Milovaná čokoláda: Kedy ju môžete začať deťom dávať, v akom množstve a akú presne?

Veďte deti k pravej čokoláde, ktorá obsahuje minimálne 70 % kakaa. Nemusíte sa však báť ani koláčov z kvalitných surovín alebo čokoládového pudingu.

Kým odborníci z portálu Mom Junction radia, aby rodičia s čokoládou počkali aspoň do druhého roku (niektorí odporúčajú počkať jeden rok), iní zas povoľujú podávanie už okolo štvrtého až šiesteho mesiaca.

Podľa konzervatívnejšej skupiny nemusí byť tráviaci systém dostatočne vyvinutý, aby čokoládu spracoval bez nežiaducich reakcií. Na druhej strane však stojí tvrdenie, že včasné podávanie čokolády môže byť pre dieťa dokonca prospešné. A to tým, že ak mu čokoládu dovolíte skôr, znížite tak riziko, že dieťa bude na ňu neskôr alergické.

Jednoznačná odpoveď na otázku kedy neexistuje. Ako však vo svojom článku správne pripomína Leah Campbell, pri podávaní čokolády a napokon akýchkoľvek potravín je dôležitá kontrola.

HLAVNE S MIEROU

Tak ako pri veku, ani pri množstve neexistuje presná odpoveď. To však neznamená, že deťom môžete dávať toľko čokolády, koľko chcú. Dávky musia byť mierne. Rovnako dôležitý je aj výber konkrétneho produktu. Skvelou voľbou je napríklad horká čokoláda, najlepšie s minimálne 70-percentným obsahom kakaa.

Siahnuť môžete aj po čokoládovom mlieku, ktoré sa odporúča pre deti staršie ako jeden rok. Jeho výhodou je, že oproti klasickej čokoláde obsahuje oveľa menej kofeínu (5 mg na 226 g čokolády). Dajte si však pozor na to, aby mlieko neobsahovalo veľa cukru, konzervačných látok a malo vysoký obsah výživných látok.

Báť sa nemusíte ani poctivo pripravených dezertov z kvalitných surovín. Striedme sústo z čokoládového koláča alebo trochu čokoládového pudingu dieťaťu určite neublíži.

AKO ODHALIŤ ALERGIU

Hlavným dôvodom obáv súvisiacich s čokoládou je alergia. Tú môžu okrem kakaových bôbov vyvolať aj prísady ako mlieko, orechy alebo sója. Je preto dôležité, aby ste na podávanie čokolády dohliadali.

Ideálne je, ak v tom istom čase nebudete zavádzať do detského jedálnička žiadne iné nové potraviny. Pretože ak sa vyskytne alergia, bude vám hneď jasné, že ju s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila čokoláda.

A ako sa alergia prejavuje? Najčastejšími príznakmi potravinovej alergie sú kŕče v žalúdku, vracanie alebo hnačka, nevoľnosť, vyrážky, opuch tváre či letargia. Platí pritom, že menej závažné príznaky ako kožný ekzém alebo mierne problémy so žalúdkom sa môžu vyskytnúť aj po pár dňoch. Samozrejme, vo vážnych prípadoch okamžite vyhľadajte lekára. Poraďte sa s ním o potravinovej intolerancii a ďalšom postupe liečby.

PRE A PROTI

Niet pochýb o tom, že čokoláda má svoje pre a proti. Známa je napríklad tým, že pomáha zaháňať zlú náladu. Čokoláda totižto stimuluje produkciu endorfínov, ktoré vyvolávajú pocit šťastia.

Sladká maškrta tiež obsahuje zlúčeniny nazývané flavanoly, ktoré posilňujú funkciu pamäte a zároveň zlepšujú všeobecné kognitívne schopnosti. Prospešné antioxidanty, ktoré sa okrem čokolády nachádzajú v ovocí aj zelenine, zas minimalizujú poškodenie buniek a podporujú ich fungovanie.

Na druhej strane si však treba uvedomiť, že neúmerné dávky môžu privodiť aj negatívne dôsledky. Tak napríklad, vysoký obsah cukru, hlavne pri menej kvalitných čokoládach, vedie k priberaniu a v horšom prípade k obezite.

Neprimerané množstvo kofeínu má takisto svoje negatíva. Okrem nespavosti zapríčiňuje pocit úzkosti, problémy s trávením alebo vysoký krvný tlak. Preto sa deťom odporúča skonzumovať maximálne 45 mg kofeínu denne.

DOBRÉ RADY NA ZÁVER

Ako v mnohých iných článkoch na našom blogu, ani tentoraz nevynecháme zopár užitočných rád, ktoré sa vám pri zavádzaní čokolády do detského jedálnička určite zídu.

V prvom rade majte na pamäti, že kvalita je veľmi dôležitá. Namiesto presladených produktov dajte deťom kúsok pravej čokolády, ideálne horkej s vysokým obsahom kakaa.

To, či si kupujete kvalitu, spoznáte podľa informácií na obale. Tie treba sledovať aj preto, aby ste vedeli, koľko cukru čokoláda obsahuje a aké ďalšie prísady sa v nej nachádzajú. Pochopiteľne, informácie na obale sú dôležité aj pri zisťovaní pôvodcov alergických reakcií.

Z hľadiska zdravia dieťaťa je tiež na mieste, aby ste mu nedávali čokoládu krátko pred spaním, pretože kofeín môže spôsobovať nespavosť.

Ak je dieťa náchylné na pálenie záhy alebo problémy s črevami, čokoláda nie je vhodným pokrmom ani v týchto prípadoch. Sladká pochúťka môže príznaky ako nadúvanie, kŕče v žalúdku alebo kyslosť v ústach ešte umocniť.

A napokon aby ste si boli úplne istí, že pojedanie čokolády nevyvolá žiadnu neplechu, zaobstarajte dieťatku podbradník. Najlepšie taký, ktorý sa mu aj zapáči. V našom e-shope nájdete dvojbalenie podbradníkov Disney, ktoré sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu a ešte aj skvelo vyzerajú.

Veď kto by nechcel podbradník s motívom Mickey a Minnie? K tomu ešte takýto praktický tanierik a vaša ratolesť môže spokojne maškrtiť. :)