Sila objatia: Neuveríte, ako pozitívne vplýva na vaše dieťatko zovretie do náručia

Objatie pomáha nielen zastaviť plač, ale má tiež mnoho ďalších pozitívnych účinkov. Pozrite sa, čo všetko dokáže toto jednoduché a láskyplné gesto od rodiča.

Objatie je dôležité. A to až tak veľmi, že mu dokonca patrí medzinárodný deň v kalendári, a to 27. júna. Jeden deň v roku však nestačí, pretože objatie by sme mali rozdávať a prijímať každý deň.

Má totiž blahodarné účinky nielen na dospelých, ale aj na deti. Toto sú dôvody, prečo by sme sa mali pravidelne objímať so svojimi najbližšími.

UPOKOJUJE

Deti sú poriadni výmyselníci a neraz vyvedú naozaj kadečo. Ako ale v takej situácii reagovať? Kričať, potrestať ho, dať mu „domáce väzenie“ alebo mu vziať obľúbenú hračku či mobil? Odborníci riešenie vidia úplne inde.

Najlepšie podľa nich zaberá objatie a rozhovor. Deti v pokojnom stave dokážu lepšie prijímať a spracovávať informácie, ktoré im poskytujeme. Ak sme s nimi zároveň prepojení objatím, viac nás rešpektujú a chcú tiež viac konať dobro.

Ak teda váš drobec priniesol zlú známku zo školy, nekričte naňho. Určite vo svojom vnútri nie je hrdé na to, že dostalo pätorku. So svojím školákom si preto radšej sadnite, objímte ho a pozrite sa na učivo spolu.

objatie upokojuje

Krik nepomáha ani vtedy, ak niečo vaše dieťa vyviedlo. Nechce umyť riad? Objímte ho a dohovorte mu, že vám tým veľmi pomôže. Spýtajte sa ho, aký malo deň, povedzte mu, čo ste zažili vy v práci, čo všetko ste povybavovali a že vás takouto pomocou v domácnosti naozaj odbremení a že si to budete veľmi ceniť.

TLMÍ BOLESŤ

Objatie je veľmi účinné aj v boji proti detskému plaču. Určite si aj vy pamätáte, ako ste si v detstve rozbili lakeť, rodičia si vás posadili na kolená, objali vás a ranu pofúkali. Dnes nevedno, kto to fúkanie vymyslel ako úplne prvý, ale bol to hotový génius, lebo na deti to pozitívne vplýva po celé stáročiá. O objatí ani nehovoriac.

objatie tlmi bolest

ZLEPŠUJE ZDRAVIE

Hoci by sa to možno nezdalo, objatie má pozitívny vplyv nielen na náš duševný stav, ale aj na ten fyzický.

Objatie pomáha zlepšiť vývoj mozgu vášho dieťaťa, posilniť jeho imunitný systém, naučiť ho regulovať emócie a podporovať pozitívne sebavedomie. Vedci z Lekárskej univerzity vo Viedni však prišli aj na to, že objímanie dokáže znižovať krvný tlak, účinne bojuje proti stresu či úzkosti a dokonca zlepšuje pamäť.

objatie zlepsuje zdravie

Okrem toho objatie posilňuje aj imunitu a chráni organizmus pred infekciami. Prišli na to to psychológovia z Univerzity v Pittsburghu. Do výskumu sa zapojilo 406 ľudí oboch pohlaví a zistilo sa, že tí, ktorí sa častejšie objímali, boli odolnejší voči chladu a prechladnutiu.

Objatie je teda naozaj vrúcne, lebo vtedy naša telesná teplota neklesá. Zaujímavosťou je, že tí jedinci, ktorí ochoreli a častejšie sa objímali, sa dokázali aj rýchlejšie zotaviť.

Ak teda vaše dieťa ochorie, určite objatiami nešetrite.

BUDUJE VZŤAHY

Za všetky tieto pozitíva môže oxytocín v hypotalame, ktorý je známy aj ako hormón šťastia či lásky.

„Oxytocín je neuropeptid, ktorý v podstate podporuje pocity oddanosti, dôvery a spojenia. Naozaj kladie biologický základ a štruktúru pre prepojenie s inými ľuďmi,“ konštatuje  experimentálny psychológ Matt Hertenstein v štúdii z roku 2015, ktorá bola publikovaná v zborníku Národnej akadémie vied.

Znamená to teda, že ak sme v objatí niekoho, kto nás má rád, hormón lásky sa nám vyplaví do krvi a my sa cítime naozaj lepšie.

A práve tento hormón pozitívne ovplyvňuje budovanie vzťahu medzi matkou a dieťaťom. Zaujímavosťou je, že jeho zvýšenú hladinu sa podarilo namerať aj v období dojčenia, a dokonca aj tesne po pôrode.

objatie buduje vztah

Štúdia z roku 2001 publikovaná v časopise MCN: Americký denník o materskej a detskej starostlivosti zistila, že priamy kontakt matky s pokožkou novorodenca, známy aj ako „klokania starostlivosť“, môže minimalizovať alebo dokonca zabrániť popôrodnej depresii u matky. A len tak pre zaujímavosť, v USA ju má až 600 000 žien ročne.

Objímanie však nezlepšuje iba náladu matky, ale pomáha aj budovať vzájomný vzťah s bábätkom. „Zdá sa, že sú schopné byť citlivejšie na detské signály a že deti viac reagujú na matku počas prvých troch mesiacov,“ tvrdí Ann Bigelow, profesor vývinovej psychológie a výskumník na Univerzite sv. Františka Xaviera. „Rozpoznávajú svoju matku skôr, takže vzťah medzi matkou a dieťaťom má uľahčený štart.“

AKO SPRÁVNE OBJAŤ DIEŤA?

Aby bolo objatie naozaj efektívne, treba dodržať zopár pravidiel. Určite by nemalo byť len rýchle, ale intenzívne. Ak je dieťa maličké, je dobré vziať si ho na ruky. Keď trochu podrastie, odporúča sa čupnúť si na úroveň jeho očí, čím mu dáte signál rovnocennosti.

A ak už vaše dieťa naozaj vyrastie a bude z neho napríklad už pubertiak, postačí „klasické“ objatie. Je však jedno, koľko rokov bude mať, objatie musí byť vždy od srdca.

ako spravne objat dieta

Urobiť zmeny v rodičovstve môže byť ťažké, obzvlášť keď sme my sami boli po desaťročia vychovávaní nejakým spôsobom a keď nám bolo hovorené, čo je dobré a čo zlé.

Vybudovanie pevného vzťahu s dieťaťom je náročný proces, no pravidelné objímanie dokáže naozaj veľa zmeniť a vylepšiť. Doprajte si preto trochu oddychu, porozprávajte sa o svojich pocitoch s niekým, komu dôverujete, a nezabudnite sa objímať. Rodičovstvo je cesta a my sme v tom všetci spolu.