10 oddychových túr na Slovensku, ktoré zvládnu aj najmenší členovia rodiny

Nenáročná turistika s deťmi? Vezmite ich k dreveným mlynom do Kvačianskej doliny alebo na Zobor v okolí Nitry.

Viesť deti k turistike od raného veku vôbec nie je zlý nápad. Preto využite pekné počasie a vyberte sa s vašimi ratolesťami na ľahkú túru do prírody. Zopár tipov na nenáročné výlety uvádzame v nasledujúcom článku.

 

 

HRAD LIETAVA

Keďže Oravský hrad a Strečno sú dávno vychýrenými miestami, v Žilinskom kraji sme pre vás vybrali neokukanú lokalitu lietavského hradu. Hrad Lietava s nadmorskou výškou 633 m. n. m. leží južne od Žiliny, konkrétne od jej mestskej časti Bytčica.

Na trase Žilina – Prievidza odbočte do obce Lietava. Z časti Lietava-Majer vedie k hradu modrá turistická značka. Nenáročná túra predstavuje výstup po širokých stráňavách na vrch Cibulník, na ktorom je hrad situovaný.

hrad Lietava

 

Cesta tam vám potrvá približne pol hodiny. K hradu sa dostanete aj z obce Lietavská Svinná, no keďže je terén strmší, aj výstup bude časovo náročnejší. Pre rodiny s deťmi preto odporúčame výstup z Lietavy.

zrucaniny hradu Lietava

 

ZOBOR

Keďže Zobor sa nachádza vo výške 587 m. n. m., zvládnete ho aj v spoločnosti vašich ratolestí. Výhodou tejto túry je, že na vrchol vedie niekoľko trás – nielen z Nitry, ale aj z priľahlých obcí. Rodičom s deťmi odporúčame ísť trasou, ktorá sa začína pri Nemocnici sv. Svorada.

K nemocnici sa bez problémov dostanete autom alebo mestskou hromadnou dopravou. Priamo odtiaľ vedie modrá turistická značka až k pyramíde – hlavnému vyhliadkovému bodu Zobora.

vyhlad zo Zobora


Aj takýto pohľad sa vám naskytne, keď vyjdete k zoborskej pyramíde.

 

Cestou na vrchol uvidíte zoborskú lesostep, ktorá pre svoju unikátnosť patrí k národným prírodným rezerváciám. Okrem toho hneď na začiatku túry narazíte na Svoradov prameň, Svoradovu jaskyňu či náučný chodník. Samotný výstup vám potrvá približne 45 minút. S prestávkami pre deti a zastávkami pri spomenutých atrakciách to môže byť o čosi dlhšie.

 

KVAČIANSKA DOLINA

Spojiť turistiku s návratom do histórie vôbec nie je zlý nápad. Najmä ak so sebou beriete deti, ktoré už možno ani netušia, ako sa kedysi vo veľkom mlela múka či pílilo drevo. V Kvačianskej doline, ktorá leží v okrese Liptovský Mikuláš, nájdete presne také skvosty, vďaka ktorým sa vrátite v čase.

mlyny v Kvacianskej doline


Takto vyzerajú drevené mlyny v Kvačianskej doline.

 

Nachádzajú sa tu totižto tri horské drevené mlyny, v jednom z nich je aj zrekonštruovaná píla. Cesta z obce Kvačany až k mlynom vám potrvá približne jednu hodinu. Cestu do cieľa si však môžete spestriť rôznymi vyhliadkami alebo nasávaním nových informácií, ktoré ponúka tamojší náučný chodník.

ZRAKOVÁ PYRAMÍDA

Dôkazom toho, že v Žilinskom kraji je dostatok turistických miest pre rodiny s deťmi, je aj takzvaná zraková pyramída. Tá leží v obci Súľov, necelú pol hodinu od krajského mesta.

K pyramíde sa dostanete z obce Súľov, konkrétne od miestnych potravín. Odtiaľ vedie k pyramíde asfaltová cesta. Tá sa postupne zmení na poľnú a neskôr už budete kráčať po lúke. Uprostred lúčiny uvidíte 18-metrový drevený ihlan, ktorého autorom je umelec Juraj Gábor. Zámerom autora bolo ohraničiť výhľad na krajinu, a tak sa koncentrovať na jej krásu a dôležitosť.

zrakova pyramida Sulov


Výhľad na Súľovské vrchy zo zrakovej pyramídy.

 

Zo zrakovej pyramídy sa stalo veľké lákadlo pre širokú verejnosť. Ak si teda chcete v pokoji vychutnať výhľad na Súľovské vrchy a urobiť si v tomto nádhernom prostredí nevšedné rodinné fotografie, odporúčame vám vybrať sa sem počas pracovných dní. Cesta k pyramíde vám potrvá približne pol hodiny.

 

 

HRAD PAJŠTÚN

Zo severu Slovenska sa tentoraz presunieme k hradu Pajštún, ktorý leží necelú trištvrte hodinu od Bratislavy. Trasa k zrúcanine hradu vedie z obce Borinka, presnejšie z miestneho námestia. Odtiaľ sa vydajte po červenej turistickej značke smerom k lesnej ceste. Približne 45 minút vám potrvá, kým sa dostanete na miesto.

Okrem hradu na vás čaká výhľad na Malé Karpaty, okolité mestá a obce a pri dobrej viditeľnosti zazriete aj vrcholky Álp.

hrad Pajstun


Portál planetslovakia.sk označuje hrad Pajštún za povinnú zastávku v okolí Bratislavy.

 

Túra nie je náročná, no miestami sa vyskytnú aj strmšie úseky. Takúto turistiku preto odporúčame rodinám so staršími deťmi, ktoré zvládnu aj trochu náročnejšie trasy.

 

HREBIENOK

Ani pri turistike s deťmi sa na naše veľhory nedá zabudnúť. Preto vám prinášame tip aj z regiónu Vysokých Tatier.

Nenáročnou túrou nielen pre rodiny s deťmi je Starý Smokovec – Hrebienok. Východiskovým bodom je stanica pozemnej lanovky v Starom Smokovci. Odtiaľ pôjdete pešo po spevnenej ceste dlhej necelé tri kilometre.

Stary Smokovec - Hrebienok


Cesta na Hrebienok vedie popri trase pozemnej lanovky. Zdroj: vysoke-tatry.fotoex.cz

 Spoločne s deťmi sa môžete kochať nielen nádhernou tatranskou prírodou, ale aj fungovaním premávajúcej lanovky. Túra s prevýšením 280 metrov vám potrvá približne jednu hodinu.

 

 

NÁUČNÝ CHODNÍK MILANA KAPUSTU (ŽILA TERÉZIA)

Podobne ako pri Kvačianskej doline, aj počas prechádzky chodníkom Milana Kapustu sa vy aj vaše deti môžete niečo dozvedieť o našej minulosti. Keďže sa však nachádzame v okolí Banskej Štiavnice, nepôjde o mlynárstvo a spracovanie dreva, ale o baníctvo.

Totižto na náučnom chodníku Milana Kapustu sa nachádza celkovo 16 tabúľ, ktoré informujú o tamojšej prírode a banskom priemysle. Taktiež vám odporúčame, aby ste si vyhradili čas aj na prehliadku štiavnických tajchov.

Ide o systém prírodných jazier, ktoré v minulosti podľa potreby zásobovali aj eliminovali množstvo vody v baniach. Za všetky spomenieme napríklad tajch Veľká vodárenská alebo tajch Ottergrund.

tajch Ottergrund


Tajch Ottergrund.

Východiskovým bodom náučného chodníka je centrum Banskej Štiavnice. Túra vám potrvá približne dve hodiny aj štvrť.

 

 

SPIACI MNÍCH

Vápencový skalný útvar neďaleko obce Kamenica je súčasťou Ľubotínskej pahorkatiny. Názov súvisí s tým, že tu v minulosti žili benediktínski mnísi. Ležiaca „postava“ s ľudskými rysmi (hlava, krk, uši, oči) zas pripomína spiacu polohu. V okolí spiaceho mnícha narazíte aj na ďalšie kamenné obrazce a figúry.

skalny utvar Spiaci mnich


Zdroj: spiacimnich.sk

 Cesta k útvarom vám potrvá približne 20 minút od cesty Prešov – Stará Ľubovňa. Ak by ste si chceli výlet predĺžiť, vyberte sa na neďaleký Kamenický hrad alebo k dreveným gréckokatolíckym kostolom.

 

JASOVSKÁ SKALA

Hoci je výstup k Jasovskej skale na začiatku trochu strmší, zvládnete ho aj v spoločnosti vašich detí. V lokalite je vybudovaný náučný chodník, ktorým sa tiahne niekoľko informačných tabúľ. Nájdete na nich nielen informácie o okolitej prírode a teréne, ale aj popis miestnej jaskyne, ktorá patrí medzi národné prírodné pamiatky.

Počas túry sa dokonca pri Jasovskej jaskyni môžete zastaviť. Z vrchu skaly si nezabudnite vychutnať výhľad na jasovský Premonštrátsky kláštor. Zdolanie chodníka dlhého približne dva kilometre a návrat späť vám potrvá zhruba hodinu a pol.

vyhlad na jasovsky klastor


Výhľad na jasovský kláštor.

 

PUSTÝ HRAD

Náš výber nenáročných túr ukončíme na strednom Slovensku, a to v okolí Pustého hradu pri Zvolene. Ide o jednu z najrozsiahlejších hradných zrúcanín nielen u nás, ale aj v strednej Európe.

zrucanina Pusteho hradu Zvolen


Časť zrúcaniny Pustého hradu pri Zvolene.

 

K hradu sa dostanete buď od zvolenského štadióna (náročnejší výstup), alebo od vlakovej stanice po modrej značke. Jednoduchšiu trasu zdoláte za jednu hodinu. Výhodou tejto túry je, že okrem krásnych výhľadov na Zvolenskú kotlinu a okolie si budete môcť po výstupe dostatočne oddýchnuť. V okolí zrúcaniny sa totižto nachádzajú lavičky a kryté altánky.

okolie Pusteho hradu Zvolen


V okolí zrúcaniny si môžete kdekoľvek oddýchnuť. Zdroj: Michal Matúšov, CC BY-SA 3.0, Wikimedia.org

 

A drobný tip na záver – nezabudnite si na výlety pribaliť aj našu kempingovú podložku Lalalu. Vďaka nej si budete môcť s vašimi deťmi sadnúť bezpečne a pohodlne kdekoľvek, kde si len zmyslíte.