Ako podporiť oslabenú imunitu u detí prirodzeným spôsobom

U ľudí sa imunita buduje už od malička a ovplyvňuje ju mnoho faktorov, s ktorými sa dieťa musí popasovať. Čo je dobré na imunitu pre deti sa dozviete v ďalšom našom článku.

Imunita je ovplyvňovaná nielen chorobami a bacilmi, ale aj správnymi stravovacími návykmi, otužovaním, voľnočasovými aktivitami alebo aj začlenením dieťaťa do nového kolektívu. S pribúdajúcim vekom vášho dieťaťa je čoraz viac potrebné, aby si telo vytváralo potrebné látky pre lepšiu imunitu a zdravý vývin dieťaťa. 

 

Oslabená imunita - príznaky 

Oslabenú imunitu je možné spozorovať u dieťaťa napríklad pri opakovaných infekciách v predškolskom a školskom období, časté a veľmi zdĺhavé chronické prechladnutie, fyzické vyčerpanie, ochorenia dýchacích ciest alebo zápaly očí a taktiež aj afty a herpesy v ústach alebo na perách. Oslabením imunity môžeme prispieť aj my sami, a to napríklad nedostatočne vyváženou stravou, nie veľmi dobrým zdravotným štýlom alebo zle vyliečená choroba.Taktiež príliš prehnané sterilné prostredie, ktoré bráni prirodzenému vývoju imunitného systému.

Správny prísun vitamínov a stravovanie

Vitamíny sú jedným z najdôležitejších zdrojov pri posilňovaní imunitného systému a utváraniu zdravého životného štýlu. Nedostatok vitamínov spôsobuje vyššie riziko ochorení a slabej imunity. Medzi najdôležitejšie vitamíny patria napríklad B6, kyselina listová, C, D, E a taktiež aj zinok, horčík a pod. Vitamín D má pozitívne účinky pre správny vývin kostí, zubov a svalov a prispieva k vstrebávaniu vápnika. Tento vitamín dostávame predovšetkým pôsobenia slnečného žiarenia a v prípade jeho nedostatku, je potrebné tento vitamín dopĺňať.

Avšak najlepším spôsobom, ako doplniť vitamíny pre vaše dieťa je zdravý prísun ovocia, zeleniny a správneho výberu jedla. V jedálničku by samozrejme nemalo chýbať dostatok živín, ako napríklad ryby, strukoviny , obilniny, vajcia a mliečne výrobky a taktiež mäso. Mäso patrí k jedným z najdôležitejších prvkov pri vývine dieťaťa, ktorému dodáva bielkoviny, minerály ako železo, selén a zinok a vitamín B12. Vitamíny skupiny B nájdeme najmä v strukovinách. 

 

Taktiež vitamín C má pozitívne účinky pre posilnenie imunity, a to najmä v potravinách ako citrusy, brokolica, kivi, pomaranče a pod. Pozitívne účinky pre imunitu u detí má rakytník alebo aj echinacea, ktorá sa neodporúča užívať dlhodobo.

Pri zaradení cukru do jedálničku, by sa malo dbať na primerané množstvo, ktoré svojim deťom doprajeme. Priveľa cukru môže totiž u deťoch spôsobovať riziko nadváhy alebo riziko ochorenia zubov. Dobrou alternatívou sladkostí, ako je čokoláda alebo cukríky je ovocie. Ovocie prispieva k správnemu prísunu optimálnej dávky cukru do tela a fungovania imunitného systému. 

Vyskúšajte a vyberte si z našej ponuky jedálenských súprav pre vaše dieťatko. 

 

Zdravý spánok - ani veľa  ani málo 

Zdravý spánok je dôležitý nielen pre dospelých, ale predovšetkým u malých detí, ktoré sa potrebujú prirodzene vyvíjať. Deti v škôlke potrebujú denne 10 až 13 hodín spánku a tí starší školou povinný 9 až 11 hodín spánku denne. Nedostatok spánku sa prejavuje u detí veľmi rýchlo a má nesmierne dopady pre zdravý vývoj dieťaťa a jeho imunity. Dieťaťu by sme mali dopriať nerušený spánok a hlavne bez akéhokoľvek umelého budenia. Taktiež poloha spánku je veľmi dôležitá a je potrebné využívať kvalitné materiály. Vyberte vášmu bábätku kvalitný vankúš alebo prikrývku z našej ponuky na e-shope. 

 

Príroda, čerstvý vzduch a voľnočasové aktivity

Voľný čas by sme mali využiť čo najefektívnejšie a to predovšetkým s deťmi. Pohyb prispieva k správnej cirkulácii krvi, znižuje riziko nadváhy a iných chorôb alebo aj obyčajnému prechladnutiu. Pre deti je vhodné byť vonku minimálne 2 hodiny denne a to najmä v letných časoch. Avšak nezabúdajte na správnu pokrývku hlavy, slnečné okuliare alebo ochranný krém proti UV žiareniu a správnu hygienu počas celého dňa stráveného vonku alebo aj vo vnútri. 

 

Otužovanie je do istej miery veľmi prospešné pre organizmus a posilnenie imunitného systému. Veľkým negatívom pri prirodzenom otužovaní je nadmerné kúrenie v bytových priestoroch. Dieťa si na vysoké teploty rýchlo zvykne a napokon bude menej schopné odolávať studenším podmienkam. Takisto suchý vzduch prispieva k oslabovaniu obranyschonosti a zvyšuje riziko infekčných chorôb.