Poznávanie hradov s deťmi po Slovensku: hrady a zrúcaniny, ktoré sa oplatí vidieť

Slovensko je krajina obklopená úžasnou prírodou a bohatou históriou, ktorú by naše detičky mali poznať. A keďže sa začal čas dovoleniek a výletov, pripravili sme pre Vás zopár tipov na zaujímavý a poučný výlet.

 

Ak chcete vziať detičky na zaujímavý výlet spojený s turistikou a poznávaním našej histórie, hrady a zrúcaniny sú správnou voľbou. Hrady nájdete v každom kúte Slovenska, no tie najznámejšie sú napríklad Bratislavský hrad, Devín, Oravský hrad, Trenčiansky hrad, Čachtický hrad, Spišský hrad a mnohé ďalšie zaujímavé hrady a zrúcaniny po celom Slovensku. 

Trenčiansky hrad

 

Ak sa rozhodnete navštíviť považie, Trenčiansky hrad jednoducho nemôžete vynechať. Hrad vznikol v 11. storočí a v dnešnej dobe je v zachovalom stave, kedy sa na hrade konajú rôzne podujatia, ale aj rôzne aktivity pre deti. V priestoroch hradu sú umiestnené expozície a výstavné priestory Trenčianskeho múzea. Ak chcete aby si vaše deti obohatili nielen históriu hradu ale sa aj zabavili, Trenčiansky hrad je výbornou voľbou. Od apríla do septembra 2021 sa na hrade koná výstava: “Autom okolo sveta - Pedal Planet”. Táto výstava je určená pre deti, ktoré majú záujem spoznať modely predálových autíčok, ktoré pochádzajú z krajín ako Taliansko, Rusko, Nemecko a pod.

Vstupné na túto výstavu je aj v rámci hradných okruhov. Taktiež na hrade do augusta 2021 budú každý víkend vystupovať na hrade sokoliari, kde budú pripravené rôzne aktivity, ako streľba z luku alebo aj dobový tábor.  

 

Oravský hrad

 

 

Oravský hrad patrí na severnom Slovensku ako jeden z najnavštevovanejších hradov a atrakcií. Hrad bol vybudovaný na mohutnej skale, pod ktorou sa nachádza rieka Orava a nachádza sa v obci Oravský Podzámok. Hrad je spájaný s dôležitými osobnosťami našej histórie, ako Matej Korvín alebo aj Juraj Turzo. Vznikol v 13. storočí a s postupným vývojom dosiahol až 154 miestností. Hrad je v udržiavanom stave až dodnes. Ak sa chystáte navštíviť tento hrad, nezabúdajte na Kaplnku sv. Michala alebo Klenotnicu Oravského hradu. V priestoroch hradu sa nachádzajú rôzne expozície a výstavy, ktoré zaujmú aj vaše deti. Nájdete tam archeologickú expozíciu, etnografickú a prírodovednú expozíciu a samozrejme aj historickú expozíciu z čias stredovekých a renesančných stavieb. V rámci expozícii hrad uskutočňuje pre návštevníkov aj nočné prehliadky, ktoré sú sprevádzané predstaveniami a strašidlami. 

 

Spišský hrad

 

 

 

Spišský hrad  je hradná zrúcanina a je jeden z najväčších hradov na Slovensku pre jeho rozsiahlu rozlohu. Vyvíjal sa od 12. storočia a v dnešnej dobe je zrúcaniny udržiavaná a neustále sa rekonštruuje. V rámci hradu nájdete aj významnú kaplnku sv. Alžbety z 15. storočia. Ak detičky obľubujú turistiku spojenú so zábavou, Spišský hrad je zaujímavým miestom, kde ich vziať na výlet. Na hrade sú vystavené dobové predmety a taktiež pre návštevníkov, ale pre tých najmenších sú pripravené rôzne divadelné scénky približujúce dobu, ktorá kedysi na hrade prekvitala svojou rozmanitosťou. 

 

Bratislavský hrad

 

 

 

 

Naše hlavné mesto ukrýva mnoho zaujímavých miest, ktoré sa oplatí zažiť a vidieť. Medzi najhlavnejšie miesto, ktoré by sme mali aspoň raz v živote navštíviť je Bratislavský hrad. Je známy od 10. storočia a v dnešnej dobe je vo výbornom stave. Hrad sa nachádza v centre mesta, a tak je ľahko dostupný a nenáročný pre jeho návštevu. Na hrade sa každoročne konajú rôzne podujatia, výstavy minulý rok sa konala napríklad výstava: “Poklad Inkov”, a taktiež aj aktivity pre deti. Čo musíte vidieť je hradné múzeum a úžasný výhľad na rieku Dunaj z hradieb. V okolí hradu sa nachádza krásna baroková záhrada a pre deti je pristavené aj menšie ihrisko. 

 

Bojnický zámok

 

 

Všetci sa zrejme zhodneme, že Bojnický zámok patrí k najznámejším a najvýznamnejším pamiatkam na Slovensku. S týmto zámkom sa spája bohatá história a taktiež dôležité osobnosti histórie ako Matej Korvín, členovia rodu Turzovcov, Pavol Pálfi a mnohé ďalšie významné postavy histórie. Na zámku sa konajú rôzne podujatia pre deti spojené s rozprávkami, rôznymi udalosťami, ako napríklad medzinárodný deň detí, alebo aj nočné prehliadky zámku. Taktiež sa pre deti pripravujú vzdelávacie programy určené pre základné školy. V okolí zámku sa nachádza park, alebo aj prírodná travertínová jaskyňa. Keď už navštívite s deťmi tento úžasný zámok, vyberte sa aj do ZOO, kde sa nachádza viac ako 360 druhov zvierat.