Pre mamy-prvorodičky: 6 rád, ktoré vám uľahčia čas po pôrode

Špeciálne matkám-prvorodičkám v tomto článku poradíme, ako zistiť, že je bábätko hladné alebo chce spať. Ako prať detské oblečenie alebo zistiť, že bábätko pociťuje hlad? Aj to sú témy, ktorými sa bežne zaoberajú mamy-prvorodičky. Tiež k nim patríte? V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili hneď niekoľko užitočných rád, ktoré vám uľahčia prvé týždne s vaším dieťatkom.

 

PRI KŔMENÍ SLEDUJTE JEHO POTREBY

Jednou z najdôležitejších a zrejme aj najobávanejších záležitostí pre matky-prvorodičky je kŕmenie. Aby ste v tomto smere nadobudli väčšiu istotou, mali by ste sledovať potreby vášho dieťaťa. Napríklad aj podľa týchto signálov zistíte, že je vaše bábätko hladné:

- zobudí sa a správa sa nepokojne

- cmúľa si zápästie alebo si oblizuje pery

- do 4. mesiaca sa prirodzene otáča za prsníkom alebo fľašou a snaží sa prisať

- plače

- ak chce papať ešte viac, necháva otvorené ústa, usmieva sa alebo vás neustále pozoruje

Na druhej strane je ale potrebné tiež to, aby ste vedeli, kedy má bábätko dosť. A to zistíte aj vďaka týmto podnetom:

- zatvára ústa

- odvracia hlavu od prsníka alebo fľaše

- prestáva nasávať materské mlieko

- rozptyľuje sa a obzerá si okolie

- zaspí (približne po 15 až 20 minútach)

krmenie dietata

Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že namiesto presných časových harmonogramov kŕmenia je dôležité vnímať dieťa, ktoré vám samo oznámi, kedy a koľko chce papať.

 

UPREDNOSTNITE DOJČENIE PRED VÝŽIVOU

Kým materské mlieko obsahuje všetky potrebné látky v presných množstvách, ktoré si detský organizmus žiada, dojčenská výživa svojím zložením prispieva k nadbytočnému ukladaniu tukov, a teda aj k obezite. Vyplýva to z výskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá nevníma problém len v zložení, ale aj v tom, že dojčenská výživa sa propaguje ako plnohodnotná náhrada materského mlieka.

Prikláňame sa teda k výzve WHO a odporúčame vám, aby ste dojčili, ak môžete. Okrem toho, že dieťa chránite pred obezitou, dojčením znižujete pravdepodobnosť, že sa uňho vyskytne astma, leukémia alebo črevné choroby.

KEDY A AKO HO USPAŤ

Čo sa týka uspávania, mali by ste vedieť, že novorodenci spávajú 14 až 17 hodín. Prestávky medzi spánkom zvyčajne trvajú dve-tri hodiny. Postupom času sa tieto prestávky predlžujú a zhruba v piatom alebo šiestom mesiaci začína obdobie, odkedy bábätko prespí aj celú noc.

A podobne ako pri kŕmení, aj pri uspávaní musíte intenzívne sledovať potreby vášho bábätka. To, že sa mu chce spať, zistíte napríklad podľa toho, že sa rozplače alebo si bude trieť oči.

Okamžite potom, ako tieto náznaky spozorujete, nečakajte, kým úplne zaspí, ale uložte ho hneď do postieľky. Vďaka takejto postupnosti sa dieťa naučí zaspávať aj samo.

uspavanie dietata

Okrem toho vám odporúčame, aby ste dieťa už aj v ranom veku začali viesť k rannej a večernej rutine. Vždy ráno po prebudení odostrite závesy a neskôr choďte na prechádzku.

Večer by sa zas mal niesť v pokojnom duchu – najprv dieťa nakŕmte, doprajte mu teplý kúpeľ a následne mu pokojným hlasom pri stlmených svetlách prečítajte rozprávku. Aby si uvedomovalo striedanie denného a nočného režimu, každú rutinu – rannú aj večernú – vykonávajte približne v rovnakom čase.

 

ZMENY ZAVÁDZAJTE POSTUPNE

Síce vás táto etapa nečaká hneď po pôrode, no môžete sa na ňu vopred pripraviť. Konkrétne máme na mysli obdobie zmien, keď sa dieťa učí používať namiesto fľaše pohár alebo vymení postieľku za klasickú posteľ.

Prezident neziskovej organizácie Child Mind Institute Harold S. Koplewicz tvrdí, že takéto zmeny by sa mali zavádzať postupne a plynulo. To znamená, že najprv dieťa necháte, nech sa s novým pohárom pohrá, alebo si budete zo začiatku v novej posteli spoločne čítať. Tieto pozitívne zážitky vám poslúžia ako prepínače, vďaka ktorým sa dieťa nastaví na nový režim.

dieta s poharom

DETI A CHOROBY

Pri deťoch sa neodporúča podávanie voľnopredajných liekov, a to z toho dôvodu, že tieto prípravky neliečia, len utlmujú symptómy chorôb. Ich nevýhodou je tiež to, že pôsobia ako placebo a u detí mladších ako dva roky môže ich užívaním dokonca dôjsť k smrteľnému predávkovaniu.

Podľa pediatra Jaya L. Hoeckera však lieky na bolesť alebo zmiernenie horúčky podávať môžete, ale len pri starších deťoch, a to po dôkladnom prečítaní príbalového letáku.

V prípade antibiotík tiež platí, že by ste ich nemali používať, ak nemusíte. Ich nadmerné užívanie totižto zvyšuje pravdepodobnosť, že sa u dieťaťa v dospelosti objaví antibiotická rezistencia (odolnosť voči účinkom antibiotík).

A hoci sa to tak nemusí javiť, existujú aj lieky, ktoré deťom podávať môžete. Do tejto skupiny patrí napríklad paracetamol (podávajte až od troch mesiacov) alebo ibuprofen (od šiestich mesiacov). Platí však to, že o každom lieku by ste sa mali poradiť s lekárom.

deti a choroby

V tejto časti článku je rovnako dôležité spomenúť koliku, ktorá postihuje približne každé piate dieťa. Ide o bolesť brucha, ktorá sa u bábätiek objavuje pár týždňov po narodení a obvykle trvá až do štvrtého mesiaca. Počas tohto obdobia sa jej intenzita neustále mení, najkritickejším obdobím v rámci dňa je večer. Medzi typické príznaky koliky patrí plač, nepravidelný spánok a kŕmenie a tiež plynatosť.

Nemusíte sa však báť, kolika je úplne bežná a toto obdobie je len prechodné. Pre istotu sa ale poraďte s lekárom, aby ste vedeli, že nejde o nič vážnejšie. Dieťatku pomôžete teplým kúpeľom alebo tým, že mu budete masírovať bruško a chrbát.

 

AKO PRAŤ DETSKÉ OBLEČENIE

S príchodom bábätka súvisí aj otázka týkajúca sa prania jeho oblečenia. A hoci sme sa tejto téme venovali v samostatnom článku, niekoľko zásadných inštrukcií vám pripomenieme ešte raz.

pranie detskeho oblecenia

V prvom rade si treba uvedomiť, že detská pokožka je veľmi jemná, a teda aj citlivá. Takže aby ste sa vyhli alergiám alebo kožným ochoreniam, nezabudnite detské oblečenie vyprať ešte pred prvým použitím. Bezpečnosť dieťatka zaistíte aj tým, že si zadovážite správny prací prostriedok s hypoalergénnym a neparfumovaným zložením.

praci prasok Nellie´s


Ekologický prací prostriedok Nellie's je ako stvorený na pranie detského oblečenia. Zakúpiť si ho môžete v našom obchodíku lalalukids.com.

Napokon vám odporúčame, aby ste všetko ostatné oblečenie od toho detského poctivo oddelili. Predídete tak nielen zdravotným ťažkostiam, ale uistíte sa tiež, že detské oblečenie sa nijako nepoškodí.