Čo potrebuje vaše dieťa počas horúcich dní, ako na ochranu pred UV žiarením

Počas slnečných dní a to najmä v lete, sme vystavený intenzívnemu slnečnému žiareniu. Vďaka nemu dostávame do tela vitamín D, ale aj nežiadúce účinky vplyvom UV žiarenia. Najvyššia hodnota tohto žiarenia počas dňa v lete je na poludnie, a tak by sme sa mali dostatočne chrániť nielen my, ale aj naše deťúrence.

Dôležitá ochrana pre oči

okuliarky

Naša pokožka má prirodzenú schopnosť chránenia sa pred slnečnými lúčami napríklad stmavením kože, ale nedokáže nás ochrániť proti spáleniu alebo iným nástrahám. Pri ochrane pred UV žiarením by sme mali dbať na výber správnych okuliarov, ktoré obsahujú UVA a UVB filtre a majú správnu veľkosť. Ak sú okuliare príliš tmavé bez ochrany proti UV žiareniu, môžu veľmi poškodiť zrak príliš otvorenou zreničkou, do ktorej preniká omnoho viac UV žiarenia.

Viac informácii o ochrane zraku počas leta pre deti nájdete v našom predošlom článku: Dôležitý je tvar a UV ochrana. Podľa čoho vyberať slnečné okuliare pre deti?

 

UV žiarenie a detská pokožka

 

uv_labky

Slnečné lúče v našom tele vyvolávajú celý rad dôsledkov, z ktorých je množstvo pre telo pozitívnch, no existujú aj veĺmi škodlivé. V rámci sfarbenia pokožky existujú 4 základné skupiny: koža vždy sčervenie no nikdy nestmavne, koža sčervenie no stmavne málo, koža niekedy sčervenie no stmavne dobre a koža nikdy nesčervenie a vždy stmavne. Malé deti sú omnoho viac vystavované nástrahám či už UV žiareniu alebo aj iným nepriaznivým podmienkam, ktoré im môžu uškodiť viac ako dospelému človeku.  Ak sa teda chystáte na slnko so svojím dieťaťom, nemali by ste zabúdať na nasledovné: 

  • Ak je UV index 1 až 3 mali by ste aplikovať dostatočné množstvo výrobku s vhodným ochranným faktorom a aplikáciu výrobku niekoľkokrát opakovať. Chrániť sa aj vhodným odevom, prikrývkou hlavy a okuliarmi.
  • Ak je UV index 4 až 6 mali by ste aplikovať dostatočné množstvo výrobku s vhodným ochranným faktorom a aplikáciu výrobku niekoľkokrát opakovať. Chrániť sa aj vhodným odevom, prikrývkou hlavy a okuliarmi. Vyhnúť sa slnečným lúčom v čase medzi 11. a 15. hodinou, najlepšie ostať v budove alebo aspoň v tieni.
  • Ak je UV index 7 - 9 mali by ste aplikovať dostatočné množstvo výrobku s vhodným ochranným faktorom a aplikáciu výrobku niekoľkokrát opakovať. Chrániť sa aj vhodným odevom, prikrývkou hlavy a okuliarmi. Vyhnúť sa slnečným lúčom v čase medzi 11. a 15. hodinou, najlepšie ostať v budove alebo aspoň v tieni. Deti do troch rokov nevystavovať priamym účinkom slnečného žiarenia.
  • Ak je UV index 10+  Deti do troch rokov nevystavovať priamym účinkom slnečného žiarenia.

Ak netušíte, čo to UV index je, tak vedzte že je to spôsob merania intenzity UV žiarenia. Čím vyššie číslo na stupnici, tým intenzívnejšie a potenciálne škodlivejšie žiarenie. Intenzitu UV indexu nájdete na každej serióznej stránky o počasí. 

 

Dieťa a pitný režim

 

uv_pitie

Pitný režim je dôležitý počas celého roka, avšak cez leto by sme mu mali venovať zvýšenú pozornosť a to predovšetkým pri deťoch. Odporúčame stanoviť si pravidelný pitný režim, pri ktorom budete učiť svoje dieťa piť pravidelne už od malička. Ak pitný režim zanedbáte, môžu sa dostaviť bolesti hlavy, nervozita, zhoršené trávenia alebo aj veľmi suchá pokožka. Dieťa ktoré je dojčené nepotrebuje iné tekutiny než je materské mlieko. No nezabúdajte na vlastný príjem tekutín, pre dostatočnú tvorbu materského mlieka pre vaše dieťatko. Pre správny príjem tekutín u detí je potrebné vypočítať množstvo podľa veku dieťaťa a jeho váhy. No v prípade letných horúčav je potrebné, aby deti vypili viac, než sú odporúčané dávky príjmu tekutín. Napríklad podľa českého pediatra, profesora Zdenka Doležela, je pri bábätku potrebné dbať o nasledovný pitný režim: 

  1. deň života    50 – 70 ml/kg telesnej hmotnosti
  2. deň    70 – 90 ml/kg telesnej hmotnosti
  3. deň    80 – 100 ml/kg telesnej hmotnosti
  4. deň    100 – 120 ml/kg telesnej hmotnosti
  5. – 9. deň    100 – 130 ml/kg telesnej hmotnosti
  6. deň – 7. mesiac    150 – 180 ml/kg telesnej hmotnosti
  7. – 12. mesiac    100 – 140 ml/kg telesnej hmotnosti
  8. rok    80 – 120 ml/kg telesnej hmotnosti

zdroj

Pri výbere vhodných tekutín pre vaše dieťatko určite neodporúčame sladené nápoje a už vôbec nie počas leta. Najlepšia je dojčenská voda alebo voda z vodovodného kohútika. Avšak deťom do jedného roka sa voda z vodovodu neodporúča.