Čo je popôrodná depresia a ako sa s ňou vysporiadať?

Bez názvu (600 x 300 px)_2

Žiadne zdravotné ťažkosti neprichádzajú z ničoho nič a platí to aj pri popôrodnej depresii. Popôrodnú depresiu zapríčiňujú fyziologické zmeny spojené s tehotenstvom či strach z povinnosti byť rodičom. Aby ste sa s psychickou nerovnováhou vysporiadali, v prvom rade si musíte svoj problém priznať.

Pred necelým rokom sa Serena Williamsová na svojom Instagrame priznala, že trpí popôrodnou depresiou. Príspevok vyvolal množstvo reakcií, o jej problémoch písali domáce aj zahraničné médiá.

Ako však uvádza aj samotná tenistka, mnoho ďalších mamičiek má ten istý problém. A práve aj týmto ženám venujeme nasledujúci článok.

ČO VYVOLÁVA POPÔRODNÚ DEPRESIU?

Žiadne zdravotné ťažkosti neprichádzajú z ničoho nič a platí to aj pri popôrodnej depresii.
Podľa odborníkov je dokonca príčin tohto ochorenia viacero. Tieto vplyvy však možno považovať za spúšťače popôrodnej depresie: 

- fyziologické zmeny súvisiace s tehotenstvom

- strach z povinnosti byť rodičom

- komplikovaný pôrod

- nedostatok podpory od príbuzných

- finančné a vzťahové ťažkosti

- osamelosť

- predošlé psychické problémy

Podľa štúdie, ktorú priniesla univerzita v Severnej Karolíne, môžu popôrodnú depresiu spôsobiť aj problémy s dojčením. „Zistili sme, že ženy, ktoré sa vyhýbajú dojčeniu, sú o 42 % náchylnejšie na depresiu v porovnaní so ženami, ktoré s dojčením nemajú problém,“ tvrdí členka výskumného tímu Stephanie Watkins.

matka s novorodencom

 

Na ľahkú váhu neberte ani to, ak niekto z rodiny trpel (alebo trpí) nejakou psychickou poruchou. Aj táto skutočnosť má vplyv na váš popôrodný stav.

AKO JU ROZPOZNAŤ

Podobne ako príčiny, aj symptómy sa môžu prejaviť vnútorne i navonok. Typické príznaky tejto psychickej poruchy podrobne popisuje nezisková organizácia Mayo Clinic.

Prirodzene, popôrodná depresia sa vyznačuje depresívnymi stavmi a častými zmenami nálad. Okrem toho ju sprevádza aj nadmerný plač, odmietanie dieťaťa a rodiny, hnev, nezáujem o voľnočasové aktivity či únava a dlhý spánok.

V krajných prípadoch môže popôrodná depresia dokonca viesť k myšlienkam na sebapoškodzovanie alebo samovraždu.

poporodna depresia

 

VYSPORIADAJTE SA S ŇOU

Aby ste sa však takýmto stavom vyhli, hneď pri spozorovaní príznakov popôrodnej depresie si musíte svoj problém priznať.

Veľmi prospešným spôsobom, ako sa s depresiou vysporiadať, je komunikácia s blízkymi a priateľmi. Vďaka rozhovorom s dôvernými osobami sa vyhnete potláčaniu emócií a eliminujete tak depresívne nálady.

Dobrou voľbou je tiež skupinové sedenie, prostredníctvom ktorého stretnete ľudí s rovnakými problémami. Členovia skupinovej terapie vám pomôžu zabrániť izolácii a takisto vám poskytnú ďalšie rady, ako sa s náročnou situáciou vyrovnať.

rada od matky

 

Pri miernych formách depresie je riešením aj kognitívna behaviorálna terapia, ktorá vychádza z prepojenia myšlienok a stavu mysle. Zjednodušene povedané, ak sa matka snaží myslieť pozitívne, zlepší sa aj jej psychický stav.

Svetová zdravotnícka organizácia tiež reaguje a za riešenie považuje to, že matkám by pomáhali dobre vyškolení (aj nešpecializovaní) poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Okrem toho je pre WHO dôležitá podpora programov, iniciatív a informačných systémov, ktoré budú nápomocné v oblasti duševného zdravia matiek.

Vo vážnejších prípadoch môžete zvážiť antidepresíva. Konkrétne lieky a ich užívanie však konzultujte s lekárom, a to najmä preto, že ich účinky sa dojčením môžu preniesť na dieťa.

TRPIA AJ OTCOVIA

Hoci sa pri popôrodnej depresii pozornosť sústreďuje najmä na matky, ani otcovia to nemajú ľahké. Svedčí o tom výskum Národného centra pre biotechnologické informácie, ktorého vzorku tvorilo vyše 28-tisíc mužov.

otec s poporodnou depresiou

 

Výskumníci prišli na to, že až 10 % otcov z tejto skupiny vykazovalo príznaky popôrodnej depresie. Tá sa prejavila najviac v období medzi tretím a šiestym mesiacom po pôrode. Podľa zistení je tiež zrejmé, že mierny vplyv na depresiu u mužov má to, ak trpí popôrodnou depresiou aj matka.

Chceme preto povzbudiť všetky matky aj otcov, vedzte, že v tom nie ste sami. Rozprávajte sa s rodinou alebo vyhľadajte odborníka. A hlavne sa z ničoho neobviňujte, váš stav je úplne normálny.

Myslíme na vás.

 

Ak ste si pri čítaní tohto článku spomenuli na nejakú drobnosť pre svojho drobca, ktorú by ste potrebovali, navštívte náš E-shop s potrebami pre deti www.lalalukids.com a vyberte si z ponuky širokej ponuky potrieb pre novorodencov ako LALALU podložiek na hranie, prostriedkov na pranie Souldrops až po kopec iných potrieb pre bábätká aj staršie deti.

Teraz so zľavovým kódom BLOG5 získajte navyše aj 5% zľavu na celý nákup.

Sledujte nás