9 tipov na zábavné vonkajšie aktivity pre vás aj vaše deti

Využite pekné počasie a vezmite deti von. Vďaka týmto aktivitám si zaspomínate na detstvo a spoločne sa aj poriadne vybláznite.

 

FRISBEE 

Walter Frederick Morrison si s manželkou na kalifornských plážach krátil čas tým, že si spoločne hádzali okrúhle panvice. Táto aktivita nebola ničím novým. Morrison sa však považuje za vynálezcu frisbee preto, že spoločne s Warrenom Franscionim v roku 1948 vytvoril plastovú verziu tejto zábavky, ktorá sa v našich končinách stala známa ako lietajúci tanier.

vonkajsie aktivity s detmi frisbee

Zaujímavosťou je, že z frisbee sa neskôr stal šport, ktorý hrajú proti sebe dve sedemčlenné družstvá. U nás je zatiaľ táto hra skôr voľnočasovou aktivitou, ktorá je ideálnou pre deti aj dospelých.

A to nielen pre to, že sa všetci zabavíte, ale zároveň sa aj rozhýbete a čo-to urobíte pre svoje zdravie. Do hry môžete dokonca zapojiť aj psíka, ktorému jedno takéto frisbee zaobstaráte.

vonkajsie aktivity s detmi frisbee

PEKLO

Aj keď názov značí niečo iné, hra peklo nie je vôbec adrenalínová a dieťaťu sa pri nej nemôže nič stať. Práve naopak.

Ide o veľmi jednoduchú a hravú aktivitu, ktorej ste sa ako deti možno venovali aj vy a ktorú môžete poznať tiež pod názvom škôlka.

Princíp je taký, že sa kriedou na zem – napríklad na asfaltové ihrisko – nakreslia políčka s číslami od jeden po desať. Políčka vytvárajú špeciálny tvar, pretože niektoré nasledujú za sebou a iné zas ležia vedľa seba.

vonkajsie aktivity s detmi peklo

Dieťa musí na každé políčko skočiť len jednou nohou. Preto pri štvorcoch, ktoré nasledujú za sebou, skáče na jednej nohe.

Pre ozvláštnenie môžete náhodne umiestniť kamienok na niektoré políčko, čo bude znamenať, že dieťa ho musí preskočiť.

ŠVIHADLO A GUMA

Ak si spomínate na hru peklo, skákanie na švihadle alebo gume bude pre vás taktiež známou záležitosťou.

Ide o veľmi jednoduché hry, ktorých princípom je preskakovanie povrazu. No kým skákanie na švihadle presné pravidlá nemá, pri gume sa zavádzajú isté postupy.

Napríklad to, že guma sa z najnižšej úrovne pomaly posúva nahor, čím sa stupňuje aj náročnosť tejto aktivity.

skakanie na svihadle

Obe aktivity sú skvelé v tom, že sa môžu zapojiť aj rodičia alebo kamaráti, čo vedie k utužovaniu vzťahov.

skakanie cez gumu

PRÁCA V ZÁHRADKE

Pestujete rastliny v záhrade a potrebujete pomôcť? Zapojte do týchto aktivít svoje deti, ktoré sa vybláznia a zároveň sa aj niečo nové naučia.

Samozrejme, vzhľadom na ich vek treba brať túto pomoc skôr ako príjemné trávenie spoločných chvíľ.

praca v zahradke s detmi

To však nemení nič na tom, že ich predsa len môžete nejako zamestnať – nechajte ich napríklad polievať rastliny, sypať semienka do jamiek či robiť hriadky. Alebo im dovoľte len tak sa pri vás motať.

Popri tom môžu tvarovať hlinu alebo sa hrať s hračkami, ktoré by využili aj na pieskovisku.

praca v zahradke s detmi

 

SCHOVÁVAČKA

Schovávačka je bez pochýb jednou z najtradičnejších hier, ktorej sa môžete venovať vnútri aj vonku.

schovavacka s detmi

Veľkú výhodu máte vtedy, ak sa vo vašom dvore okrem príbytku nachádzajú aj stromy, hospodárske budovy alebo záhradný domček, ktorý taktiež poslúži ako skvelá skrýša.

Ak nič také u vás nie je, nevadí. Zapojte kreativitu a vymyslite nejaké skrýše, ktoré pobavia hlavne vaše deti.

BEHANIE POD VODOU

Kým niekto vymyslí, ako behať pod hladinou vody, budete si musieť vystačiť so šantením sa pod záhradným zavlažovaním.

Vaše deti sa vám však poďakujú, keď ich v horúci letný deň pokropí osviežujúca voda a budú sa môcť popri tom aj vybehať.

behanie pod vodou s detmi

Samozrejme, aj v lete musí byť voda aspoň vlažná, malé telíčko nemôžete šokovať príliš studenou vodou.

Ak sa odvážite, pridajte sa k deťom a spojte príjemné osvieženie s naháňačkou. Deti vás budú milovať.

HRA NA PIESKOVISKU

Ďalšou vonkajšou voľnočasovou aktivitou, ktorej sa môžu deti venovať skôr v lete, je stavanie hradov z piesku.

stavanie hradu

V tomto prípade majú znova väčšiu výhodu rodiny, ktoré žijú v dome a môžu si zaobstarať aj vlastné pieskovisko. Ak do tejto skupiny nepatríte, pohľadajte verejné ihriská s pieskoviskom alebo deťom doprajte túto aktivitu počas dovolenky pri mori.

MAĽOVANIE

Kým vnútri musíte vy aj deti dbať na čistotu, vonku sa maľuje s oveľa väčšou slobodou. Netreba totižto sledovať, či niekam kvapla farba alebo sa rozliala voda.

malovanie vonku s detmi

Vezmite teda deti von a nechajte im, nech si maľujú podľa seba. Pre ešte väčšiu zábavu im môžete navrhnúť netradičný spôsob maľovania, a to tak, že budete na podklad otláčať zafarbené prsty, ruky alebo dokonca chodidlá.

Môžete si takto vytvoriť obraz s dlaňami všetkých členov rodiny a ten si potom aj niekam vystavíte.

Využiť na túto aktivitu môžete vodové, temperové alebo sprejové farby.

BEH CEZ PREKÁŽKY

Pre deti je prospešné, ak sa raz za čas zašpinia. Sú vďaka tomu imúnnejšie a menej náchylné na alergie. Vo svojej knihe Dirt is Good o tom píše vedec Jack Gilbert.

spinave dieta

A presne na toto by ste mali myslieť aj vtedy, keď sa spoločne s deťmi pustíte do behu cez prekážky. Nebojte sa ako jednu z prekážok urobiť jamu s hlinou alebo blatom.

Skombinujte to s niečím „čistejším“, napríklad pneumatikami, po ktorých budú deti behať, alebo palicami, ktoré budú musieť v presne určenom poradí obísť.

beh cez prekazky

Jednou z úloh môže byť napríklad beh vo vreci alebo beh s vajíčkom na lyžici. Túto hru si môžete prispôsobiť vašim možnostiam a bláznivým nápadom.

Hlavne však myslite na bezpečnosť. Tá je predsa len pri akýchkoľvek aktivitách prvoradá. :)