Dva v jednom: 9 vecí, s ktorými sa vaše ratolesti budú baviť a učiť zároveň

Zaobstarajte deťom tieto vecičky a môžete si byť istí, že sa nielen zabavia, ale aj niečo nové naučia.

Malá bábka Erwin je obrovským trendom, vďaka ktorému sa deti dozvedia viac o ľudských orgánoch. Zaobstarajte im viac takýchto vecičiek a môžete si byť istí, že sa nielen zabavia, ale aj niečo nové naučia.

 

OMAĽOVÁNKY A VYSTRIHOVAČKY

Vyfarbovanie omaľovánok nie je len o zábave, ale aj o obrovskej dávke nových skúseností. 

Popri kreslení si dieťa zlepšuje znalosti o farebnom spektre. Rovnako sa uňho rozvíja koordinácia oko-ruka, ktorá spočíva v tom, že dieťa bude na základe vizuálnych vnemov robiť určité pohyby.

dievcatko a omalovanky

Z motorických zručností to však nie je všetko. Počas vyfarbovania omaľovánok či vystrihovania sa zlepšuje pohyblivosť zápästia a práca s prstami, vďaka čomu sa vaša ratolesť učí pekne písať a narábať s malými predmetmi.

 

PODLOŽKY NA HRANIE

Podložky na hranie sú jasným dôkazom toho, že jedna vec môže spĺňať hneď viacero účelov. Ako príklad uvádzame podložku s motívom Abeceda, vďaka ktorej môžete už v ranom veku učiť dieťatko prvé písmenká.

To isté platí o podložke Malé mesto. Drobec si môže s autíčkom zajazdiť po cestách, ktoré sú potlačené na jednej strane. Na opačnej nájdete modely rôznych typov autíčok (hasičské, policajné, školský autobus), vďaka ktorým sa ich dieťatko naučí rozoznávať a pomenúvať.

podlozka na hranie male mesto


Podložka na hranie Malé mesto

Do skupiny zábavno-vzdelávacích vecičiek jednoznačne patrí aj hrací vak Play&Go. V jeho spodnej časti sa nachádza hracia podložka s predkreslenými motívmi, ktoré môžu deťúrence vyfarbovať.

Pomocou vaku ich môžete učiť poriadkumilovnosti, pretože ten slúži nielen na hranie, ale aj na uskladnenie a prenášanie hračiek.

hraci vak play go


Hrací vak Play&Go OMY Paris s podložkou, ktorá sa dá vyfarbovať.

HUDOBNÝ NÁSTROJ

Na začiatok musíme zdôrazniť, že hudobnými nástrojmi nemyslíme len klasické nástroje, ale aj zmenšené hračkárske verzie. Spoločným znakom oboch vecičiek je, že na jednej strane prinášajú radosť a zábavu, no takisto podporujú vývin mozgu.

Mozgové aktivity sa odzrkadľujú v tom, že dieťa má lepšie rečové, načúvacie schopnosti a rovnako sa zlepšuje aj v čítaní.

Ak dieťatko pri hraní využíva náčinie (sláčik, paličky k bicím) alebo sa musí sústrediť špeciálne na pohyb rukami, cibrí si jemné motorické schopnosti.

SLIZ A PLASTELÍNA

Slizy a rôzne hmoty (plastelína) sú veľkým trendom nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Zabavia sa pri ňom všetky vekové kategórie. No takisto sa popri tom niečo nové naučia.

Tak napríklad, slizy sú typickou senzorickou hrou, ktorá zapája naraz niekoľko zmyslov (hmat, zrak, čuch). Ak dochádza k využívaniu niekoľkých zmyslov súčasne, deti tak zlepšujú svoju kreativitu.

sliz a plastelina

Samozrejme, jedným z benefitov slizov je aj to, že deti vďaka modelovaniu a miešaniu rozvíjajú jemné motorické schopnosti a koordináciu oko-ruka. Podobne ako pri omaľovánkach, aj pri hraní sa so slizmi sa deti oboznámia so širokým spektrom farieb.

 

NETRADIČNÉ PLYŠOVÉ HRAČKY

Nie je hračka ako hračka. A v prípade plyšových hračiek to platí obzvlášť. Existujú totižto také hračky, ktoré majú vzhľad ľudských orgánov. Nemusíte sa však báť, pôsobia veľmi pekne a zábavne. No okrem toho majú poslúžiť na to, aby sa deti s ľudským telom zoznamovali hravejším spôsobom. Je perfektné vysvetliť deťom funkciu srdca či mozgu jednoducho a zábavne.

Na podobnom princípe funguje aj Erwin bábka v podobe pacienta. Jeho telo sa skladá zo šiestich základných orgánov, ktoré sa farebne líšia. Deti ich budú musieť uložiť tak, aby Erwinovi pomohli.

O ktorý orgán ide a na čo slúži, sa detičky dozvedia zo sprievodnej brožúry.

plysova hracka

Bábka Erwin. Zdroj: Amazon.com

 

HRACIE SETY

Ak sa rozhodnete detičkám jedného takéhoto pacienta zadovážiť, skvelou voľbou bude aj hrací lekársky set. Jeho súčasťou býva niekoľko nástrojov ako teplomer, injekčné striekačky, tabletky či fonendoskop. Vďaka tomu sa dieťa naučí, na čo takéto náčinie slúži. Podobnou alternatívou sú sety malého zubára alebo veterinára.

V prípade, že sa rozhodnete takúto vzdelávaciu hračku vašej ratolesti kúpiť, stavte na kvalitnejšie drevené prevedenie.

Značky, ktoré takéto modely vyrábajú, sa totižto riadia európskymi normami pre bezpečnosť hračiek, vďaka čomu budete mať istotu, že dieťatku počas hier nič nehrozí.

 

PUZZLE

Hoci sme už benefity puzzle niekoľkokrát spomínali, v tomto zozname určite nesmie chýbať. Pretože počas toho, ako si dieťa hľadá a ukladá drobné dieliky, rozvíja sa uňho koordinácia dobre známa koordinácia oko-ruka. Skladanie malých kúskov dokopy je tiež príležitosťou na rozvoj motorických zručností, ktoré mu pomáhajú robiť jemné pohyby a vďaka ktorým bude mať cit napríklad pri písaní, kreslení alebo strihaní.

puzzle

V spojení s puzzle nesmieme zabudnúť ani na podporu mozgovej aktivity. Skladaním puzzle si dieťa pamätá tvary a farby, a tak podporuje krátkodobú pamäť. Okrem toho sa zlepšuje aj v rýchlosti myslenia a riešení problémov.

 

STAVEBNICE

Skladanie kúskov stavebnice je pre dieťatko prospešné v mnohých ohľadoch. Tak ako pri kreslení alebo skladaní puzzle, aj v tomto prípade sa pri práci s menšími dielikmi rozvíjajú jemné motorické zručnosti. No okrem toho sú stavebnice skvelé aj na kognitívne schopnosti. Napríklad udržiavanie pozornosti, koncentrácie či cibrenie logického myslenia.

Odhliadnuc od toho, čo všetko detičkám stavebnice dávajú, sa nám páči, že máte skutočne na výber. Nie je to len Lego, ale aj staré známe drevené kocky s rôznymi motívmi či kocky, z ktorých môže vaša ratolesť postaviť vláčik. Stavebníc je neúrekom.

 

KARTOVÉ HRY

Poznáte kartovú hru Dobble? Jej princípom je, že medzi 55 kariet s niekoľkými obrázkami sa rozdá medzi hráčov. Jedna sa nechá v strede. Následne potom musia hráči hľadať taký obrázok, ktorý je aj na ich karte, aj na tej v strede. Kto sa zbaví prvý kariet, vyhráva. Hra je celkom jednoduchá. Navyše, vďaka nej sa detičky naučia zlepšovať koncentráciu, pozornosť a ich myšlienkové procesy budú oveľa rýchlejšie.

Na hre sa nám páči to, že má viacero verzií. V hračkárstvách nájdete Dobble s motívom známych rozprávok či filmov (Hľadá sa Nemo, Harry Potter).

kartove hry

Na rozdiel od Dobble, hra Milostný list je určená starším deťom od desať rokov (Dobble je od štyroch). Rovnako nehrá úlohu čas, ale skôr logické myslenie.

Cieľom hry je to, aby ste sa postupnými krokmi dostali k princeznej (zostane vám posledná vhodná karta). A na to, aby sa to vám alebo deťom podarilo, musíte klásť spoluhráčom správne otázky a zadávať im vhodné úlohy. Viac o hre sa dozviete v pravidlách.

Nakoniec nám nedá nespomenúť ani úplnú klasiku, ako je pexeso alebo Čierny Peter. V oboch prípadoch si treba dobre premyslieť, ktorú kartu potiahnuť alebo vypýtať od spoluhráča. 

Zapojte do hrania aj deťúrence a pomôžte im v zlepšovaní pamäti a logického myslenia. A nakoniec, tá zábava rovnako stojí za to.