Zapojte do vianočných príprav aj deti: S týmito štyrmi dobrotami vám radi pomôžu

S príchodom vianočných sviatkov sa naskytá viacero možností na zábavné spoločné aktivity s vašimi deťmi. Skvelou príležitosťou, ale aj nezabudnuteľnou skúsenosťou pre vás a vaše dieťa môže byť spoločné pečenie. Preto vám ponúkame pár užitočných receptov na vianočné dobroty, ktoré hravo pripravíte aj s vašimi najmenšími.

 

PEČIATKOVÉ SUŠIENKY

Výborný, jednoduchý a zdravý recept, do ktorého môžete zapojiť aj vaše dieťa.

peciatkove susienky

Čo budete potrebovať?

  • 60 g hladkej špaldovej múky

  • 40 g celozrnnej hladkej špaldovej múky

  • 55 g 82 % masla

  • 55 g čerstvých medjool datlí alebo datlovej pasty

Príprava receptu:

Všetky suroviny spolu zmieste a vypracujte na elastické cesto. Ak sa vám cesto trochu lepí, dosypte múku. Ak je cesto, naopak, hutné, pridajte maslo. Konzistenciou musí pripomínať plastelínu. Aj dieťa sa môže s cestom hrať, formovať ho, zapájať rúčky a rozvíjať motorické zručnosti.

Pripravte si rúru na pečenie. Zohrejte ju na 175 –180 stupňov.  

Cesto si položte na papier na pečenie, pridajte naň potravinovú fóliu a vyvaľkajte na hrúbku 0,5 cm. Vďaka fólii sa cesto nebude lepiť. Potom môžete s dieťaťom siahnuť po pečiatkach.

Ponorte si ich do múky a oklepte, aby sa pri vykrajovaní nezlepovali s cestom. Milé motívy na vašich pečiatkach budú deti okrem samotnej aktivity veľmi tešiť.

Vykrojené sušienky dajte piecť na 6 až 8 minút. Keď zacítite vôňu cesta a zachytíte zlaté okraje, vaše sušienky sú hotové. Nechajte ich potom na plechu aspoň na hodinu vychladnúť.

VANILKOVÉ ROŽTEKY

Tradičný vianočný recept, pri ktorom žiadne dieťa nesmie chýbať.

vanilkove rozteky

Čo budete potrebovať?

  • 120 g hladkej múky

  • 100 g masla

  • 50 g orechov

  • 30 g práškového cukru

  • 50 g vanilínového cukru na obaľovanie

Príprava receptu:

Do preosiatej múky rozdrobte maslo, pridajte pomleté orechy, práškový cukor a vypracujte  cesto. Vytvarujte dlhý tenký valček, ktorý pokrájate na menšie kúsky a ďalej tvarujte rožteky. Tie potom uložte na suchý plech a pečte pri teplote 160 °C.

Ešte teplé rožteky obaľte vo vanilínovom cukre. Môžete použiť farebný cukor alebo pridať trochu kakaa, vďaka čomu budú mať rožteky rôznu farbu.

Vaše dieťa bude určite rado preosievať múku a rožteky tvarovať svojimi drobnými rúčkami. Neváhajte ho teda zapojiť aj do tohto receptu.

LINECKÉ KOLÁČIKY

Ďalšie klasické vianočné pečivo, vďaka ktorému priblížite dieťaťu naše tradície.

linecke kolaciky

Čo budete potrebovať?

  • 300 g hladkej múky

  • 200 g Palmarinu

  • 100 g práškového cukru

  • 1 žĺtko

  • 1 ks kypriaceho prášku do pečiva

  • lekvár

Príprava receptu:

Do preosiatej múky pridajte zmäknuté maslo, práškový cukor, kypriaci prášok a žĺtko. Vypracujte spolu s dieťaťom hladké cesto, ktoré potom uložíte na 10 minút do chladničky.

Potom cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte na tenký plát. A potom je tu opäť obľúbená aktivita pre dieťa – vykrajovanie rôznych tvarov. Vykrojené koláčiky poukladajte na suchý plech a pečte v rúre pri teplote 160 °C.

Hotové koláčiky môžeme ozdobiť čokoládovou polevou alebo marmeládou. Avšak buďte radšej opatrní, aby vaše dieťa neozdobilo okrem koláčikov aj celú vašu kuchyňu. Tejto malej katastrofe môžete predísť s našimi podbradníkmi, vďaka ktorým sa pri zábave s pečením dieťa nebude musieť príliš kontrolovať.

KOKOSOVÉ GUĽKY

kokosove gulky

Čo budete potrebovať?

  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka

  • 100 g práškový cukor

  • 250 g strúhaný kokos

  • 1 ks vanilínový cukor

  • 100 g čokoláda na varenie

Príprava receptu:

Zmiešajte kondenzované mlieko, práškový a vanilínový cukor. Pridajte strúhaný kokos a vytvorte tuhú hmotu. Z nej môže vaše dieťa formovať guľky a obaľovať ich v kokosovej múčke. Na záver polejte guľky roztopenou čokoládou.

PREČO DIEŤA ZAPOJIŤ DO PEČENIA?

Spoločná príprava receptov bude pre vaše dieťa veľkým prínosom. Dieťa sa tým učí trpezlivosti a predvídavosti – staršie dieťa si dokáže recept rozvrhnúť do logickej postupnosti krokov. Dieťa zároveň získava pocit hrdosti, že pečenie dokázalo samo alebo s vašou pomocou. Je tu však ešte viac dôvodov, prečo spoločné pečenie skúsiť.

preco zapojit dieta do pecenia

PRIRODZENÝ SPÔSOB, AKO ZAČAŤ HOVORIŤ O ZDRAVÍ

Spoločné varenie je spôsob, ako sa dostať ku konverzácii o zdravom stravovaní. Je to teda príležitosť, ako povedať dieťaťu napríklad o rybe a o tom, aká je jej konzumácia zdravá pre jeho telo a mozog.

Môžete mu vysvetliť, že obsahuje vitamín D a jód potrebný pre vývin kostí a omega-3 mastných kyselín, dôležitých pre jeho pamäť. Aj takéto drobné rozhovory môžu už trojročné dieťa naviesť k správnemu stravovaniu.

benefity spolocneho pecenia

OTVORENÝ PRÍSTUP K JEDLU VEDIE K PODOBNÉMU POSTOJU K ŽIVOTU

Znie to možno zjednodušene, ale aj takéto drobné aktivity pomáhajú rozvíjať postoje dieťaťa. Pokiaľ budete dieťa zapájať do varenia, hoci len do drobných úkonov, ako je napríklad umývanie paradajok, dieťa sa dostane do kontaktu aj s inými potravinami.

Môže byť zvedavé, ako chutia a vy sa môžete spolu rozprávať o ich tvare, chuti a zaujímavostiach s nimi spojenými.

Zistí, že sa vlastne nemusí ničoho obávať, aj keď je to pre neho niečo neznáme a nepoznané. A podobne môže začať zmýšľať aj o iných veciach.

benefity spolocneho vianocneho pecenia

ZBLÍŽENIE SA S CELOU RODINOU

Pri spoločnom varení či pečení vzniká priestor taktiež na zaujímavé historky, anekdoty z mladosti, veselé príbehy či momenty, vďaka ktorým sa spoločne nasmejete a upevníte vaše puto.

Spoznáte tak svoje dieťa z inej stránky a vaša otvorenosť v ňom vzbudí prekvapenie. Je už na vás, či z týchto príjemných rodinných chvíľok spravíte pravidlo, alebo ich, naopak, budete chcieť zachovať netradičnými a vzácnymi.