Majú vaše deti veľa energie a nevedia sa hrať potichu? Odhaľte včas príznaky ADHD

Bez názvu (600 x 300 px)_2

ADHD je jedno z najčastejších psychických ochorení, ktoré sa u detí vyskytuje. Včasným odhalením a zavádzaním niektorých praktík však pomôžete nielen dieťaťu, ale aj sebe.

Organizácia Centers for Disease Control and Prevention uvádza, že v roku 2016 trpelo ochorením ADHD 6,1 milióna amerických detí vo veku 2 až 17 rokov. Platí pritom, že ADHD sa vyskytuje u chlapcov až trikrát častejšie než u dievčat.

A hoci sa priemerne diagnostikuje ochorenie okolo siedmeho roku, prvé symptómy sa objavujú už okolo troch až šiestich rokov. Preto by rodičia nemali podceňovať zmeny nálad ani u batoliat.

ČO JE ADHD A AKO ROZPOZNAŤ JEHO PRÍZNAKY?


Aby si však rodičia nejaké zmeny všimli, je dôležité vedieť, o čo pri psychickej poruche ADHD ide. Skrátený názov vychádza z anglického pomenovania attention deficit hyperactivity disorder, čo by sme mohli preložiť ako poruchu pozornosti v kombinácii s hyperaktivitou.

skakanie na posteli chlapec

 

Pre úplnosť informácií dodávame, že ochorenie má dve formy. Prvá sa vyznačuje predovšetkým nepozornosťou (skrátene ako ADD). Druhý typ je charakteristický hyperaktivitou a impulzívnosťou. Obe formy sa vyznačujú niekoľkými príznakmi. 

DEVÄŤ PRE KAŽDÝ TYP

Skúsení novinári a medici, ktorí sa združujú na webe Additudemag.com, v jednom zo svojich článkoch píšu, že každá z foriem ADHD má po deväť typických príznakov.

Pri takzvanom ADHD sú to tieto symptómy:

  • dieťa nevenuje pozornosť detailom a robí chyby z nedbanlivosti
  • nevenuje pozornosť pri úlohách a hrách – nesústredí sa napríklad na počúvanie pri
  • debatách alebo pri zdĺhavom čítaní
  • nevníma, aj keď naň niekto prehovára
  • nepočúva nariadenia a nedokončí to, čo začalo
  • má problémy s organizáciou – či už pri úlohách alebo pri udržiavaní poriadku
  • vyhýba sa úlohám, ktoré si vyžadujú psychické úsilie – napríklad domáce úlohy
  • zabúda osobné veci a pomôcky na jeho bežné aktivity
  • rozrušujú ho vonkajšie podnety
  • zabúda robiť bežné aktivity
domace ulohy lenivost

Pre ADHD sú typické tieto symptómy:

  • dieťa rozhadzuje či klepe rukami, alebo je neposedné
  • odchádza, keď sa najviac vyžaduje, aby zostalo sedieť
  • uteká alebo začína liezť, keď je to najmenej vhodné
  • nevie sa hrať potichu
  • mešká a aktivity mu dlho trvajú
  • príliš veľa rozpráva
  • skáče do reči
  • nevie vyčkať, kým sa dostane na rad
  • vyrušuje – napríklad pri aktivitách, ako sú hry, alebo si berie veci bez toho, aby si počkalo na dovolenie
usmiaty chlapec dole hlavou

  

CHLAPCI A DIEVČATÁ

Okrem toho, že sa u chlapcov vyskytuje ADHD až trikrát častejšie než u dievčat, sú aj príznaky mierne odlišné.

Hlavný rozdiel je nielen v samotných symptómoch, ale aj v tom, ako ich deti dávajú najavo. Kým chlapci ich prejavujú navonok, u dievčat sa príznaky odrážajú skôr v ich vnútornom prežívaní.

kriciaci chlapec pri zrkadle

Chlapci sú typickými neposedníkmi – hyperaktivitu preukazujú behaním a udieraním, často bývajú impulzívni a agresívni. Bežným symptómom je aj to, že sa nevedia sústrediť.

Dievčatá sa viac uzatvárajú do seba, majú nízke sebavedomie a trpia úzkosťami. A kým chlapci útočia prevažne fyzicky, dievčatá ADHD prejavujú slovnou agresiou, napríklad posmievaním sa a ponižovaním.

dievcatko s mackom pri stene

 

AKO POSTUPOVAŤ?

Je pravda, že vyššie opísané príznaky sa môžu objaviť u ktoréhokoľvek dieťaťa. Preto treba pozorne rozlišovať, kedy ide o ADHD a kedy je hyperaktivita či neposednosť len výnimočnou zmenou v detskom správaní.

Aby deťom (alebo aj dospelému človeku) diagnostikovali ADHD, musí sa uňho vyskytovať minimálne šesť príznakov z deviatich, a to po obdobie aspoň šesť mesiacov.

Pri testovaní ADHD je tiež dôležité, aby sa u dieťaťa symptómy prejavovali v minimálne dvoch nezávislých prostrediach – napríklad doma a v škole.

bitka medzi chlapcami

Pri diagnostikovaní sa sleduje aj to, či príznaky zasahujú do vývoja a bežného fungovania dieťaťa a či sa symptómy objavili do dvanástich rokov. Ak sa všetky tieto predpoklady naplnia, dieťa s veľkou pravdepodobnosťou trpí ochorením ADHD.

Najlepšie však bude, ak po spozorovaní nejakých príznakov zájdete za lekárom. Jednoznačne identifikovať ADHD je totižto veľmi ťažké, pretože si to vyžaduje veľa úkonov a zhromažďovanie množstva informácií.

ŽIVOT S ADHD

Nebudeme vám klamať, pri psychickom ochorení ADHD súčasne s deťmi trpia aj rodičia a príbuzní. Živým príkladom je matka 5-ročného Jaydena, ktorému ochorenie diagnostikovali v troch rokoch. Odvtedy sa príznaky prejavujú neustále. Kedykoľvek sa dostaví hnev, hyperaktivita či impulzívnosť.

Jednu noc si dokonca uviazal posteľné oblečenie o okno a chcel sa spustiť popri vonkajšej stene domu. Aj kvôli takýmto situáciám museli v domácnosti zaviesť špeciálne zámky a alarmy.

chlapec s prakom

Majte však na pamäti, že dieťa za svoj zdravotný stav nemôže, a preto sa snažte k situácii pristupovať racionálne, čo pomôže vám aj vášmu dieťaťu.

Na začiatok by ste sa mali zmieriť s tým, že bude potrebné vyhľadať lekára a pristúpiť k liečbe, a to prostredníctvom medikamentov alebo terapií.

Existuje však aj mnoho iných tipov, ako sa so situáciou vysporiadať a zlepšiť stav dieťaťa.

Určite ho za zlé správanie netrestajte. Lekár Sal Severe radí rodičom, aby rozlišovali tresty od disciplíny.

Tresty sú podľa neho poslednou možnosťou a určite by nemali zahŕňať fyzické násilie ani verbálne útoky. Deťom jednoducho vysvetlite, čo je správne a čo, naopak, nie je.

dcera a mama trest

K dobrému správaniu ich môžete aj nejako motivovať. Odmeny špeciálne pri deťoch s ADHD by nemali byť hračky alebo jedlo. Skôr im prisľúbte nejakú činnosť, pochvalu alebo privilégium.

Keď už spomíname jedlo, hyperaktívnym deťom nedávajte kofeínové nápoje, nezdravé jedlá a cukor, tieto pokrmy majú vplyv na mentálne nastavenie dieťaťa.

Rovnako obmedzte aj pozeranie televízie a namiesto toho choďte do prírody, kde sa príznaky ADHD prejavujú v menšej miere. Dieťa aj vy si zároveň užijete čas v príjemnom prostredí.

mama so synom v prirode

K zmierneniu symptómov prispievajú aj aktivity, ako je počúvanie pokojnej hudby, kreslenie alebo čítanie. Tieto praktiky sú vhodné najmä pred spaním.

A napokon posledná rada – každý deň si na dieťa vyhraďte špeciálny čas, keď sa budete spolu túliť a maznať. Takto strávený čas vašu ratolesť nielen upokojí, ale dodá jej pocit lásky a bezpečia.

Držíme vám palce.

 

Ak ste si pri čítaní tohto článku spomenuli na nejakú drobnosť pre svojho drobca, ktorú by ste potrebovali, navštívte náš E-shop s potrebami pre deti www.lalalukids.com a vyberte si z ponuky širokej ponuky potrieb pre novorodencov ako LALALU podložiek na hranie, prostriedkov na pranie Souldrops až po kopec iných potrieb pre bábätká aj staršie deti.

Teraz so zľavovým kódom BLOG5 získajte navyše aj 5% zľavu na celý nákup.

Sledujte nás