Kempovanie s deťmi: Ako sa naň pripraviť?

Teplé oblečenie, podložka či deka – a to je len zlomok toho, na čo nesmiete pri kempovaní s deťmi zabudnúť.

Agresivita-u-deti

Aj v prírode musíte dieťaťu dopriať príjemný spánok. Preto mu na kempovanie pribaľte aj pohodlnú podložku a vankúš. A nezabudnite ani na množstvo ďalších vecí.

Novinárku a bývalú sprievodkyňu Kristu Langlois zavolali známi spoločne s manželom kempovať v čase, keď mala ich dcéra iba päť týždňov. A hoci Krista popri sprevádzaní často vídavala rodiny s deťmi menšími ako jeden rok, predsa mala strach. V coloradských horách totižto môže nočná teplota klesnúť až na -30. Langlois sa obávala aj toho, či bude vo výškach dcérkino telíčko schopné nasávať toľko kyslíka.

Po porade s pediatrom, pôrodnou asistentkou a kamarátmi napokon kempovať šli. A aj na základe tejto skúsenosti Krista napísala článok, v ktorom radí rodičom, ako kempovať s malým bábätkom.

POCTIVÁ PRÍPRAVA NA ZAČIATOK

Okrem toho, že sa poradíte s pediatrom a rodinami, ktoré už kempovanie v spoločnosti detí absolvovali, nezabudnite vziať aj lekárničku so všetkými liekmi a doplnkami.

kempovanie-s-detmi2

 

Podľa Kristy Langlois je taktiež dôležité preveriť zdravotný stav dieťaťa. To znamená, že by ste sa mali zamyslieť, či dieťa správne je, či nie je dehydrované a celkovo je zdravotne na tom dobre. Ak hrozí niektorý z vyššie uvedených problémov alebo napríklad bábätku rastú zúbky, je lepšie zostať doma a naplánovať si kempovanie na inokedy.

Do povinnej výbavy kempujúcej rodiny Langlois zahŕňa aj plienky a odpadkové vrecia. Tie sa vám hodia nielen na použité plienky, ale aj na zvyšné odpadky, keď nebudete mať poruke kôš.

K plienkam sa ešte na chvíľu vrátime. Pri množstve jednorazových plienok totižto nastáva ekologický problém s ich separovaním. Ako odporúča Alex Hutchinson, riešením sú plienky, ktoré majú látkový zvršok a vymeniteľné vnútro. Výhodou takýchto plienok je, že vnútorná časť sa dá po použití kompostovať.

kempovanie-s-detmi3

 

VYBERTE SPRÁVNU LOKALITU

Tým, že si zbalíte všetko potrebné a overíte si zdravie dieťaťa, sa nič nekončí. Pred cestou váš čaká ešte zopár dôležitých úkonov. Jedným z nich je výber lokality.

Viacero cestovateľov sa v tomto prípade zhoduje, že ak ste boli doposiaľ zvyknutí na odľahlé končiny, s dieťaťom by ste mali od takýchto plánov upustiť. Pohľadajte radšej takú lokalitu, ktorá má v blízkosti nemocnicu a mesto. Pri výbere miesta taktiež myslite na to, aby bola vždy nablízku pitná voda a oddychová zóna. Rodinám s deťmi taktiež odporúčame, aby namiesto štrkových priestranstiev hľadali lokality, v ktorých sa nachádza viac trávnatých plôch.

kempovanie-s-detmi4

 

A hoci je záchranná vesta súčasťou výbavy, predsa súvisí aj s lokalitou. Ak pôjdete do regiónu, kde sa nachádza voda, alebo budete dokonca chcieť splavovať, vezmite si aj záchrannú vestu pre dieťa. V niektorých kempoch sa nemusí dať požičať, preto si ju radšej vopred zadovážte.

Posledné odporúčanie už necháme na vašom uvážení. Pri turistike s deťmi sa vyžaduje väčšie pohodlie, preto sa môžete poobzerať po kempoch, v ktorých sa prenajímajú chatky. Väčší komfort tam budú mať nielen samotné deti, ale aj dojčiace matky. 

MYSLITE NA NOČNÝ REŽIM

Zvlášť sa pristavíme pri nočnom režime, pretože v tomto čase vás čaká niekoľko zmien, na ktoré by ste sa mali pripraviť. V prvom rade majte na pamäti, že dieťa si aj v extrémnych podmienkach vyžaduje svoje pohodlie. Takže ak doma spáva v kočíku alebo postieľke, bude chcieť rovnako komfortne spať aj v prírode.

Do povinnej výbavy preto zaraďte aj vankúš a kempingovú podložku. Tá od Lalalu je nielenže pohodlná, ale aj praktická a maximálne bezpečná, keďže dieťatko izoluje od chladu.

kempovanie-s-detmi5


Kempingová podložka od Lalalu sa výborne hodí aj do stanu.

 Vďaka odolnému materiálu sa podložka nijako nepoškodí. Bonusom je motív – vybrať si môžete medzi tematickými prírodnými potlačami sovičiek a zoo alebo stavte na neutrálny motív hviezd.

K nočnému režimu taktiež patrí aj teplé oblečenie. Okrem základných vecí teda nezabudnite vziať zavinovačku alebo overal a pribaľte aj teplú deku. Ak sa obávate nízkych nočných teplôt, vezmite pre dieťatko aj rukavice a čiapku.

kempovanie-s-detmi6


Pri nízkych teplotách dieťa dobre oblečte, najlepšie do viacerých vrstiev.

Doma však nenechávajte ani tenké oblečenie – poslúži vám nielen v čase horúčav, ale aj ako ochrana pred hmyzom a slnkom. Pri veľmi malých deťoch sa totižto neodporúča aplikovať repelent ani opaľovací krém.

Napokon vám odporúčame, aby ste si v kempe vybrali také miesto, ktoré bude vzdialenejšie od vedľajších stanov. Ak bude dieťa plakať, nebudete tak rušiť susedov.

ZHRNUTIE: ČO VŠETKO SI VZIAŤ NA KEMPOVANIE S DEŤMI?

Pre lepší prehľad vám v záverečnej časti nášho článku prinášame zoznam vecí, ktoré si pri kempovaní s deťmi nemôžete nechať doma.

- stan – vezmite kvalitný rodinný stan pre viacero osôb (s viacerými „miestnosťami“)

- spacáky – pre vás aj deti

- lekárnička a lieky – repelent iba pre deti staršie ako dva mesiace

- detský nosič

- teplé aj tenké oblečenie

- deka – nielen na udržiavanie tepla, ale aj na vytváranie tieňa

vankúš pre dieťa

- sieťka proti komárom

- plienky – jednorazové alebo v lepšom prípade tie s vymeniteľným vnútrom

- kempingová podložka

- vlhčené obrúsky

- detské fľašky

- vrecia na odpadky

- a ďalšie veci podľa potrieb dieťaťa a vás

Držíme vám palce a dávajte si pozor – nech už budete kempovať kdekoľvek a s kýmkoľvek.

Facebook logo ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Ak ste si pri čítaní tohto článku spomenuli na nejakú drobnosť pre svojho drobca, ktorú by ste potrebovali, navštívte náš E-shop s dojčenským tovarom www.lalalukids.com a vyberte si z našej ponuky LALALU podložiek na hranie, prostriedkov na pranie Souldrops a iných starostlivo vyberaných značiek pre bábätká aj staršie deti.

Teraz so zľavovým kódom BLOG5 získajte navyše aj 5% zľavu na celý nákup.

Ak by vás zaújmalo viac článkov o svete detí a rodičovstve, nezabudnite sa príhlásiť na odber noviniek na konci stránky :)

Sledujte nás   

 

VYBRALI SME PRE VÁS

 
 
 
ako-casto-krmit-babatka-a-starsie-deti-2
 
 
milovana-cokolada-2
 
oki_doki_odpoveda-2