5 užitočných tipov, ako prať detské oblečenie

Všeobecne platí, že detské oblečenie by sa malo pred prvým nosením vyprať. Rovnako nepodceňujte ani výber správneho pracieho prášku.

 

pranie detskeho oblecenia

OPERTE OBLEČENIE PRED PRVÝM POUŽITÍM

Jedna z najčastejších otázok týkajúcich sa detského oblečenia sa vzťahuje na pranie pred prvým nosením. A hoci to nie je povinnosťou, vo všeobecnosti sa radí nové veci vyprať.

Aj napriek tomu, že oblečenie je nové, môžu sa v ňom nachádzať škodlivé chemické látky, ktoré pochádzajú z výrobného procesu, distribúcie alebo skladovania. Okrem odstránenia škodlivých látok a prachu je cieľom prvého prania aj zmäkčiť tvrdý materiál, ktorý by mohol byť pre bábätko veľmi nepríjemný.

oprat pred prvym pouzitim

Navyše, detská pokožka je veľmi jemná, preto sa vyznačuje oveľa väčšou náchylnosťou na ekzémy alebo alergie. Detský imunitný systém nie je ešte natoľko vyvinutý a aj malé množstvo alergénov môže vyvolať alergickú reakciu. Riziko spočíva tiež v tom, že dieťa môže trpieť neodhalenou alergiou, o ktorej nevedia ani rodičia.

 

ODDEĽTE DETSKÉ OBLEČENIE OD OSTATNÝCH VECÍ

Pretože detské oblečenie si vyžaduje špeciálny spôsob prania, radíme vám, aby ste ho oddelili od ostatných vecí. Pri niektorých textíliách treba použiť odstraňovač škvŕn alebo zmäkčovadlo, no pri detskom oblečení sa to neodporúča. Platí to najmä vtedy, ak používate bežné čistiace prípravky.

oddelit detske oblecenie od ostatneho

Prať teda záclony alebo veľmi znečistené šatstvo s detským oblečením určite nie je dobrou voľbou.

Okrem oddelenia od ostatných vecí tiež myslite na to, že nie je správne preťažovať práčku. A je jedno, či ide o šatstvo alebo iné textílie. Ak dáte toho na jednu várku príliš veľa, oblečenie sa môže navzájom poškodiť, a určite ho nevyperiete tak dobre, ako keby ste to rozdelili na viac praní.

 

VYBERTE SPRÁVNY PROSTRIEDOK

Bežné čistiace prostriedky na pranie obsahujú farbivá, parfumy či zmäkčovadlo. Ako sme už spomínali, detská pokožka je veľmi jemná, a preto by kontakt s týmito prísadami mohol vyvolať kožné podráždenie alebo alergickú reakciu.

To isté platí aj pre odstraňovače škvŕn, do ktorých sa pre väčšiu účinnosť pridáva bielidlo.

spravny praci prostriedok

Je preto veľmi dôležité dbať na výber správneho pracieho prášku a iných prípravkov. Presne na to myslíme aj v našom obchodíku Lalalu. V ponuke nájdete čistiace prípravky značky Nellie's, ktorá si zakladá nielen na čistote a bezpečnosti detí, ale aj na ekologickom prístupe.

 

Pre účinné pranie detského oblečenia zvoľte:

  • detský prášok s hypoalergénnym a neparfumovaným zložením

  • naturálny prací prášok – môžete použiť pri praní akéhokoľvek oblečenia, aj toho detského

  • odstraňovač škvŕn v tvare čistiacej tyčinky – neobsahuje žiadne dráždivé látky, farbivá a vône. Odstraňuje naraz škvrny aj zápach.

Viac informácií o produktoch Nellie's nájdete v našom internetovom obchodíku Lalalu.

 

NASTAVTE SPRÁVNY CYKLUS

Okrem výberu pracieho prášku považujeme za veľmi dôležité aj nastavenie správneho cyklu.

Na práčke nastavte režim na jemné oblečenie, pričom teplota by nemala byť vyššia než 40 stupňov.

Teplejšia voda je vhodná na pranie látkových plienok alebo detského spodného oblečenia. Pri jemnejších tkaninách zvoľte pranie s teplotou 30 stupňov.

spravny praci cyklus

V prípade, že nastavíte nesprávny cyklus, riskujete poškodenie oblečenia. To sa môže zraziť a zostane nepríjemné na dotyk, čo sa bábätku nebude vôbec pozdávať.

Ak je oblečenie príliš jemné, operte ho ručne. Niektoré práčky dokonca ponúkajú aj režim ručného prania a presne v takýchto prípadoch sa vám skvele hodí.

 

POSTUPUJTE PODĽA ŠTÍTKOV

Ak sa bežne nezamýšľate nad tým, čo znamenajú štítky na oblečení, pri detskom šatstve zbystrite.

informacie na stitku oblecenia

Vďaka týmto štítkom zistíte, či môžete oblečenie dať do práčky alebo ho musíte prať ručne. Okrem toho je na nich vyznačená teplota a spôsob profesionálneho čistenia (napríklad či je povolené chemické čistenie alebo čistenie za mokra).

Navyše, piktogramy na oblečení nesúvisia iba s praním. Dozviete sa tiež, ako ho žehliť a sušiť, alebo to, či je povolené bielenie. A práve pri detských veciach sa vám takéto informácie obzvlášť hodia.