Rozhodujete sa pre látkové plienky? Zvážte všetky výhody aj nevýhody

Látkové plienky neobsahujú toľko dráždivých chemikálií, preto ich využijete aj pre detičky s citlivou pokožkou.

Látkové plienky sú ekologickejšie a lacnejšie. Rátajte však s tým, že ich budete často prať, čo sa napokon odzrkadlí na účtoch za energie. Aké pre a proti zvážiť, ak sa rozhodujete pre textilné plienky? Odpovieme v tomto článku.

 

VÝHODY

EKOLOGICKEJŠÍ VARIANT

Deväť z desiatich bábätiek v Spojených štátoch amerických používa jednorazové plienky. Každoročne tak na skládkach skončí necelých 25 miliárd kusov. Rozklad môže trvať aj 500 rokov.

Aby sa vyrobili jednorazové plienky len pre americké deti, vyrúbe sa zhruba 200-tisíc stromov. O skutočnom ekologickom probléme, ktorý jednorazové plienky spôsobujú, svedčia aj ďalšie číselné údaje.

Na výrobu miliónov plienok sa ročne využíva 3,4 miliardy galónov palivového oleja. V porovnaní s textilnými plienkami sa na tie jednorazové minie až 20-krát viac ropy a iných surovín.

Látkové plienky sú teda jednoznačne ekologickejšou alternatívou. A to nielen pre šetrnejšiu výrobu, ale aj preto, že vám vydržia celé roky. V ideálnom prípade ich využijete pri viacerých detičkách.

 

textilne-plienky-02

MENEJ TOXICKÝCH LÁTOK

Podľa portálu Real Diaper Association boli pred rokom 1950 vyrážky spôsobené plienkami len veľmi zriedkavé. Vtedy sa kožné problémy tohto typu vyskytovali len u 7 % detí. Teraz sa vyrážky objavujú až u polovice detí.

Jednou z príčin výskytu vyrážok je chemické zloženie jednorazových plienok. Celkom bežne sa v nich nachádzajú vonné látky, ftaláty či absorbčné polyméry.

Okrem toho, že zloženie látkových plienok neobsahuje toľko dráždivých chemikálií, je ich výhodou využiteľnosť pre detičky s citlivou pokožkou.

 

textilne-plienky-03

VYJDÚ LACNEJŠIE

Na jeden raz to môže byť vyššia čiastka. No ak si kúpu látkových plienok porovnáte s častejším nakupovaním tých jednorazových, zistíte, že plienky z textilu sú oveľa lacnejšou voľbou. Ako dôkaz uvádzame prepočet blogerky a mamičky Jen.

Tá za jeden rok pre svoje bábätko minula 2 830 plienok. Pri kúpe väčšieho balenia vyšiel jeden kus približne na 20 centov. V konečnom výsledku stáli plienky 566 dolárov. K tomu si musíte domyslieť, že ide len o výdavok na jeden rok a pre jedno dieťatko.

V prípade látkových plienok je síce jeden kus oveľa drahší (v USA je to od 7 do 20 dolárov). No ak si ich kúpite, môžete ich používať viackrát a aj pri ďalších deťoch. V konečnom dôsledku bude prvotná investícia jediným výdavkom.

POHODLNÉ A PEKNÉ

textilne-plienky-04

Látkové plienky sú mäkké a oproti jednorazovým sa vyznačujú oveľa lepšou priedušnosťou.

Navyše, textilné plienky sa už nevyrábajú len ako veľké biele kusy látky. V súčasnosti si môžete zaobstarať plienky v rôznych veľkostiach a dizajne. Či už chcete jednofarebné alebo s hravým motívom zvieratiek. 

Úplné pohodlie pre detičky aj pre vás zabezpečuje zapínanie, ktoré pri textilných plienkach nie je ničím nezvyčajným. Nemusíte sa tak trápiť viazaním alebo spájaním zicherkou.

 

NEVÝHODY

ČASTEJŠIE PRANIE A VIAC MINUTEJ ENERGIE

V prvom momente si to nemusíte uvedomiť, no aj napriek mnohým benefitom majú látkové plienky niekoľko nevýhod.

Predovšetkým treba rátať s častejším praním a teda aj vyššími účtami za energie. No ak vám neprekáža väčšia vyťaženosť a vyššie účty za elektrinu či vodu, látkové plienky sú určite správnou voľbou.

Aby ste mali istotu, že sú naozaj čisté, siahnite po prášku na pranie Nellie’s All Natural. Neparfumovaný a hypoalergénny produkt je vhodný najmä na pranie detského oblečenia.

textilne-plienky-05

 

Obzvlášť pri praní látkových plienok uvítate, že prášok funguje aj ako prírodný rozjasňovač a hravo si poradí s akýmikoľvek škvrnami.

NEPRAKTICKÉ PRI CESTOVANÍ

Ak niekam cestujete a vaše dieťatko nosí plienky, tie jednorazové sú pre vás oveľa praktickejšou voľbou. Stačí ich jednoducho zbaliť a vyhodiť. Naproti tomu látkové plienky musíte niekam uložiť a zobrať späť domov.

Predpokladáme však, že ak sa rodičia rozhodnú pre látkové plienky, uvedomujú si všetko to, čo sa s ich používaním spája. V praxi to znamená, že napríklad počas dovolenky budete musieť mať k dispozícii práčku. Alebo budete cestovať na kratšie výlety, aby ste nemuseli znečistené plienky uskladňovať.

NAŠE ODPORÚČANIE

Prirodzene, či sa rozhodnete pre látkové alebo jednorazové plienky, je na vás. Vzhľadom na udržateľnosť a cenu sú lepšou voľbou tie textilné. V prípade, že nechcete prať vo veľkom a obmedzovať sa počas cestovania, vhodnejšou alternatívou pre vás sú jednorazové plienky.

No aby ste aj tak zostali zhovievaví k prírode, zaobstarajte si plienky s organickým zložením (bambus, bavlna, konope). Na rozdiel od bežných jednorazových sa v prírode rozložia oveľa rýchlejšie a nebudú na skládkach niekoľko stoviek rokov.