Majú vaše deti veľa energie a nevedia sa hrať potichu? Odhaľte včas príznaky ADHD

ADHD je jedno z najčastejších psychických ochorení, ktoré sa u detí vyskytuje. Včasným odhalením a zavádzaním niektorých praktík však pomôžete nielen dieťaťu, ale aj sebe.

Organizácia Centers for Disease Control and Prevention uvádza, že v roku 2016 trpelo ochorením ADHD 6,1 milióna amerických detí vo veku 2 až 17 rokov. Platí pritom, že ADHD sa vyskytuje u chlapcov až trikrát častejšie než u dievčat.

A hoci sa priemerne diagnostikuje ochorenie okolo siedmeho roku, prvé symptómy sa objavujú už okolo troch až šiestich rokov. Preto by rodičia nemali podceňovať zmeny nálad ani u batoliat.

 

ČO JE ADHD A AKO ROZPOZNAŤ JEHO PRÍZNAKY?


Aby si však rodičia nejaké zmeny všimli, je dôležité vedieť, o čo pri psychickej poruche ADHD ide. Skrátený názov vychádza z anglického pomenovania attention deficit hyperactivity disorder, čo by sme mohli preložiť ako poruchu pozornosti v kombinácii s hyperaktivitou.

skakanie na posteli chlapec

 

Pre úplnosť informácií dodávame, že ochorenie má dve formy. Prvá sa vyznačuje predovšetkým nepozornosťou (skrátene ako ADD). Druhý typ je charakteristický hyperaktivitou a impulzívnosťou. Obe formy sa vyznačujú niekoľkými príznakmi.

 

DEVÄŤ PRE KAŽDÝ TYP

Skúsení novinári a medici, ktorí sa združujú na webe Additudemag.com, v jednom zo svojich článkoch píšu, že každá z foriem ADHD má po deväť typických príznakov.

Pri takzvanom ADD sú to tieto symptómy:

  • dieťa nevenuje pozornosť detailom a robí chyby z nedbanlivosti
  • nevenuje pozornosť pri úlohách a hrách – nesústredí sa napríklad na počúvanie pri
  • debatách alebo pri zdĺhavom čítaní
  • nevníma, aj keď naň niekto prehovára
  • nepočúva nariadenia a nedokončí to, čo začalo
  • má problémy s organizáciou – či už pri úlohách alebo pri udržiavaní poriadku
  • vyhýba sa úlohám, ktoré si vyžadujú psychické úsilie – napríklad domáce úlohy
  • zabúda osobné veci a pomôcky na jeho bežné aktivity
  • rozrušujú ho vonkajšie podnety
  • zabúda robiť bežné aktivity
domace ulohy lenivost

Pre ADHD sú typické tieto symptómy:

  • dieťa rozhadzuje či klepe rukami, alebo je neposedné
  • odchádza, keď sa najviac vyžaduje, aby zostalo sedieť
  • uteká alebo začína liezť, keď je to najmenej vhodné
  • nevie sa hrať potichu
  • mešká a aktivity mu dlho trvajú
  • príliš veľa rozpráva
  • skáče do reči
  • nevie vyčkať, kým sa dostane na rad
  • vyrušuje – napríklad pri aktivitách, ako sú hry, alebo si berie veci bez toho, aby si počkalo na dovolenie
usmiaty chlapec dole hlavou

 

 

CHLAPCI A DIEVČATÁ

Okrem toho, že sa u chlapcov vyskytuje ADHD až trikrát častejšie než u dievčat, sú aj príznaky mierne odlišné.

Hlavný rozdiel je nielen v samotných symptómoch, ale aj v tom, ako ich deti dávajú najavo. Kým chlapci ich prejavujú navonok, u dievčat sa príznaky odrážajú skôr v ich vnútornom prežívaní.

kriciaci chlapec pri zrkadle

Chlapci sú typickými neposedníkmi – hyperaktivitu preukazujú behaním a udieraním, často bývajú impulzívni a agresívni. Bežným symptómom je aj to, že sa nevedia sústrediť.

Dievčatá sa viac uzatvárajú do seba, majú nízke sebavedomie a trpia úzkosťami. A kým chlapci útočia prevažne fyzicky, dievčatá ADHD prejavujú slovnou agresiou, napríklad posmievaním sa a ponižovaním.

dievcatko s mackom pri stene

 

AKO POSTUPOVAŤ?

Je pravda, že vyššie opísané príznaky sa môžu objaviť u ktoréhokoľvek dieťaťa. Preto treba pozorne rozlišovať, kedy ide o ADHD a kedy je hyperaktivita či neposednosť len výnimočnou zmenou v detskom správaní.

Aby deťom (alebo aj dospelému človeku) diagnostikovali ADHD, musí sa uňho vyskytovať minimálne šesť príznakov z deviatich, a to po obdobie aspoň šesť mesiacov.

Pri testovaní ADHD je tiež dôležité, aby sa u dieťaťa symptómy prejavovali v minimálne dvoch nezávislých prostrediach – napríklad doma a v škole.

bitka medzi chlapcami

Pri diagnostikovaní sa sleduje aj to, či príznaky zasahujú do vývoja a bežného fungovania dieťaťa a či sa symptómy objavili do dvanástich rokov. Ak sa všetky tieto predpoklady naplnia, dieťa s veľkou pravdepodobnosťou trpí ochorením ADHD.

Najlepšie však bude, ak po spozorovaní nejakých príznakov zájdete za lekárom. Jednoznačne identifikovať ADHD je totižto veľmi ťažké, pretože si to vyžaduje veľa úkonov a zhromažďovanie množstva informácií.

 

ŽIVOT S ADHD

Nebudeme vám klamať, pri psychickom ochorení ADHD súčasne s deťmi trpia aj rodičia a príbuzní. Živým príkladom je matka 5-ročného Jaydena, ktorému ochorenie diagnostikovali v troch rokoch. Odvtedy sa príznaky prejavujú neustále. Kedykoľvek sa dostaví hnev, hyperaktivita či impulzívnosť.

Jednu noc si dokonca uviazal posteľné oblečenie o okno a chcel sa spustiť popri vonkajšej stene domu. Aj kvôli takýmto situáciám museli v domácnosti zaviesť špeciálne zámky a alarmy.

chlapec s prakom

Majte však na pamäti, že dieťa za svoj zdravotný stav nemôže, a preto sa snažte k situácii pristupovať racionálne, čo pomôže vám aj vášmu dieťaťu.

Na začiatok by ste sa mali zmieriť s tým, že bude potrebné vyhľadať lekára a pristúpiť k liečbe, a to prostredníctvom medikamentov alebo terapií.

Existuje však aj mnoho iných tipov, ako sa so situáciou vysporiadať a zlepšiť stav dieťaťa.

Určite ho za zlé správanie netrestajte. Lekár Sal Severe radí rodičom, aby rozlišovali tresty od disciplíny.

Tresty sú podľa neho poslednou možnosťou a určite by nemali zahŕňať fyzické násilie ani verbálne útoky. Deťom jednoducho vysvetlite, čo je správne a čo, naopak, nie je.

dcera a mama trest

K dobrému správaniu ich môžete aj nejako motivovať. Odmeny špeciálne pri deťoch s ADHD by nemali byť hračky alebo jedlo. Skôr im prisľúbte nejakú činnosť, pochvalu alebo privilégium.

Keď už spomíname jedlo, hyperaktívnym deťom nedávajte kofeínové nápoje, nezdravé jedlá a cukor, tieto pokrmy majú vplyv na mentálne nastavenie dieťaťa.

Rovnako obmedzte aj pozeranie televízie a namiesto toho choďte do prírody, kde sa príznaky ADHD prejavujú v menšej miere. Dieťa aj vy si zároveň užijete čas v príjemnom prostredí.

mama so synom v prirode

K zmierneniu symptómov prispievajú aj aktivity, ako je počúvanie pokojnej hudby, kreslenie alebo čítanie. Tieto praktiky sú vhodné najmä pred spaním.

A napokon posledná rada – každý deň si na dieťa vyhraďte špeciálny čas, keď sa budete spolu túliť a maznať. Takto strávený čas vašu ratolesť nielen upokojí, ale dodá jej pocit lásky a bezpečia.

Držíme vám palce.