Ako zariadiť izbu pre bábätko, ak vopred nepoznáte jeho pohlavie?

Overenou klasikou je biela. Aby však izba vyzerala neurálne a trendovo, oživte ju odtieňmi, ktoré s bielou skvelo ladia.

Bude to chlapec alebo dievčatko? A čo ak to budú dvojičky? Koľko budeme mať detí? Tieto otázky si kladie mnoho rodičov. Niektorí z nich si dokonca nechávajú pohlavie dieťatka ako prekvapenie. Ak k nim patríte aj vy alebo plánujete mať v jednej izbe viac detičiek, držte sa neutrálnych farieb a k nim dolaďte nábytok aj doplnky.

 

NIELEN BIELA

Začnime farbami stien, ktoré tvoria základ celého priestoru. V prípade, že neviete pohlavie dieťatka, overenou klasikou je biela. Aby však izba vyzerala neurálne a zároveň trendovo, oživte izbu odtieňmi, ktoré s bielou dokonale ladia.

Skvelou voľbou sú bledšia čierna alebo sivá. Aby kontrast nepôsobil rušivo, skombinujte ich s teplejším krémovým odtieňom bielej. K úplnej dokonalosti chýbajú už len geometrické vzory alebo motívy, ktoré sa na tmavé steny dokonale hodia. Ak ale obľubujete viac jednoduchosť, steny budú pôsobiť pekne a štýlovo aj vtedy, ak ich necháte čisté.

detska izba

Ďalšou farbou, ktorá sa k bielej perfektne hodí, je fialová. A či ňou pokryjete jednu alebo viac stien, je v podstate na vás. Len vám radíme, aby ste rozsah zafarbenia prispôsobili výberu konkrétneho odtieňa. Príliš veľa ametystovej môže pôsobiť chladne. Namiesto nej radšej zvoľte levanduľovú alebo orgovánovú fialovú.

fialova stena v detskej izbe

Teraz však bielu vynecháme a upriamime na kombinácie dvoch celkom odlišných farieb. Čo tak napríklad spojenie bledej akvamarínovej, ktorá bola hitom 90. rokov, a koralovej? Aj napriek tomu, že farby sú dosť výrazné, vyvolávajú príjemný pocit.

tyrkysove steny v detskej izbe

A čo je ešte lepšie, hodia sa do chlapčenskej aj dievčenskej izby. Navyše, spoločnosť Pantone vyhlásila koralovú za farbu tohto roka. Takže ak sa pre ňu rozhodnete, určite tak udržíte krok s poslednými trendmi.

Pri farbách a ich kombináciách ešte chvíľu zostaneme. Tak ako akvamarínová a koralová, aj pastelové odtiene mätovozelenej a žltej vyzerajú naozaj úchvatne. Okrem toho môžeme o týchto farbách povedať, že vyvolávajú pocit hravosti a majú tendenciu upútať pozornosť. A to aj u bábätiek. V prípade, že vám nestačia čisté steny, môžete ich doladiť prírodnými vzormi (listy, motýle, zvieratá) alebo vzorom chevron, ktorý je dlhodobo v kurze.

modra detska izba

No a napokon tu máme jedno odporúčanie pre rodičov, ktorí neradi experimentujú a radšej zostávajú pri štandardných odtieňoch. V takomto prípade vám radíme pridržiavať sa upokojujúcich pastelových farieb, a to napríklad bledej zelenej, žltej, modrej či oranžovej. Nič nepokazíte ani tým, ak necháte izbu vymaľovať jemnou hnedou – napríklad v teplom odtieni béžovej alebo pieskovej. Aby steny nevyzerali fádne, skrášlite ich portrétmi rozprávkových postavičiek alebo neutrálnymi obrazmi s prírodnými motívmi.

bezova detska izba

NEUTRÁLNE ZARIADENIE

Keď už máte vyhliadnuté farby, treba začať premýšľať, akým nábytkom a doplnkami ich doladiť. Samozrejme, ak neviete pohlavie dieťatka a hľadáte neutrálne farby, podobných odtieňov by ste sa mali držať aj pri výbere zariadenia. Takže na krikľavé či príliš sýte odtiene ani nepomyslite. Namiesto nich sa stále držte bledých a pastelových odtieňov.

A aké vybavenie do izby teda zvoliť? V prvom rade myslite na využitie nábytku a aktivity, ku ktorým bude príslušenstvo slúžiť.

Nemá asi zmysel dávať do izby autodráhu s autíčkami, ak si nie ste istí, že to bude chlapec. Taká polička na knihy však poslúži aj dievčatku, aj chlapčekovi. A keď nájdete peknú bielu alebo s pastelovými prvkami, dokonale zapadne do neutrálnej detskej izby.

policky na knihy v detskej izbe

Tak ako polička, aj podložka na hranie sa hodí do každej detskej izby. Navyše, ak si vyberiete nejakú v pekných neutrálnych farbách, máte funkčnú vec a parádny interiérový doplnok v jednom.

Všetky tieto kritériá spĺňa aj prémiová podložka Lalalu s motívom White Star. Ako názov naznačuje, podložku dekorujú biele hviezdičky, ktoré sú potlačené na sivom podklade. No a keďže podložka je obojstranná, na druhej strane je iný motív, no v tých istých odtieňoch – bielej a sivej.

premiova podlozka lalalu


Vďaka neutrálnemu prevedeniu je prémiová podložka skvelým doplnkom do každej detskej izby.

Okrem toho, že podložka perfektne vyzerá, je rovnako skvelá aj z hľadiska funkčnosti. Vďaka mäkkému a zdravotne nezávadnému PVC materiálu sa nemusíte báť, že by sa vašej ratolesti počas hrania niečo stalo. K maximálnemu bezpečiu prispieva i to, že špeciálna členitá vrstva tlmí nárazy, vďaka čomu je podložka na šantenie ako stvorená.

No a keď sa dieťatko dohrá, stačí hračky odložiť do špeciálneho koša. Široká škála materiálov a farebných prevedení umožňuje, aby ste si vybrali taký, ktorý vám dokonale zapadne do neutrálnej izby. Podobne ako podložka či knižnica, takisto kôš môže plniť úžitkovú aj dekoratívnu funkciu.

siva podlozka lalalu na hranie


Sivá podložka na hranie síce nepúta pozornosť tak ako dostupné farebné varianty, vďaka nadčasovému dizajnu ju však môžete využívať dlhé roky.

Za funkčné a zároveň dizajnové kúsky považujeme kreslo, lampu a komodu. A ak by sa takéto zariadenie vášmu dieťatku nepozdávalo, pokojne ho premiestnite do inej izby alebo obývačky. Vďaka neutrálnym farbám to určite nebude problém.

biela detska izba

S ČÍM SA BUDE HRAŤ

Hračky sme už síce spomínali, ale nepovedali sme si presne, ako ich vyberať ešte pred narodením dieťatka. V takejto situácii majte tiež stále na pamäti, že hračky musia vyhovovať dievčatku aj chlapcovi.

Skvelou voľbou sú drevené hračky – napríklad zvieratká alebo vzdelávacie hračky (puzzle čísel a písmeniek, skladačky a podobne). Okrem drevených zvieratiek môžete siahnuť aj po plyšových. Veď ktoré dieťatko by sa nepotešilo peknému macovi alebo zajačikovi?

No a keď by náhodou vášho miláčika omrzeli hračky, zaveďte ho k stolíku na kreslenie, ktorý v neutrálnej detskej izbe určite nájde svoje využitie.