Potrebujete čas pre seba? Tieto domáce aktivity na chvíľku zabavia vaše deti aj bez vás

Potrebujete niečo dokončiť do práce alebo si, naopak, od práce oddýchnuť? Veďte deti aj k takým aktivitám, vďaka ktorým sa nejaký čas samy prehrajú, a vy si zatiaľ doprajte zaslúžený oddych. Vďaka puzzle alebo origami sa dieťa zahrá chvíľu aj samo. A práve vtedy sa môžete venovať len sebe.

 

Podľa profesorov z univerzity v Manchestri a Essexe  pracujúce matky o 18 % viac vystresovanejšie než iní ľudia. V prípade, že má žena dve deti, pravdepodobnosť stresových stavov stúpa až na 40 %.

Prinášame vám preto niekoľko tipov na domáce aktivity pre deti, vďaka ktorým sa ony zabavia a vy si doprajete chvíľu oddych.

 

PLAY-DOH

Modelovanie z plastelíny nie je pre staršie generácie ničím nezvyčajným. Aby ste svoje deti na chvíľu zabavili a zamestnali zároveň, veďte ich aj k takýmto tradičným aktivitám. Ak im chcete túto zábavku nejako spestriť, zaobstarajte im hru Play-Doh, ktorej podstatou je tiež práca s plastelínou. Na rozdiel od tradičného modelovania sa však hra Play-Doh zakladá na tom, že dieťa má k dispozícii najrôznejšie formičky a náčinie.

modelovanie z plasteliny

Pomocou neho si deti vymodelujú nanuky, koláče, piknikové jedlá či zvieratká. V ponuke nájdete množstvo variantov, a to najmä podľa toho, čo si chcú deti vyrobiť. Výhodou tejto hry je, že sa vďaka nej deti aj čo-to naučia (jemná motorika, farby), a vôbec sa nemusíte báť, že by sa im pri tom niečo stalo.

Pre ešte väčší komfort zaobstarajte drobcovi podložku na hranie, na ktorej sa bude môcť naplno vyšantiť. A pretože v našom Lalalu obchodíku nájdete podložky, ktoré sú bezpečné, pohodlné a zároveň odolné voči poškodeniu, určite sa nezabudnite pozrieť aj na ne.

podlozka na hranie Lalalu


Podložky na hranie od Lalalu sú praktické, bezpečné a pre dieťatko nanajvýš pohodlné.

 

PUZZLE

Tak ako modelovanie z plastelíny, ani puzzle nebude pre vás neznámy pojem. Nie nadarmo je to aktivita, ktorú majú radi dospelí aj deti. Okrem toho, že ide o príjemné spestrenie voľného času, sa vďaka tejto hre rozvíjajú kognitívne schopnosti, ako je rozpoznávanie tvarov alebo riešenie problémov. Pre deti je obzvlášť prínosné, že si prostredníctvom skladania puzzle si cibria jemnú a hrubú motoriku, pamäť a koordináciu oko-ruka.

skladanie puzzle

Výhodou skladania puzzle je rovnako to, že môžete nechať dieťatko samo bez toho, aby ste sa oň báli. Pri menších deťoch vám však odporúčame kúpiť puzzle s väčšími dielikmi, čím sa uistíte, že si ho vaša ratolesť nebude dávať do úst.

 

 

HUDOBNÝ NÁSTROJ

Inštitút mozgovej a kreatívnej činnosti zistil, že hra na hudobný nástroj podporuje u detí vývoj tých častí mozgu, ktoré zodpovedajú za spracovanie zvuku, vnímanie reči a schopnosti čítať. Ak sa teda rozhodnete dať dieťa na hudobný nástroj, určite neurobíte zle.

Hranie a hudba sú zároveň skvelou možnosťou, ako priviesť dieťa k zmysluplným koníčkom, ktorým sa bude venovať aj pomimo vyučovacích hodín. A napokon, je to pomoc aj pre vás, keďže počas precvičovania hry si budete môcť nájsť chvíľku pre seba.

hra na hudobny nastroj

 

MAĽOVANKY

Kým hra na hudobný nástroj je viac dynamická, maľovanie je dokonalou činnosťou, prostredníctvom ktorej dieťa zrelaxuje a upokojí sa. A podobne ako pri modelovaní alebo puzzle, aj vďaka maľovankám sa u dieťaťa stimuluje kreativita a vylepšuje sa jeho jemná motorika.

Vyfarbovaním ohraničených tvarov a obťahovaním presných línií sa zdokonaľuje zmysel pre detail a takáto činnosť pomáha aj ako nácvik písania. Rozpoznávanie farieb a sústredenosť sú ďalšími sprievodnými výhodami, pre ktoré sa oplatí dieťatku kúpiť minimálne jednu maľovanku.  

malovanie

 

STAVEBNICA

Hoci je stavebnica skôr chlapčenská záležitosť, v súčasnosti nájdete toľko rôznych modelov, že nejednému z nich by sa určite potešila aj vaša dcérka. Okrem modelov budov či autíčok sa dajú zadovážiť aj stavebnice s motívom rozprávok alebo fantasy príbehov.

Aby hra dieťa rýchlo neomrzela, zaobstarajte mu takú stavebnicu, z ktorej sa dá postaviť viacero modelov. Takto nielenže umocníte jeho hravosť, ale podporíte ho tiež v kreativite a premýšľaní.

dievcatko so stavebnicou

 

SPOLOČENSKÉ HRY

Od klasického Človeče, nehnevaj sa! až po najtrendovejšie hry, ako je Ubongo alebo Dobble – jednoducho výber spoločenských hier je taký široký, že nebudete mať problém vybrať nejakú aj pre vaše deti. Ak im okrem zábavy chcete dopriať aj trochu premýšľania, siahnite po hrách, ako sú napríklad Monopoly alebo spomínané Dobble.

Výhodou spoločenských hier je práve veľký výber, zvoliť si môžete podľa veku detí, témy (s motívom konkrétnych rozprávok alebo rozprávkových postavičiek) či zamerania (strategické, vedomostné či rodinné hry). Navyše, hry sú skvelou príležitosťou, ako sa môžete zabaviť spolu s vašimi deťmi.

 

spolocenske hry pre deti

 

 

ORIGAMI

Počuli ste už o Origami? Ide o aktivitu pochádzajúcu z Japonska, ktorej podstatou je skladanie jedného kúsku papiera do najrôznejších tvarov. Tento typ činnosti je natoľko upokojujúci, že sa využíva aj ako terapia pre ľudí s psychickými problémami.

Upokojiť takýmto spôsobom môžete teda aj svoje deti. Kúpte im knihu s návodmi, ako Origami skladať, a nechajte to všetko na nich. Vybrať si môžete spomedzi rôznych motívov a náročností.

skladanie origami

 

 

Na začiatok vám odporúčame hľadať niečo jednoduché a v prípade potreby dovoliť deťom papier strihať a dopĺňať ďalšími kúskami papiera.

Máte ďalšie tipy na zábavné aktivity pre deti, ktoré budú prínosné pre ne aj pre rodičov? Dajte nám o nich vedieť do komentárov, aby sme tak spoločne pomohli nielen pracujúcim mamám. ????