Čo je popôrodná depresia a ako sa s ňou vysporiadať?

Žiadne zdravotné ťažkosti neprichádzajú z ničoho nič a platí to aj pri popôrodnej depresii. Popôrodnú depresiu zapríčiňujú fyziologické zmeny spojené s tehotenstvom či strach z povinnosti byť rodičom. Aby ste sa s psychickou nerovnováhou vysporiadali, v prvom rade si musíte svoj problém priznať.

Pred necelým rokom sa Serena Williamsová na svojom Instagrame priznala, že trpí popôrodnou depresiou. Príspevok vyvolal množstvo reakcií, o jej problémoch písali domáce aj zahraničné médiá.

Ako však uvádza aj samotná tenistka, mnoho ďalších mamičiek má ten istý problém. A práve aj týmto ženám venujeme nasledujúci článok.

ČO VYVOLÁVA POPÔRODNÚ DEPRESIU?

Žiadne zdravotné ťažkosti neprichádzajú z ničoho nič a platí to aj pri popôrodnej depresii.
Podľa odborníkov je dokonca príčin tohto ochorenia viacero. Tieto vplyvy však možno považovať za spúšťače popôrodnej depresie:

 

- fyziologické zmeny súvisiace s tehotenstvom

- strach z povinnosti byť rodičom

- komplikovaný pôrod

- nedostatok podpory od príbuzných

- finančné a vzťahové ťažkosti

- osamelosť

- predošlé psychické problémy

Podľa štúdie, ktorú priniesla univerzita v Severnej Karolíne, môžu popôrodnú depresiu spôsobiť aj problémy s dojčením. „Zistili sme, že ženy, ktoré sa vyhýbajú dojčeniu, sú o 42 % náchylnejšie na depresiu v porovnaní so ženami, ktoré s dojčením nemajú problém,“ tvrdí členka výskumného tímu Stephanie Watkins.

matka s novorodencom

 

Na ľahkú váhu neberte ani to, ak niekto z rodiny trpel (alebo trpí) nejakou psychickou poruchou. Aj táto skutočnosť má vplyv na váš popôrodný stav.

AKO JU ROZPOZNAŤ

Podobne ako príčiny, aj symptómy sa môžu prejaviť vnútorne i navonok. Typické príznaky tejto psychickej poruchy podrobne popisuje nezisková organizácia Mayo Clinic.

Prirodzene, popôrodná depresia sa vyznačuje depresívnymi stavmi a častými zmenami nálad. Okrem toho ju sprevádza aj nadmerný plač, odmietanie dieťaťa a rodiny, hnev, nezáujem o voľnočasové aktivity či únava a dlhý spánok.

V krajných prípadoch môže popôrodná depresia dokonca viesť k myšlienkam na sebapoškodzovanie alebo samovraždu.

poporodna depresia

 

VYSPORIADAJTE SA S ŇOU

Aby ste sa však takýmto stavom vyhli, hneď pri spozorovaní príznakov popôrodnej depresie si musíte svoj problém priznať.

Veľmi prospešným spôsobom, ako sa s depresiou vysporiadať, je komunikácia s blízkymi a priateľmi. Vďaka rozhovorom s dôvernými osobami sa vyhnete potláčaniu emócií a eliminujete tak depresívne nálady.

Dobrou voľbou je tiež skupinové sedenie, prostredníctvom ktorého stretnete ľudí s rovnakými problémami. Členovia skupinovej terapie vám pomôžu zabrániť izolácii a takisto vám poskytnú ďalšie rady, ako sa s náročnou situáciou vyrovnať.

rada od matky

 

Pri miernych formách depresie je riešením aj kognitívna behaviorálna terapia, ktorá vychádza z prepojenia myšlienok a stavu mysle. Zjednodušene povedané, ak sa matka snaží myslieť pozitívne, zlepší sa aj jej psychický stav.

Svetová zdravotnícka organizácia tiež reaguje a za riešenie považuje to, že matkám by pomáhali dobre vyškolení (aj nešpecializovaní) poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Okrem toho je pre WHO dôležitá podpora programov, iniciatív a informačných systémov, ktoré budú nápomocné v oblasti duševného zdravia matiek.

Vo vážnejších prípadoch môžete zvážiť antidepresíva. Konkrétne lieky a ich užívanie však konzultujte s lekárom, a to najmä preto, že ich účinky sa dojčením môžu preniesť na dieťa.

TRPIA AJ OTCOVIA

Hoci sa pri popôrodnej depresii pozornosť sústreďuje najmä na matky, ani otcovia to nemajú ľahké. Svedčí o tom výskum Národného centra pre biotechnologické informácie, ktorého vzorku tvorilo vyše 28-tisíc mužov.

otec s poporodnou depresiou

 

Výskumníci prišli na to, že až 10 % otcov z tejto skupiny vykazovalo príznaky popôrodnej depresie. Tá sa prejavila najviac v období medzi tretím a šiestym mesiacom po pôrode. Podľa zistení je tiež zrejmé, že mierny vplyv na depresiu u mužov má to, ak trpí popôrodnou depresiou aj matka.

Chceme preto povzbudiť všetky matky aj otcov, vedzte, že v tom nie ste sami. Rozprávajte sa s rodinou alebo vyhľadajte odborníka. A hlavne sa z ničoho neobviňujte, váš stav je úplne normálny.

Myslíme na vás.