom dve ľahšie medzijedlá.

Rovnako pri tínedžeroch dohliadnite, aby jedli trikrát denne hlavné jedlo a popri tom aspoň jeden snack.

Bez ohľadu na to, či máte doma mladšie dieťa alebo tínedžera, dobre zvážte rozostupy medzi hlavnými jedlami a medzijedlami. Ak sú pokrmy naplánované a podávajú sa s dostatočným odstupom, je väčšia šanca, že vaše dieťa bude mať správnu telesnú hmotnosť.

Vo všeobecnosti platí, že medzijedlo sa má podávať minimálne hodinu až dve pred ďalším hlavným jedlom.

ČO NESMIE V STRAVE CHÝBAŤ

Iste nám dáte za pravdu, ak povieme, že pravidelnosť pri zdravom stravovaní nestačí. V závere článku sa spolu pozrieme na pochutiny, ktoré by v detskom jedálničku určite nemali chýbať.

vyvazena strava

Aby mali deti dostatok vlákniny, mali by denne jesť niektoré z týchto jedál:

  • štvrtinu až polovicu jedného krajca chleba
  • štvrtinu až polovicu šálky varenej ryže, cestoviny alebo cereálií
  • dve alebo tri sušienky
  • štvrtinu až polovicu buchty, muffinu alebo iného pečiva

Zeleninu a ovocie podávajte aspoň v piatich dávkach denne. Zelenina môže byť varená, surová alebo konzervovaná. Ovocie vám odporúčame podávať buď v surovom stave, alebo ako zdravé šťavy.

Správnym zdrojom bielkovín sú mliečne výrobky. Už batoľatá môžu piť mlieko a jesť jogurty alebo syry. Vôbec to nemusia byť nízkotučné pokrmy. Skôr dávajte pozor na to, či dieťatko nemá alergiu na laktózu. V takom prípade bezodkladne kontaktujte lekára.

Samozrejme, v spojitosti s bielkovinami nesmieme zabudnúť na mäso a strukoviny. Deťom podávajte najmä chudé kuracie mäso a ryby (30 až 60 gramov). Do jedálnička zaraďte aj fazuľku a hrach, ktorého môže dieťa zjesť od dvoch do štyroch polievkových lyžíc denne.

co nesmie v strave chybat

TOTO NECHAJTE NA NESKÔR

Tieto pokrmy nemôžeme označiť za nezdravé. Ale pre najmenšie detičky sú nevhodné preto, že by mohli spôsobiť dusenie alebo sú dosť nepraktické. K takýmto pochutinám patria:

  • bobule hrozna
  • oriešky
  • semienka
  • väčšie kúsky mäsa

Rovnako nedávajte deťom príliš tvrdé pokrmy. Ako príklad uvádzame surovú mrkvu, praclíky či pečené zemiaky. Ak chcete detičkám tieto pochutiny dopriať, nakrájajte im ich na menšie kúsky. A aby sa nič nestalo, pri papaní ich pozorujte. 

Veríme, že vás tento článok zaujal. LALALU nie je len internetový obchod. Snažíme sa vám týmito článkami uľahčiť materstvo a svojou troškou poradiť v nekonečnom svete otázok a obáv pri výbere tých "správnych" vecí pre naše ratolesti. Nevedeli by sme to robiť, ak by nás naši zákazníci svojími nákupmi nepodporovali. Ak máte chvíľku, prezrite si našu ponuku starostlivo vyberaných produktov pre novorodencov. Od novorodeneckých podložiek LALALU, prostriedkov na pranie Souldrops až po kopec iných potrieb pre bábätká aj staršie deti. To všetko je LALALU.