4 kritériá, ktoré by mala spĺňať ideálna detská stolička

 

 

Ideálna stolička sa vyznačuje stabilitou a pohodlnosťou. Pri výbere však myslite aj na zdravotne nezávadný materiál. Detská stolička sa deťom dáva obvykle okolo štvrtého až šiesteho mesiaca. Ak ale bude vaše dieťatko sedávať samostatne už skôr, pokojne mu ju zaobstarajte aj včasnejšie. Poriadne však zvážte jej výber.

1. BEZPEČNOSŤ

Ideálna stolička sa vyznačuje stabilitou a pohodlnosťou. Pri výbere však myslite aj na zdravotne nezávadný materiál. Detská stolička sa deťom dáva obvykle okolo štvrtého až šiesteho mesiaca. Ak ale bude vaše dieťatko sedávať samostatne už skôr, pokojne mu ju zaobstarajte aj včasnejšie. Poriadne však zvážte jej výber.

Keď ide o deti, bezpečnosť je na prvom mieste. Preto si z množstva detských stoličiek vyberte takú, s ktorou sa o dieťa nebudete musieť vôbec báť. Ako posúdiť, že je stolička naozaj bezpečná?

Určite musí byť stabilná. V ideálnom prípade by mala mať zadržiavacie pásy, ktorými v nej dieťa uchytíte. 

Rovnako dôležitý je aj materiál. V súčasnosti si máte z čoho vyberať, preto pred menej kvalitnými uprednostnite stoličky zo zdravotne nezávadného materiálu. Aby ste mali ohľadom nezávadnosti úplnú istotu, nakupujte len u certifikovaných výrobcov, ktorí podrobnosti o materiáloch uvádzajú na obale.

Ak sa rozhodnete pre stoličku s kolieskami, nezabudnite sa uistiť, že kolieska majú blokovacie zariadenie, vďaka ktorému sa stolička nebude kĺzať.

2. PRAKTICKOSŤ

Ako vložiť dieťa do stoličky? Bude sa dať jednoducho uskladniť alebo očistiť? Pred kúpou detskej stoličky by ste sa mali zamyslieť aj nad týmito otázkami.

Pretože ak sa dieťatko pri vkladaní stále o niečo zachytáva alebo má v stoličke až príliš veľa miesta a mohlo by z nej vypadnúť, takýto model nie je veľmi dobrým riešením. To isté platí pri čistení a uskladňovaní – ak sa vám zdá, že materiál sa nebude dobre čistiť a stolička sa nedá jednoducho poskladať, radšej investujte do drahšej, ktorá bude všetky tieto požiadavky spĺňať.

3. MULTIFUNKČNOSŤ

Časy, keď stolička slúžila dieťatku len na to, aby sa mohlo napapať, sú dávno preč. Samozrejme, detské stoličky plnia predovšetkým tento účel, a to najmä vtedy, keď sa dieťa učí jesť samostatne. No vďaka odnímateľným stolíkom a ďalším vylepšeniam sa kŕmenie razom mení na inú, oveľa zábavnejšiu činnosť.

To platí napríklad aj pri multifunkčnej detskej stoličke Koala, ktorá sa dá využívať na viacero spôsobov. Môžete ju použiť ako podsedák na klasickú jedálenskú stoličku a najesť sa s dieťatkom za jedným stolom, alebo ho necháte, aby sa s upevneným stolíkom najedlo samo.

multifunkcna detska stolicka koala


Multifunkčná detská stolička Koala v orieškovej farbe.

Po výdatnom jedle si na stoličku môžete pripevniť rúčku a vďaka zabudovaným kolieskam si z nej urobiť šikovné vozidlo. Spoločne s vašou ratolesťou tak zažijete kopec zábavy.

skvela detska stolicka na papanie aj hranie


Táto stolička bude skvelým spoločníkom pri papaní aj hraní.

4. ERGONOMICKOSŤ

Široká ponuka detských stoličiek umožňuje vyberať si z veľkého množstva farieb či tvarov. Odporúčame vám však, aby ste viac ako dizajn zohľadňovali pohodlie dieťaťa. K tomu prispieva nielen samotný tvar stoličky, ale aj možnosť vložiť do nej menší vankúšik alebo podsedák. 

A čo je ešte dôležitejšie, majte na pamäti, aby vzhľad a tvar nezabraňoval zdravému vývoju detského tela. Ergonomickosť dokonca považujeme za jednu z kľúčových vlastností, ktorú treba brať pri kúpe detskej stoličky do úvahy.

Na záver ešte raz uvádzame tie najdôležitejšie vlastnosti. Aká by teda mala byť ideálna stolička pre vaše dieťatko? 

  • bezpečná

  • ergonomická

  • zdravotne nezávadná

  • stabilná

  • pohodlná

  • multifunkčná

  • praktická.