Zastrite závesy a zbytočne ho nerušte: Ako pripraviť dieťa na spánok?

ležitá je rutina pred spaním. Tá spočíva napríklad v tom, že vypnete televízor alebo pustíte pokojnú hudbu.

Ak chcete dopriať dieťatku kvalitný odpočinok, zhruba pol hodinu pred spánkom vypnite televízor a stlmte svetlá. K lepšiemu spánku mu dopomôžete aj tým, ak mu zabezpečíte ideálnu oporu tela a akurátnu izbovú teplotu.

 

IDEÁLNA DĹŽKA SPÁNKU

Koľko by malo vôbec dieťa spať? Všetko závisí od toho, aké je veľké.

Novorodenci všeobecne potrebujú 16 – 17 hodín spánku denne. Pri bábätkách zároveň platí, že nemajú vyvinutý nočný a denný cyklus. Inak povedané, svojich 17 hodín si „odspia“, keď budú chcieť, bez ohľadu na to, či je deň alebo noc. Navyše, novorodenci vydržia bdieť najviac tri hodiny, takže sa pripravte na to, že ich spánok je dosť nepravidelný.

ako-pripravit-dieta-na-spanok

Staršie detičky (do štyroch mesiacov) spia približne rovnako dlho, no ich nočný spánok sa predlžuje a budia sa len, keď sú hladné alebo ich niečo vyruší.

Bábätká do jedného roka prespia približne 14 – 15 hodín, z toho zhruba tri hodiny spia počas dňa. Toto obdobie prináša isté zmeny, pretože dieťa si začína budovať spánkové návyky.

 

Batoľatá do troch rokov spia denne 12 – 14 hodín. Ich spánkovú rutinu však narúšajú povinnosti rodičov alebo pohyb starších súrodencov. Deti v tomto veku si zvyknú počas dňa zdriemnuť len raz.

Deti v predškolskom veku (3 – 6 rokov) spia približne 11 – 12 hodín. Mladšie detičky si počas dňa doprajú krátky odpočinok, no tie staršie, ktoré nastupujú do školy, ho veľakrát nepotrebujú.

Deti vo veku 7 – 12 rokov potrebujú 10 – 12 hodín spánku. Často však spia aj o dve hodiny menej, než by mali. To isté platí pri tínedžeroch, ktorí by mali spať 8 – 10 hodín, no v ideálnom prípade spia maximálne osem. Nedostatok spánku zapríčiňujú najmä školské povinnosti alebo mimoškolské aktivity.

 

DBAJTE NA RUTINU A SVETLO

ako-pripravit-dieta-na-spanok-02

Keď už viete, koľko by mali vaše ratolesti spať, je vhodné im vytvoriť také podmienky, aby spánkový režim naozaj dodržiavali. Ako im k tomu dopomôcť?

Dôležitá je rutina pred spaním. V praxi to znamená, že dieťatko pravidelnými činnosťami pripravíte na to, že ide do postele. Rutina sa začína zhruba pol hodiny pred spánkom a spočíva napríklad v tom, že vypnete televízor, pustíte pokojnú hudbu a budete sa pohybovať pomaly a pokojne. Rutinu môže vylepšiť aj relaxačný kúpeľ alebo čítanie rozprávok.

V rámci vytvárania rutiny nezabudnite okrem televízie vypnúť aj ostatnú elektroniku. Ideálne by sa v miestnosti nemali nachádzať počítače, telefóny ani iné elektronické zariadenia. Tie totižto vysielajú žiarenie, ktoré sa podobá na denné svetlo. Mozog sa potom domnieva, že je správne zostať hore.

Aby sa deťom lepšie spalo, myslite aj na vhodné narábanie so svetlom. Keď sa schyľuje k spánku, zastrite závesy a stlmte lampy. Namiesto príliš ostrého žiarenia zvoľte lampy s nerušivým matným osvetlením. „Svetlá u vášho dieťaťa spúšťajú biologické tlačidlo choď,“ tvrdí autorka knihy The No-Cry Sleep Solution Elizabeth Pantley. Naproti tomu tma pomáha uvoľňovať melatonín, ktorý sa označuje za spánkový hormón.

Svetlo pritom nie dôležité len v noci, ale aj cez deň. Preto počas dňa nezastierajte závesy, ak to nie je nevyhnutné. Namiesto toho sa s dieťatkom vyberte von alebo sa hrajte v presvetlenej miestnosti. Ak ho budete už v ranom veku viesť k rozlišovaniu dňa a noci, zvykanie si na denný a nočný cyklus bude preň oveľa jednoduchší.

Jedným z dôležitých návykov obzvlášť pri menších deťoch je, aby išli do postele, už keď sa im drieme. Nečakajte, kým zaspia. Podľa spánkovej konzultantky a spisovateľky Kim West sú totižto pokojnejšie tie deti, ktoré idú do postele samy a včasnejšie.

Aby boli deti pred spaním pokojnejšie, vyhýbajte sa tiež kofeínu a nezdravým pokrmom. Kofeín nie je pre deti vhodný a to isté platí o presladených limonádach alebo maškrtách. Namiesto toho deťom dajte teplé mlieko, ovocie alebo zdravé sušienky.

ako-pripravit-dieta-na-spanok-03

UŽ KEĎ SPIA

Keď dieťatko zaspí, rutine nie je ani zďaleka koniec. Kvalitu spánku totižto ovplyvňuje aj niekoľko ďalších návykov, ktoré si musia osvojiť predovšetkým rodičia. Tak napríklad, keď sa dieťatko zobudí, snažte sa s ním udržiavať len minimálny očný kontakt.

Ak sa budete naň uprene pozerať, upútate jeho pozornosť a narušíte motiváciu spať. Po tom, ako sa bábätko preberie, vám neodporúčame svietiť ani sa mu maznavo prihovárať. Akákoľvek zbytočná interakcia znižuje jeho chuť na spánok.

Po celý čas, ako dieťatko spí, dbajte na akurátnu izbovú teplotu a jeho polohu. Obzvlášť menšie deti musia spať prikryté a v takej polohe, ktorá nenarúša zdravý vývin tela.

Skvelým pomocníkom do postieľky, kočíka alebo autosedačky je vankúš Baby Elephant Ears. Ten je vďaka anatomickému tvaru pre hlavičku a chrbticu ideálnou oporou. A ak je vankúš z organického hypoalergénneho materiálu, ako v tomto prípade, je to len ďalšie plus pre pokojný a pohodlný spánok.