Radíme: Týchto 10 vecí vám v kočíku nesmie chýbať

Či už dieťatko spí, alebo len tak vylihuje, aspoň jeden vankúš musíte mať. Takisto nezabudnite na deku, fľašku a cumlík.

Aj keď sa dieťatko pred odchodom najedlo, vždy majte pri sebe nejaký zdravý snack. Čo ďalšie si ešte musíte zbaliť do kočíka, keď idete s vašou ratolesťou na prechádzku? Toto sú naše overené tipy.

 

FĽAŠKA

Aj bábätká musia dodržiavať pitný režim. Na začiatku prijímajú tekutiny predovšetkým z materského mlieka alebo dojčenskej výživy. Až neskôr im môžete začať dávať čaj, ovocné šťavy alebo v malom množstve aj vodu.

Aby ste na pitný režim nezabudli ani počas prechádzok, vždy majte v kočíku plnú fľašku. A podľa toho, aké je dieťatko veľké a čo mu chutí viac, majte vo fľaške buď mliečko, čaj, šťavu alebo len čistú vodu.

NÁHRADNÁ PLIENKA

Najlepšie bude, ak dieťatko prebalíte tesne predtým, ako odídete z domu. Ak to však nestihnete alebo je plienka relatívne čistá, jednu si pre istotu vezmite so sebou. Bábätká by totižto nemali mať dlho na sebe použitú plienku, pretože nečistoty a vlhkosť môžu spôsobovať zapareniny.

 

Praktickým a ekologickým riešením sú textilné plienky s vymeniteľnou vnútornou časťou, ktorá sa vyrába z rozložiteľných materiálov. Alebo si zaobstarajte plienky s vymeniteľnou vnútornou časťou z textilu. Tá sa dá oprať a použiť viackrát.

VLHČENÉ UTIERKY A VRECKOVKY

Stali sa počas materstva vlhčené utierky vaším každodenným pomocníkom? Chápeme to, pretože ide o rýchlu záchranu najmä vtedy, keď sa dieťatko zašpiní a nemáte po ruke vodu s mydlom.

Vlhčené utierky zo svojej kočíkovej výbavy určite nevynechávajte, no ak vám môžeme poradiť, namiesto bežných utierok si zaobstarajte ich ekologickejšiu verziu. Takéto obrúsky sa vyrábajú z organických materiálov, ako je napríklad bambus, sú hypoalergénne, rozložiteľné a čo je najlepšie, neobsahujú žiadne dráždivé chemikálie.

No a keď už budete myslieť na hygienu, do kočíka si nezabudnite hodiť aj jedny vreckovky. Poslúžia vám, keď sa dieťatko ušpiní alebo bude mať soplík.

VANKÚŠIK

Či už dieťatko spí, alebo len tak vylihuje, minimálne jeden vankúš musí mať. A to aj vtedy, keď ho v kočíku vezmete niekam na prechádzku. Bez opory ho nenechávajte ani v športovom kočíku, v ktorom zväčša sedí.

Z Lalalu obchodíku vám odporúčame poobzerať sa po vankúšiku v tvare sloních uší. Popri nápaditom dizajne je jeho veľkou výhodou najmä anatomický tvar, vďaka ktorému má hlavička aj chrbát prirodzenú oporu. Navyše, vankúš sa vyrába z organických vlákien, takže o zdravie dieťatka sa nemusíte vôbec obávať.

DEKA

A keď už hovoríme o vankúšiku, nesmieme zabudnúť ani na deku, ktorá do kočíkovej výbavy bez pochyby patrí. Hneď na začiatku vás však upozorňujeme, aby ste dečku mali so sebou nielen v chladnejších mesiacoch, ale aj v lete.

Prirodzene, v chladnom období vám poslúži na zahriatie bábätka. V lete by ste ju však mali mať tiež. Nikdy totižto neviete, kedy sa ochladí. Navyše, dečka vám môže poslúžiť aj vtedy, keď chcete dieťatko povyzliekať z plienok a dopriať mu trochu voľnosti. Aby pri tom neprechladlo a zostalo zakryté, pomôže vám ľahká dečka.

Jednu úžasnú deku máme aj v našom obchodíku. Značka Baby Elephant Ears vyrába dečky z organických vlákien, takže zdravotná nezávadnosť je zaručená. No a ten motív – vtáčiky, sloníky či žirafy potešia nejedno bábo.

A keďže je tento motív univerzálny, dečka môže byť skvelým darčekom pre mamičku, ktorá si necháva pohlavie dieťatka ako prekvapenie.

ČIAPKA

Podobne ako deku, aj čiapku treba mať pri sebe bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie. Prečo ju mať so sebou v chladných mesiacoch, zrejme vysvetľovať nemusíme. No v lete ju majte v kočíku hlavne na to, aby ste dieťatko chránili pred slnkom.

A či už si vezmete tenšiu textilnú čiapku, ktorá zakryje celú hlavu, alebo budete mať len šiltovku, hlavné je, aby dieťatko nedostalo úpal a nebolo dehydrované. No a kým šiltovka ochráni aj krk a tváričku, textilná čiapka zabráni spáleniu ušiek. Takže si všímajte, kde sa vaša ratolesť opáli najviac, a podľa toho čiapku vyberajte.

CUMLÍK

V prípade, že dieťatko ešte dojčíte alebo mu dávate výživu z fľašky, majte vždy so sebou cumlík. Ten dokáže napodobniť sanie z pŕs alebo fľašky, ktoré dieťa potrebuje, aj keď je už napapané.

Cmúľanie dieťa upokojuje, čo sa napokon hodí najmä pri zaspávaní alebo keď je dieťa nervózne. Cumlík je takisto pomocníkom pri bolesti, ktorú u malých detí spôsobuje rast prvých zubov alebo očkovanie.

 

HRAČKA NA ROZPTÝLENIE

Aby ste v nepríjemných situáciách odviedli pozornosť dieťatka alebo ho upokojili, majte okrem cumlíka poruke aj jeho obľúbenú hračku.

No keďže musíte hračku prevážať v kočíku, nemalo by to byť nič veľké. Pri výbere hračiek pre dieťa tiež myslite na materiál, z ktorého sú vyrobené.

Deti zvyknú všetko oblizovať, takže zabudnite na plyšové hračky, ktoré môžu obsahovať toxické látky. Namiesto toho zvoľte niečo zo 100 % zdravotne nezávadného potravinárskeho silikónu, ktorý môže dať dieťa aj do úst bez akýchkoľvek rizík.

RÝCHLY SNACK

No a na záver dôležitá súčasť kočíkovej výbavy – jedlo. Aj keď sa dieťatko pred odchodom najedlo, vždy majte pri sebe nejaký rýchly pokrm. Môže to byť napríklad banán, kúsok jablka alebo mrkvy.

Zo slaných pochúťok si môžete pre vašu ratolesť nachystať celozrnné krekery alebo syrové tyčinky. Vopred sa však uistite, že rýchly snack neobsahuje alergén, ktorý by dieťatku spôsobil zdravotné problémy.