Aj vaše dieťatko neustále plače? Tu je 7 najčastejších dôvodov, ktoré vyvolávajú detský plač

Detský plač spôsobuje niekoľko typických príčin. Pre vás a pre dieťa bude veľkou pomocou, ak sa ich naučíte rozpoznávať.

Plačem, pretože chcem papať. Ale plačem aj preto, že chcem ísť na ruky. Kým drobci nevedia hovoriť, komunikujú hlavne plačom. A toto všetko vám prostredníctvom neho chcú povedať.

 

Vedeli ste, že obdobie najsilnejšieho plaču prichádza, keď má bábätko 6 až 8 týždňov? Z celého dňa dokážu preplakať až tri hodiny, a to najmä poobede a večer.

Ich nepohoda však neprichádza z ničoho nič. Detský plač spôsobuje niekoľko typických príčin. Pre vás aj pre dieťatko bude veľkou pomocou, ak sa ich naučíte rozpoznávať.

DÁVAM NAJAVO HLAD

Čím je dieťatko menšie, tým pravdepodobnejšie je, že plačom dáva najavo hlad. A hoci ste ho kŕmili len nedávno, bábätko má veľmi malý žalúdok. Takže v porovnaní s dospelým človekom vyhladne oveľa rýchlejšie.

Niektoré detičky dokonca zvyknú jesť jednu dávku dojčenskej výživy na niekoľkokrát. Aby ste teda predchádzali zbytočnému plaču, dieťatku ponúkajte zvyšné jedlo priebežne.

 

Okrem plaču si, samozrejme, všímajte aj ďalšie typické náznaky, ktorými dáva dieťa najavo hlad. Keď chce drobec jesť, oblizuje si pery, načahuje sa za prsníkom alebo otvára ústa.

POTREBUJEM SPAŤ

S únavou je to podobne ako s hladom. Obzvlášť malé deti dávajú plačom najavo, že potrebujú odpočinok. Rodičom môže trvať aj zopár týždňov, kým na to prídu.

Dobrou správou však je, že existuje niekoľko ďalších náznakov, ktorými sa únava u dieťatka prejavuje. Patrí k nim mrzutosť alebo neprítomný pohľad.

 

Ak je dieťa unavené, plačom reaguje aj na prílišnú stimuláciu. To znamená, že ak sa nachádza v hlučnej miestnosti alebo ho niekto neustále rozptyľuje, bude plakať.

Preto drobca v takomto prostredí nenechávajte a pred spaním ho nechajte v tichej izbe, kde sa upokojí.

CHCEM VYMENIŤ PLIENKU

Deti nemajú rady vymieňanie plienok. Keď ich vyzlečiete, zostáva im zima. A to pre ne nie je veľmi pohodlné. Tak či onak, urobiť to musíte. Aby ste odvrátili ich pozornosť, spievajte im alebo sa s nimi rozprávajte.

A ako prebaľovanie súvisí s plačom? Keď má drobec mokrú alebo špinavú plienku, začne plakať. Použitá plienka zo začiatku nemusí spôsobovať nepohodlie. Postupne sa však dostaví pocit chladu a zaparenie.

Ak sa uistíte, že dieťatko nemá hlad alebo nechce spať, skúste teda skontrolovať plienku. V prípade, že sa pociká alebo pokaká, nebude dlho v nepohodlí a nedostavia sa spomínané zapareniny.

JE MI VEĽMI TEPLO ALEBO ZIMA

To, že má dieťatko správnu telesnú teplotu, spoznáte jednoducho. Rúčky a nôžky má ružové a hrudník teplý. Ale keď mu bude príliš teplo, oznámi vám to plačom. To isté platí v s prípade, keď je mu veľká zima.

Najlepšie však urobíte, ak detičky budete vhodne obliekať, a tým predídete zbytočným nárekom. Vo všeobecnosti platí, že dieťatko má mať o jednu vrstvu navyše oproti vám. Takže keď nosíte krátke tričko a šortky, drobec musí mať tričko s dlhým rukávom a dlhé nohavice.

 

Pre istotu mu vezmite aj oblečenie navyše a vždy majte poruke prikrývku. Praktickou voľbou pre bábätká je zavinovačka, ktorá dlhodobo udrží dieťatko v teple.

MÁM KOLIKU

Približne v druhom alebo treťom týždni po narodení sa u detičiek objavuje kolika. Ide o kŕčovité bolesti bruška, ktoré sprevádza silný plač. V dôsledku nepohodlia dokážu deti preplakať až tri hodiny denne a to aj štyrikrát do týždňa.

Nemusíte sa báť, tento stav časom pominie. Buďte však pripravení a sledujte, či dieťatko neplače viac než zvyčajne. Pri kolike sa osvedčilo aj niekoľko postupov, ktoré bábätku pomôžu zmierniť bolesti a nepohodlie.

 

Skúste mu napríklad vytvoriť tiché prostredie alebo ho povzbudzujte v tom, aby si odgrglo. Ak dieťatku dávate materské mlieko, s kolikou pomôže aj zmena stravy. Z jedálnička vylúčte potraviny, ktoré spôsobujú plynatosť (kapusta, karfiol) alebo vyvolávajú alergie (mlieko, orechy, obilniny).

NIEČO MA BOLÍ

Plač pre bábätká je ako reč pre dospelého človeka. Využívajú ho na to, aby vám niečo oznámili. A ak to nie je únavou alebo použitou plienkou, môže ísť o hocijaký druh bolesti.

Prvé zúbky sa začínajú tlačiť okolo šiesteho mesiaca. A aj toto obdobie vo veľkom sprevádza plač, pretože prerezávanie zubov je bolestivé a nepríjemné.

 

V ústočkách sa tiež zvyknú objaviť vredy, ktoré spôsobujú vírusové ochorenia alebo popáleniny. No a práve vredy v ústach podnecujú deti k tomu, aby sa rozplakali.

A ako sme už spomínali, snažte sa dieťatku preventívne kontrolovať plienku. Použitá plienka totižto môže privodiť zaparenie a bolestivé vyrážky.

CHCEM ÍSŤ NA RUKY

Už od malička si bábätko s rodičom vytvára silné puto. Zbožňuje vašu vôňu, teplo vášho tela a rytmus vášho srdca ho dokonale upokojuje. Do príjemného rodičovského náručia sa chce usadiť aj vtedy, keď sa niečoho bojí.

Strach malých detí väčšinou zapríčiňujú cudzí ľudia. Obzvlášť tí, ktorí sa za každú cenu snažia upútať ich pozornosť.

 

V blízkosti dieťaťa nepúšťajte hlasitú hudbu a nerobte ani žiadne prudké pohyby. Aj takéto momenty dokážu dieťatko veľmi vystrašiť.

AKO UPOKOJIŤ PLAČÚCE DIEŤA

Ak sa pýtate, ako utíšiť detský plač, existuje na to niekoľko užitočných trikov. Dieťa nechávajte v pokojnej miestnosti, kde nie je okrem neho a vás nikto. Na vytvorenie príjemnej atmosféry pustite pokojnú hudbu alebo mu niečo rozprávajte vy.

Pri tíšení detského plaču pomáha aj to, že drobca zabalíte do zavinovačky. Dieťatku bude teplo a bude sa cítiť oveľa bezpečnejšie.

V prípade, že plač ani potom neprestáva, vezmite drobca do náručia a pomaly ho kolíšte. Ďalšou alternatívou je prechádzka v kočíku. V ňom môžete ratolesť jemne pohúpať, kým sa neupokojí alebo nezaspí.

 

Pri podozrení na koliku skúste všetky rady, ktoré spomínali vyššie. To znamená, že počkáte, kým si drobec odgrgne, necháte ho v tichej miestnosti alebo pri dojčení poupravíte vlastnú stravu. Ak sa situácia zhorší, čo najskôr vyhľadajte lekára.

TOTO URČITE NEROBTE

Počuli ste už o syndróme otraseného dieťaťa? Toto zhoršenie zdravotného stavu sa u bábätiek objavuje po tom, ako rodičia nimi veľmi trasú. Prudké pohyby zvyčajne spsôbuje to, že rodičia sú frustrovaní z prílišného plaču a nevedia dieťa upokojiť.

Najmenšie detičky majú slabý krk, ktorý nedokáže vytvoriť dostatočnú oporu pre hlavu. No a keď niekto silno trasie dieťaťom dopredu a dozadu, môže mu poškodiť mozog. Toto poškodenie spôsobuje slepotu, mentálnu retardáciu, záchvaty a v najkritickejších prípadoch môže privodiť smrť.

 

Podľa amerického Národného centra pre otrasené deti sa v USA ročne vyskytuje 600 až 1400 prípadov.

Najhoršie na tom je, že dôsledky syndrómu nie sú viditeľné, a tak si ich vy ani lekár nemusíte všimnúť.

Preto aj keď bude dieťatko veľmi plakať, nikdy ho netíšte trasením a prudkými pohybmi. Jeden záchvat hnevu ho môže negatívne poznačiť na celý život.

Veríme, že vás tento článok zaujal. LALALU nie je len internetový obchod. Snažíme sa vám týmito článkami uľahčiť materstvo a svojou troškou poradiť v nekonečnom svete otázok a obáv pri výbere tých "správnych" vecí pre naše ratolesti. Nevedeli by sme to robiť, ak by nás naši zákazníci svojími nákupmi nepodporovali. Ak máte chvíľku, prezrite si našu ponuku starostlivo vyberaných produktov pre novorodencov. Od novorodeneckých podložiek LALALU, prostriedkov na pranie Souldrops až po kopec iných potrieb pre bábätká aj staršie deti. To všetko je LALALU.