Kedy začať učiť dieťa čítať? Niektoré deti to zvládajú už vo štvrtom roku

Nie je dôležité, aby dieťa vedelo čítať čo najskôr. Skôr sa vyplatia kroky, ktoré budete praktizovať od raného veku.

Väčšina detičiek sa naučí čítať v škole, a to okolo šiesteho až siedmeho roku života. Vo výnimočných prípadoch však deti začínajú s čítaním už vo štvrtom alebo piatom roku. To však neznamená, že by ste vašu ratolesť mali do niečoho tlačiť.

Nie je totižto dôležité, aby vaše dieťa vedelo čítať čo najskôr. Skôr sa vyplatia menšie kroky, ktoré budete praktizovať už od raného veku.

KEDY ZAČAŤ

Lekárka Holly Ruhl tvrdí, že dieťatku môžete čítať už v tehotenstve. Bábätko začína počúvať okolo 16. týždňa a neskôr si dokonca slová a príbehy zapamätá.

Samozrejme, po tom, ako sa narodí, v aktivite pokračujte. Učiteľka Jenae však odporúča, aby ste začínali zľahka. Do prvého roku novorodencovi čítajte len uspávanky, spevníky, doskové knihy a knižky s obrázkami.

Keď má dieťa od jedného do troch rokov, pridajte knihy s rýmovačkami a krátkymi príbehmi. V treťom roku sa pokojne začnite obzerať po knihách s abecedou.

Aby čítanie bavilo batoľatá aj vás, môžete im nahlas čítať klasické príbehy, ktoré sú spracované v detskej verzii. Ako príklad uvádzame knihy Alica v krajine zázrakov či Malé ženy.

ako ucit deti citat

AKO ICH VIESŤ

Po tom, ako začnú deti chodiť do školy, nesmiete od niektorých návykov upustiť. Práve naopak. Pridajte k nim ďalšie aktivity, ktoré dieťa v čítaní povzbudia.

STÁLE SI ČÍTAJTE NAHLAS

Hlasné čítanie je veľmi dôležité. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby ste dieťatku takto čítali od raného veku a každý deň. V ideálnom prípade by to malo byť aspoň 20 minút denne.

Ak sa bude dieťa 20-minútovej rutiny pridržiavať aj v neskoršom veku, pozitívne sa to odzrkadlí na jeho jazykových schopnostiach alebo zveľaďovaní rodinných vzťahov.

Aby ste počas spoločného čítania dieťatko čo najviac zaujali, ukazujte mu dôležité slová v príbehu alebo ho vyzvite, aby ich po vás rovno zopakovalo. Zábavné a zároveň poučné môže byť to, ak príbeh oživíte typickými zvukmi zvieratiek alebo predmetov.

ROZHOVORY A OTÁZKY

Hlasným čítaním sa „vyučovanie“ ani zďaleka nekončí. Popri tom sa vašej ratolesti pýtajte na dej. Žiadajte, aby vám dieťa povedalo, o čom príbeh bol alebo o čom si myslí, že bude. Takéto aktivity môžete aplikovať okolo tretieho roku.

Ak si čítate obrázkovú knižku, spýtajte sa ho, čo vidí. Alebo ho aspoň nechajte, aby opísalo zvieratko či predmet typickým zvukom.

A aj keď si budú neskôr deti čítať potichu a osamote, v začiatkoch im pomôžete aj tak, že sa budete s nimi veľa rozprávať.

Univerzitný profesor Timothy Shanahan hovoril so svojou vnučkou Emily o všetkom – o spaní, rodine aj končatinách na tele. Takýmto spôsobom jej pomáhal po jazykovej stránke.

Emily si tak neskôr niečo prečítala a bolo jej jasné, ako slová znejú a aká je správna výslovnosť. A napokon – neustále rozprávanie vedie k rozvoju gramotnosti, čo je len ďalšie plus.

ako ich viest

BUĎTE DIEŤAŤU PRÍKLADOM

Ako v iných prípadoch, aj tentoraz platí, že ak chcete dieťa učiť čítať, musíte mu byť vzorným príkladom. Stačí, ak si na túto aktivitu nájdete aspoň pár minút denne. Nezáleží na tom, či budete čítať odborný časopis, kuchárku alebo beletriu. Hlavne niečo čítajte.

K rovnakému správaniu povzbudzujte aj svojho partnera. Obzvlášť muži môžu pravidelným čítaním motivovať k tejto aktivite svojich energických synov.

UČTE HO ROZLIŠOVAŤ ŽÁNER

Zhruba vo veku päť rokov začína dieťatko chápať rozdiel medzi skutočným a vymysleným príbehom. Učiteľka Jenae teda radí, aby rodičia v tomto veku začali deti oboznamovať s rôznymi knižnými žánrami.

ucte ho rozlisovat zanre

Povedzte im o literatúre faktu a pre lepšiu predstavu im dajte konkrétne príklady – knihy o skutočných príbehoch, o zvieratách, miestach. Takisto im nezabudnite spomenúť fantasy literatúru, v ktorej sa objavujú nereálne situácie.

V takýchto knihách sa bežne opisuje mágia alebo hovoriace neživé predmety. Deťom teda vysvetlite, že ide o niečo, čo sa v skutočnom živote nedeje. Aké ďalšie žánre (beletria, komiksy) spomeniete, je v podstate na vás.

Keď vaša ratolesť spozná viac žánrov, bude si vedieť vybrať, čo si spolu prečítate. Alebo pre aké knihy sa rozhodne pri samostatnom čítaní.

SPRÁVNA VÝSLOVNOSŤ

Spomínate si ešte na profesora Shanahana, ktorý sa svojou vnučkou Emily stále o niečom rozprával? Takýmto spôsobom ju učil, ako sa vyslovujú slová a ako znejú. Nemusíte však zostať len pri rozhovoroch. Dieťatko môžete učiť výslovnosť aj mnohými inými spôsobmi.

spravna vyslovnost

K dispozícii máte nespočetné množstvo vecičiek, vďaka ktorým sa vaše deti naučia abecedu, čísla alebo konkrétne slová. Za všetky spomenieme kartičky s písmenkami, magnetovú abecedu, puzzle alebo tiež podložku na hranie s motívom abecedy.

Samozrejme, aby sa vaša ratolesť naučila výslovnosť, spoločne si písmená aj slová precvičujte.