Majú vaše deti citlivú pokožku? Pri kúpe pracieho gélu si dajte pozor na týchto 5 vecí

Aby ste deti nevystavovali riziku, zadovážte pre ne prací prostriedok, ktorý splní nasledujúce kritériá.

Počuli ste už o tom, že umelé farbivá sa do pracích gélov pridávajú len preto, aby vyzerali krajšie? Ak teda majú vaše detičky citlivú pokožku, farebným pracím gélom sa radšej vyhnite. Na čo ďalšie si treba dať pozor, sa dočítate v tomto článku.

Dermatológ Erum Ilyas tvrdí, že pokiaľ periete detské oblečenie správne a tak, aby v ňom nezostávali zvyšky pracieho prostriedku, bežné prípravky dieťatku nemusia uškodiť. Pre úplnú istotu, že sa mu nič nestane, však radšej stavte na jemný prostriedok bez dráždivých látok.

 

AKÝ PRACÍ PROSTRIEDOK VYBRAŤ?

Pranie akéhokoľvek oblečenia ovplyvňujú tri základné faktory – mechanická energia, teplota a chemické látky. Zdrojom chemikálií je prací prostriedok, ktorý môže pri ich vysokej koncentrácii podráždiť pokožku.

Obzvlášť zraniteľnou skupinou sú ľudia s citlivou pokožkou a deti, u ktorých sa alergie či ekzémy prejavia už pár mesiacov po narodení. Preto aby ste ich nevystavovali riziku, zadovážte pre ne prací prostriedok, ktorý splní nasledujúce kritériá.

 

pracie-gely-pre-citlivu-pokozku-02

BEZ UMELÝCH FARBÍV

Typickými farbivami, ktoré sa pridávajú do pracích gélov, sú modrá, červená, zelená, žltá alebo fialová. Modré a fialové farbivo sa často využíva na zvýšenie efektívnosti rozjasňovača.

Na zhotovenie umelých farbív slúžia chemické látky ako polyakrylát či fosforečnan sodný. Paradoxom pritom zostáva, že odhliadnuc od modrého a fialového sa farbivá využívajú len na zafarbenie tekutiny. Zámerom je urobiť gél estetickejším a odlíšiť sa tak od konkurencie. Farbivá teda neprinášajú žiadne čistiace účinky.

Preto vám odporúčame, aby ste pre dieťatko vyberali gél, ktorý neobsahuje žiadne umelé farbivá. V prípade, že nejakú farbu očakávate, stavte na prírodné farbivá založené na šetrných enzýmoch.

BEZ SYNTETICKÝCH VÔNÍ

Tak ako farbivá, ani vône nijakým spôsobom neovplyvňujú výsledný efekt. Účelom vôní v pracích prostriedkoch je ovplyvňovať vnímanie čistoty. Inak povedané, ak oblečenie vonia, zdá sa nám čistejšie.

Majte však na pamäti, že pekná vôňa nie je zárukou kvalitného pracieho gélu. Účinný prípravok môže byť aj bez vône. Prípadne na zložení hľadajte informáciu, že prostriedok obsahuje len 100 % prírodné vône, ako je to napríklad pri pracom géle Clouddrop, ktorý je určený špeciálne na citlivú pokožku.

 

pracie-gely-pre-citlivu-pokozku-03

TEKUTÝ NAMIESTO PRÁŠKU

Tekuté pracie gély majú oproti práškom tú výhodu, že sa lepšie vymývajú a nezanechávajú v oblečení žiadne zvyšky, ktoré by mohli poškodiť detskú pokožku. Navyše, ak má tekutý prací gél správne pH, rozpúšťa sa oveľa jednoduchšie.

V porovnaní s kapsulami je pri tekutinách lepšie aj to, že čistiace (chemické) látky nie sú koncentrované pri malom množstve vody, a teda nie sú také škodlivé.

A hoci tento problém s pokožkou nesúvisí, lekári upozorňujú rodičov na kapsuly aj v súvislosti s otravou. V zahraničí totižto čoraz viac dochádza k prípadom, keď deti „chemický kokteil“ ochutnajú a tak sa otrávia. Kapsuly sú pritom veľmi toxické, príliš zafarbené a zabalené v čírom plaste. V dôsledku toho nastávajú u detí ťažkosti s dýchaním, upadnú do kómy alebo môžu zomrieť.

Je preto istejšie zadovážiť si tekutý prášok vo fľaši so špeciálnym uzáverom, ktorý deti len tak ľahko neotvoria.

BEZ KONZERVAČNÝCH LÁTOK

Parabény patria medzi typické konzervačné látky, vďaka ktorým sa v čistiacich prípravkoch alebo kozmetike nerozmáha pleseň a nežiaduce baktérie. V dôsledku toho je prípravok trvanlivejší a vydrží nepoškodený mesiace po otvorení

Na druhej strane však treba povedať, že parabény narúšajú funkciu hormónov, a to tak, že napodobňujú ženský hormón estrogén. Prílišné množstvo estrogénu v tele zapríčiňuje nadmerné delenie buniek v prsiach, zväčšovanie nádorov a problémy s reprodukčnými orgánmi.

Preto určite stojí za to poobzerať sa po pracích géloch bez konzervačných látok alebo takých, ktoré obsahujú ich organické náhrady.

 

pracie-gely-pre-citlivu-pokozku-04

VEĽA PENY ŠKODÍ

Odkedy sa začali do kozmetiky a čistiacich prípravkov pridávať sulfáty, ľudia si ich spájajú predovšetkým s penou. Sulfáty sú povrchovo aktívne látky, ktoré okrem čistenia a odmasťovania spôsobujú, že prípravky penia.

Pena však vôbec nie je zárukou čistoty. Odstrániť nečistoty majú povrchovo aktívne látky v kombinácii s trením materiálov. Veľmi veľa peny môže, naopak, účinky prania znemožniť. 

Aby bolo oblečenie čisté a zároveň šetrné k detskej pokožke, kúpte si čistiaci gél, ktorý neobsahuje umelé sulfáty. Namiesto nich hľadajte v zložení povrchovo aktívne látky z prírodných zdrojov.

DÔKLADNÝ VÝBER

Ak už aj viete, čo prací gél môže a nesmie obsahovať, výber sa pre vás nekončí. Vopred vám tiež odporúčame zvážiť, či potrebujete prípravok na väčšie nečistoty, či musíte prať pri vyššej teplote alebo je potrebné odstraňovať odolnejšie škvrny.

Následne sa upriamte na to, či je prípravok hypoalergénny – čiže či naozaj neobsahuje parabény, umelé farbivá, vône či iné škodlivé látky. To všetko zistíte buď na obale, alebo u výrobcu. Nedajte sa však zlákať balením, vôňou ani cenou, pretože pre dieťatko s citlivou pokožkou je najdôležitejšia zdravotná nezávadnosť.

Viac informácií o zdravotne nezávadných pracích géloch, za ktorými stojí maďarská značka Souldrops, nájdete v našom e-shope Lalalukids.