Letná dovolenka s deťmi: Na týchto 18 vecí nesmiete zabudnúť

Doklady a lieky sú samozrejmosťou. No počas balenia na letnú dovolenku s deťmi nezabudnite ani na tieto veci. Autosedačku, detskú zubnú kefku či opaľovací krém – ani tieto veci nesmiete nechať doma, keď plánujete dovolenku s deťmi. Aby sme vám však skutočne pomohli, spísali sme pre vás celý zoznam dôležitých vecí, ktoré by ste si mali pribaliť do kufra.

 

1. DOKUMENTY

Na základe nariadenia EÚ môže od roku 2012 dieťa cestovať do zahraničia len s platným cestovným pasom. Okrem toho sa na cestovanie s dieťaťom vzťahujú aj iné dokumenty. 

Niektoré krajiny si žiadajú, aby v prípade, že dieťa cestuje iba s jedným rodičom alebo v sprievode iných osôb, mali tieto osoby pri sebe písomný súhlas rodičov.

cestovny pas pre dieta

V niektorých prípadoch je potrebné, aby boli tieto dokumenty notársky overené. Pri ceste do zahraničia je nevyhnutné, aby ste nechali tieto písomnosti preložiť do cudzieho jazyka (najčastejšie do angličtiny).

Za istých okolností môže byť náhradou súhlasu iný dokument – napríklad rozhodnutie o adopcii, vďaka ktorému budete môcť preukázať váš vzťah k dieťaťu. Samozrejme, aj tento doklad musíte mať preložený do cudzieho jazyka.

Pre viac dôležitých informácií vám odporúčame, aby ste si pred cestou podrobne preštudovali požiadavky prepravcu a cieľových krajín, o ktorých sa na svojej stránke zmieňuje aj ministerstvo zahraničných vecí.

2. AUTOSEDAČKA

Či už cestujete autom alebo lietadlom, detskú autosedačku budete potrebovať. A to najmä pri preprave dojčiat a batoliat.

Niektoré letecké spoločnosti umožňujú rodičom mať dieťa na kolenách (pri novorodencoch je to nutnosťou), no niekedy je potrebné rezervovať si ďalšie sedadlo, do ktorého umiestnite autosedačku. Aerolínie často vyžadujú aj to, aby bola autosedačka certifikovaná a mala presne stanovené rozmery.

3. KOČÍK

Na dovolenku si so sebou môžete vziať aj kočík. No urobíte dobre, ak si vezmete praktický skladateľný kočík, ktorý sa bez problémov vojde do podpalubia. Tam ho uložia tak, aby ste sa po pristáti k nemu dostali prednostne ako prví.

Preprava kočíka je zväčša bezplatná služba.

kocik na dovolenku s detmi

 

 

4. NOSIČ

Ak však viete, že vaše bábätko vydrží aj bez kočíka, pokojne kočík nahraďte bedrovým nosičom. V našom Lalalu obchodíku nájdete nosič, ktorý je pohodlný nielen pre dieťatko, ale aj pre vás.

Navyše, viete si ho upraviť až na tri rôzne spôsoby. Bedrový nosič značky Pognae, ktorý máme vo viacerých prevedeniach, bude skvelým spoločníkom nielen počas čakania na letisku, ale aj na prechádzkach alebo v horách. Nosič je vhodný pre deti do 2 rokov (nosnosť 20 kg).

bedrovy nosic Pognae


Bedorvý nosič Pognae si upravíte až na tri rôzne spôsoby.

 

5. OPAĽOVACÍ KRÉM

Deti do šesť mesiacov nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Starším deťom pravidelne nanášajte opaľovací krém s ochranným faktorom 15 a viac.

Krém aplikujte na najzraniteľnejšie miesta, ako sú ruky, nohy, krk, uši a tvár. V čase od 11:00 do 15:00 však aj staršie ratolesti nabádajte k tomu, aby sa hrali len v tieni. Na kúpanie sa v mori zožeňte deťom vodeodolný opaľovací krém.

 

6. KLOBÚK A ĽAHKÉ OBLEČENIE

Aby ste deti čo najlepšie ochránili pred slnkom, je potrebný nielen opaľovací krém, ale aj vhodné oblečenie. Tak napríklad, pred spálením pokožky si do kufra pribaľte oblečenie z ľahkej bavlny, ideálne s dlhými rukávmi a nohavicami. Nezabudnite tiež na väčší klobúk, ktorý zakryje uši aj krk.

klobuk a lahke oblecenie pre deti

 

7. ŠATKA

Počas letnej dovolenky určite využijete aj tenkú mušelínovú šatku. Tá vám poslúži ako ľahká prikrývka pre bábätko, tienidlo do kočíka alebo ako ochrana pred hmyzom.

8. DEKA A PODLOŽKA

Podobne ako šatku, aj deku využijete na viacero účelov. V prvom rade ju budete potrebovať počas chladných nocí. Nezabudnite si ju tiež vziať aj na pláž. Bábätko sa tak bude hrať v pohodlnom a bezpečnom prostredí.

A keď už hovoríme o pohodlí a bezpečnosti, ak máte miesto v batožine, pribaľte pre vaše dieťa aj podložku na hranie. Tá vám poslúži napríklad na pláži alebo ju rozložte dieťatku v hotelovej izbe.

kempingova podlozka Lalalu


Do interiéru aj exteriéru je skvelá podložka z rady Kemping, ktorú ľahko zložíte do tašky a prenesiete kamkoľvek.

 

 

9. SLADKOSTI

Nie, nenabádame vás, aby ste svoje deti zbytočne rozmaznávali. Ako však iste viete, vzlietanie a pristávanie spôsobuje v ušiach nadmerný tlak, ktorý môže viesť až k bolesti.

Na zmiernenie tlaku preto deťom dajte žuvačku alebo nejaké cukríky. Sladkosti však podávajte len deťom starším ako tri roky.

 

10. FĽAŠKA A CUMLÍK

Mladším ratolestiam pomôže namiesto cukroviniek cumlík a fľaška. Tieto veci sa vám napokon zídu počas dovolenky aj pri iných príležitostiach.

 

11. PLIENKY

Hoci si ich na dovolenke môžete zadovážiť, ak cestujete autom, pokojne plienky pribaľte. Praktickým a zároveň ekologickým riešením môžu byť plienky, ktoré majú textilný zvršok a vymeniteľné vnútro.

Do vody dieťatku zaobstarajte kúpacie plienky. Tie tú navrhnuté tak, aby neabsorbovali vodu, vďaka čomu neoťažievajú, no zároveň majú špeciálne dno, ktoré zachytí zvyšky vášho bábätka.

kupacie plienky pre dieta


Do vody zaobstarajte dieťatku špeciálne kúpacie plienky.

 

 

12. DÓZA NA JEDLO

Na detskú výživu a iné jedlo pre deti sa v lietadlách nevzťahuje taká prísna kontrola. Preto dieťaťu na cestu pribaľte niečo chutné a zdravé. Do dózy na jedlo môžete neskôr dávať dieťatku pokrmy, ktoré si budete brávať na pláž alebo turistiku.

 

13. PODBRADNÍK

Pri podbradníku nemusíte premýšľať, či ho vziať alebo nie. Ide o spratnú vec, ktorá v batožine zaberie len málo miesta. Navyše, ak si zaobstaráte praktický podbradník, ktorý sa dá jednoducho očistiť, niet nad čím premýšľať. A presne taký kúsok nájdete v našom e-shope Lalalu.

Disney podbradniky pre deti


Podbradníky Disney z nášho e-shopu raz-dva očistíte čistou utierkou a hneď sú ako nové.

 

 

14. ODSÁVAČKA MLIEKA

Odsávačku mlieka počas dovolenky bez pochýb využijete. A to najmä ak budete bývať dlhšie na pláži alebo plánujete nejaké výlety.

 

15. DETSKÁ KOZMETIKA

Či už si detskú kozmetiku zaobstaráte v cieľovej destinácii, alebo ju zoberiete so sebou, vo vašej povinnej výbave nesmie chýbať. Hlavne najmenším výletníkom aplikujte kozmetiku, ktorá obsahuje látky šetrné voči jemnej detskej pokožke.

 

16. DETSKÁ ZUBNÁ KEFKA

Detskú zubnú kefku nevyužijete len na samotnej dovolenke, ale hodí sa aj na dlhé lety alebo cestovanie autom. Preto vám odporúčame zaradiť ju do vášho zoznamu. Navyše, tento predmet je natoľko skladný, že sa vojde do akejkoľvek batožiny. 

Z nášho e-shopu Lalalu dávame do pozornosti silikónové zubné kefky značky The Brushies, ktoré môžu používať deti od 4 týždňov do 4 rokov. Kefky sú zaujímavé hravým vzhľadom, a tak sa zapáčia najmä ich používateľom. ????

zubne kefky The Brushies


Silikónové zubné kefky značky The Brushies sú praktické a zaujímavé svojím hravým dizajnom.

 

 

17. HRAČKY

Je veľmi pravdepodobné, že hotelový rezort má k dispozícii hračky pre vaše ratolesti. No ak sa zopár obľúbených hračiek zmestí do batožiny, vezmite ich so sebou. Poslúžia vám nielen počas samotnej dovolenky, ale aj ako zábavka na letisku alebo v lietadle.

18. LIEKY

Podobne ako pri detskej výžive, aj na prenášanie liekov sa leteckí dopravcovia pozerajú benevolentnejšie. Preto nezabudnite so sebou vziať základné lieky, ktoré dieťaťu pomôžu pri bežných ochoreniach, a tiež lieky, ktoré by ste v zahraničí nemuseli dostať.