Kempovanie s deťmi: Ako sa naň pripraviť?

Teplé oblečenie, podložka či deka – a to je len zlomok toho, na čo nesmiete pri kempovaní s deťmi zabudnúť. Aj v prírode musíte dieťaťu dopriať príjemný spánok. Preto mu na kempovanie pribaľte aj pohodlnú podložku a vankúš. A nezabudnite ani na množstvo ďalších vecí.

 

Novinárku a bývalú sprievodkyňu Kristu Langlois zavolali známi spoločne s manželom kempovať v čase, keď mala ich dcéra iba päť týždňov. A hoci Krista popri sprevádzaní často vídavala rodiny s deťmi menšími ako jeden rok, predsa mala strach. V coloradských horách totižto môže nočná teplota klesnúť až na -30. Langlois sa obávala aj toho, či bude vo výškach dcérkino telíčko schopné nasávať toľko kyslíka.

Po porade s pediatrom, pôrodnou asistentkou a kamarátmi napokon kempovať šli. A aj na základe tejto skúsenosti Krista napísala článok, v ktorom radí rodičom, ako kempovať s malým bábätkom.

 

 

POCTIVÁ PRÍPRAVA NA ZAČIATOK

Okrem toho, že sa poradíte s pediatrom a rodinami, ktoré už kempovanie v spoločnosti detí absolvovali, nezabudnite vziať aj lekárničku so všetkými liekmi a doplnkami.

lekarnicka

 

Podľa Kristy Langlois je taktiež dôležité preveriť zdravotný stav dieťaťa. To znamená, že by ste sa mali zamyslieť, či dieťa správne je, či nie je dehydrované a celkovo je zdravotne na tom dobre. Ak hrozí niektorý z vyššie uvedených problémov alebo napríklad bábätku rastú zúbky, je lepšie zostať doma a naplánovať si kempovanie na inokedy.

Do povinnej výbavy kempujúcej rodiny Langlois zahŕňa aj plienky a odpadkové vrecia. Tie sa vám hodia nielen na použité plienky, ale aj na zvyšné odpadky, keď nebudete mať poruke kôš.

K plienkam sa ešte na chvíľu vrátime. Pri množstve jednorazových plienok totižto nastáva ekologický problém s ich separovaním. Ako odporúča Alex Hutchinson, riešením sú plienky, ktoré majú látkový zvršok a vymeniteľné vnútro. Výhodou takýchto plienok je, že vnútorná časť sa dá po použití kompostovať.

prebalovanie dietatka

 

VYBERTE SPRÁVNU LOKALITU

Tým, že si zbalíte všetko potrebné a overíte si zdravie dieťaťa, sa nič nekončí. Pred cestou váš čaká ešte zopár dôležitých úkonov. Jedným z nich je výber lokality.

Viacero cestovateľov sa v tomto prípade zhoduje, že ak ste boli doposiaľ zvyknutí na odľahlé končiny, s dieťaťom by ste mali od takýchto plánov upustiť. Pohľadajte radšej takú lokalitu, ktorá má v blízkosti nemocnicu a mesto. Pri výbere miesta taktiež myslite na to, aby bola vždy nablízku pitná voda a oddychová zóna. Rodinám s deťmi taktiež odporúčame, aby namiesto štrkových priestranstiev hľadali lokality, v ktorých sa nachádza viac trávnatých plôch.

kempovanie s detmi

 

A hoci je záchranná vesta súčasťou výbavy, predsa súvisí aj s lokalitou. Ak pôjdete do regiónu, kde sa nachádza voda, alebo budete dokonca chcieť splavovať, vezmite si aj záchrannú vestu pre dieťa. V niektorých kempoch sa nemusí dať požičať, preto si ju radšej vopred zadovážte.

Posledné odporúčanie už necháme na vašom uvážení. Pri turistike s deťmi sa vyžaduje väčšie pohodlie, preto sa môžete poobzerať po kempoch, v ktorých sa prenajímajú chatky. Väčší komfort tam budú mať nielen samotné deti, ale aj dojčiace matky.

 

 

MYSLITE NA NOČNÝ REŽIM

Zvlášť sa pristavíme pri nočnom režime, pretože v tomto čase vás čaká niekoľko zmien, na ktoré by ste sa mali pripraviť. V prvom rade majte na pamäti, že dieťa si aj v extrémnych podmienkach vyžaduje svoje pohodlie. Takže ak doma spáva v kočíku alebo postieľke, bude chcieť rovnako komfortne spať aj v prírode.

Do povinnej výbavy preto zaraďte aj vankúš a kempingovú podložku. Tá od Lalalu je nielenže pohodlná, ale aj praktická a maximálne bezpečná, keďže dieťatko izoluje od chladu.

kempingova podlozka Lalalu motiv sovicky


Kempingová podložka od Lalalu sa výborne hodí aj do stanu.

 

Vďaka odolnému materiálu sa podložka nijako nepoškodí. Bonusom je motív – vybrať si môžete medzi tematickými prírodnými potlačami sovičiek a zoo alebo stavte na neutrálny motív hviezd.

K nočnému režimu taktiež patrí aj teplé oblečenie. Okrem základných vecí teda nezabudnite vziať zavinovačku alebo overal a pribaľte aj teplú deku. Ak sa obávate nízkych nočných teplôt, vezmite pre dieťatko aj rukavice a čiapku.

kempovanie s detmi


Pri nízkych teplotách dieťa dobre oblečte, najlepšie do viacerých vrstiev.

 

Doma však nenechávajte ani tenké oblečenie – poslúži vám nielen v čase horúčav, ale aj ako ochrana pred hmyzom a slnkom. Pri veľmi malých deťoch sa totižto neodporúča aplikovať repelent ani opaľovací krém.

Napokon vám odporúčame, aby ste si v kempe vybrali také miesto, ktoré bude vzdialenejšie od vedľajších stanov. Ak bude dieťa plakať, nebudete tak rušiť susedov.

ZHRNUTIE: ČO VŠETKO SI VZIAŤ NA KEMPOVANIE S DEŤMI?

Pre lepší prehľad vám v záverečnej časti nášho článku prinášame zoznam vecí, ktoré si pri kempovaní s deťmi nemôžete nechať doma.

- stan – vezmite kvalitný rodinný stan pre viacero osôb (s viacerými „miestnosťami“)

- spacáky – pre vás aj deti

- lekárnička a lieky – repelent iba pre deti staršie ako dva mesiace

- detský nosič

- teplé aj tenké oblečenie

- deka – nielen na udržiavanie tepla, ale aj na vytváranie tieňa

- vankúš pre dieťa

- sieťka proti komárom

- plienky – jednorazové alebo v lepšom prípade tie s vymeniteľným vnútrom

- kempingová podložka

- vlhčené obrúsky

- detské fľašky

- vrecia na odpadky

- a ďalšie veci podľa potrieb dieťaťa a vás

Držíme vám palce a dávajte si pozor – nech už budete kempovať kdekoľvek a s kýmkoľvek. ????