Ako riešiť detskú žiarlivosť? Pomôže vám týchto 7 rád

Detská žiarlivosť je bežným javom a na istý moment sa objaví u väčšiny rodín. Preto sa naučte, ako ju zvládať. 

Žiarlivosť u detí nastáva bežne. Myslia si, že rodičom na nich nezáleží a že nedostanú toľko pozornosti ako dovtedy. Všímajte si prejavy žiarlivosti a pomôžte tak nielen drobcom, ale aj sebe.

Výskumníci z University of Michigan zapojili do tejto štúdie 200 tínedžerov. Z pozorovania vyšli zaujímavé zistenia. Ak mladý dospelý dostával rovnaké množstvo lásky ako jeho súrodenec, mal zdravé sebavedomie, bezpečne sa pripútaval na iných ľudí a nezažíval stres v partnerských vzťahoch.

Naopak, tínedžeri, ktorí podľa ich názoru dostávali menej lásky a pozornosti, zažívali vo vzťahoch stres a utrpenie. No a žiarlivosť vyvoláva práve dojem, že dieťa nedostáva všetko to, čo malo doteraz.

Dieťa sa v ranom veku na rodičov veľmi naviaže, obzvlášť na matku. O pozornosť dôležitej osoby sa nechce deliť. A to nielen so súrodencom, ale aj otcom, novým partnerom alebo hocijakým cudzím človekom.

ako riesit detsku ziarlivost

 

Paradoxne, nie je to len nedostatok pozornosti, čo vyvoláva detskú žiarlivosť. Niektoré deti majú jednoducho potrebu zaujať a byť stredom diania. No a ak si drobcov nikto nevšíma, dostaví sa žiarlivosť.

Aby sme však deťom nekrivdili, niekedy ani samy nemôžu za to, že sa správajú závistlivo a majetnícky. Môže za to aj pocit nespravodlivosti. Inak povedané, ak sa rodič skutočne zaujíma viac o mladšieho súrodenca, žiarlivosť je prirodzenou reakciou.

Dokonca ak dieťa nevie inak vyjadriť svoje emócie, stáva sa žiarlivým, a tak dáva najavo svoje vrúcne pocity. Okrem vyššie zmienených situácií sú spúšťačmi žiarlivosti aj úzkosť, bezmocnosť či strata ochrany.

ako riesit detsku ziarlivost

 

NAJČASTEJŠIE PREJAVY

„Keď bude mama v kuchyni, môžeme ho opľuť." Takto opisuje mamička Renée Bacher zážitok svojej kamarátky. Kým dojčila novorodenca, jej trojročná dcéra šepkala kamarátke, čo vyvedú malému súrodencovi.

Žiarlivosť sa teda neprejavuje len snahou získať späť stratenú pozornosť. Očakávajte aj nepríjemnejšie prejavy.

Pripravte sa na to, že dieťa môže svojho súrodenca biť a šikanovať. Niet divu, pretože agresivita patrí k najčastejším náznakom žiarlivosti.

V niektorých prípadoch ale nastáva opačná situácia. A to, že dieťa sa začne izolovať a stráca zdravé sebavedomie.

ako riesit detsku ziarlivost

 

Ak dieťaťu niekto berie to, čo bolo len jeho, dostaví sa zlá nálada. Alebo mu prekážajú aj také veci, s ktorými dovtedy nebol problém.

Menej agresívnymi, no bežnými náznakmi detskej žiarlivosti je vyslovene detinské správanie. Takže hoci už dieťa vie pekne rozprávať, začne bľabotať ako bábätko, čím púta na seba pozornosť. Prípadne vás požiada o pomoc pri činnostiach, ktoré už dávno ovláda aj samo.

 

DRŽTE SA TÝCHTO RÁD

Detská žiarlivosť je bežným javom a na istý moment sa objaví u väčšiny rodín. Potvrdzuje to expertka na rodičovstvo Ann Douglas.

Tá vysvetľuje, že závisť prichádza po pár mesiacoch či dokonca rokoch, odkedy sa narodí ďalšie dieťa.

Pravdepodobnosť, že sa žiarlivosti vyhnete, je teda veľmi malá. Preto si osvojte niekoľko odporúčaní, ktoré vám pomôžu žiarlivosť zvládať a eliminovať.

VENUJTE SA VŠETKÝM DEŤOM ROVNAKO

Aj keď máte doma mladšie dieťa, nemali by ste ho uprednostňovať na úkor staršieho súrodenca. Takže ak sa ponúknu príbuzní alebo známi, že drobca postážia, určite pomoc využite. Tento čas venujte staršiemu dieťaťu, aby neprepadlo žiarlivosti.

ako riesit detsku ziarlivost

V prípade, že sa už prejavy závisti dostavili, využite spoločný čas na to, aby ste staršiemu dieťaťu ozrejmili situáciu.

Vysvetlite mu, že každému dieťaťu sa niekedy venuje viac pozornosti. No takisto mu nezabudnite pripomenúť, že naňho nezabúdate a že oboch súrodencov ľúbite rovnako.

 

ŽIADNE POROVNÁVANIE

Žiarlivosť, pocit menejcennosti a odmietnutia. Ak deti porovnávate, u detí to vyvoláva mnoho negatívnych domnienok. A tie môžu pretrvať dlhý čas. Odporúčame vám, aby ste deti s nikým neporovnávali. Neplatí to len vo vzťahu k súrodencom, ale aj spolužiakom či kamarátom.

To, že rovesníci robia niečo lepšie, neznamená, že takéto úspechy dosiahne aj vaše dieťa. Práve naopak. Namiesto toho, aby začalo tvrdo pracovať, vyvoláte uňho rozhorčenie a hnev.

 

POVZBUDZUJTE ICH K SPOLUPRÁCI A ZDIEĽANIU

Aby ste zmiernili žiarlivosť, deti s nikým neporovnávajte. Skôr sa upriamte na ich prepájanie a spoluprácu. V praxi to môže vyzerať napríklad takto. Práve ste kúpili mladšej ratolesti bicykel a to sa staršiemu dieťaťu nepáči.

Všetko však môže zmeniť váš návrh, že spoločne zájdete niekam na výlet. Tam otestujete nový bicykel a nájdete ďalšie spoločné aktivity pre obe deti.

Spoluprácu medzi deťmi podporte hrami alebo tým, že necháte staršie dieťa strážiť mladšieho súrodenca.

ako riesit detsku ziarlivost

No a okrem spoločných hier si pomôžte aj tým, že dieťaťu vysvetlíte, aké dôležité je vzájomné zdieľanie. Či už ide o materiálne veci alebo pozornosť príbuzných, detičky sa musia vedieť deliť.

Skvelým spôsobom, ako túto vlastnosť zveľaďovať, je čítanie kníh. Hľadajte príbehy a hrdinov, ktorí zosobňujú tieto vlastnosti. Deti utvrdíte v tom, že deliť sa o veci je potrebné a veľmi dobré.

 

PODPORTE ICH SILNÉ STRÁNKY

Je v poriadku, ak vaše dieťa nevyniká v rovnakých predmetoch či voľnočasových aktivitách ako jeho súrodenci.

Nezabudnite mu to aj povedať. Ideálne tiež bude, ak vaše deti budete podporovať v aktivitách, ktoré im idú najlepšie.

Vďaka tomu, že sa upriamite na silné stránky, si dieťa vybuduje zdravé sebavedomie a sebaúctu.

 

NEDÁVAJTE IM VŠETKO

Jedna vec je venovať deťom dostatok pozornosti a lásky. Celkom iné je však to, ak im dávate všetko, o čo vás požiadajú. Deti si na materiálne veci, prílišnú ochranu a pozornosť rýchlo zvyknú. No a po tom, ako im to vezmete a dávate to súrodencovi, dochádza k žiarlivosti.

Naším odporúčaním je, aby ste deťom nedávali všetko. Už aj vtedy, keď máte jedno dieťatko, učte ho skromnosti a primeranosti.

 

BEZ ZBYTOČNE PRÍSNYCH PRAVIDIEL

Vo výchove pravidlá musia byť. Zbytočne autoritárske rodičovstvo sa však nemusí vyplatiť. To znamená, že ak bezdôvodne nastavíte prísne pravidlá, dieťa stráca sebavedomie a stáva sa plachým.

V takýchto prípadoch nastáva žiarlivosť po tom, ako sa dieťa stretáva so zdravo sebavedomými kamarátmi.

ako riesit detsku ziarlivost

 

VŠÍMAJTE SI ICH SPRÁVANIE

Viacero odborníkov sa zhoduje na tom, že detská žiarlivosť prichádza do väčšiny rodín. Buďte teda obozretní, aj keď žiarlivosť nič nenaznačuje.

Zlá nálada, agresivita či hanblivé správanie môže súvisieť s niečím iným. No je tu pravdepodobnosť, že za tieto zmeny nálad môže aj závisť voči súrodencovi, kamarátovi či spolužiakovi.