Farebná jeseň plná kreativity a umenia

Je tu ročné obdobie, ktoré hrá rôznymi farbami a to jeseň. Prináša nám nádherné a farebné popadané listy s rôznymi inými prírodnými materiálmi, s ktorými detičky môžu tvoriť, čo si len zaumienia. Rôzne umelecké diela alebo malé vecičky, ktoré skrášlia izbičku. V iných ročných obdobiach je možno oveľa jednoduchšie pripraviť detičkám rôzne aktivity, ako napríklad letné plávanie alebo zimné lyžovanie, no čo robiť počas jesenných dní? Máme preto zopár nápadov, ako deťom spríjemniť samotnú jeseň a mnohokrát aj upršané jesenné počasie.

 

jesen_listy

Postavičky z nazbieraných gaštanov

 

jesen_panak

Ak ste s detičkami boli zbierať gaštany, nezabudnite z nich urobiť nielen výbornú pochúťku v podobe varených gaštanov, ale aj kreatívnu sadu postavičiek. Jediné, čo k tomu budete s detičkami potrebovať sú gaštany, ktoré pripevníte so špáratkami alebo špajdľami a vytvoríte z nich rôzne postavičky alebo zvieratká. Taktiež k nim môžete vyrobiť z kusu látky napríklad šál. Ak ste predsa nestihli gaštany nazbierať, vhodnou alternatívou sú napríklad aj zelené alebo hnedé žalude, ktoré môžu s vonkajším obalom vyzerať ešte kreatívnejšie a zábavnejšie. Nezabudnite k nim pridať aj iné veci, ako napríklad nalepiť oči, namaľovať úsmev alebo použiť aj vrchné obaly od padnutých gaštanov. 

Zo žaluďov viete vytvoriť taktiež veľa kreatívnych a zaujímavých vecí. Skúste ich vymaľovať akrylovými farbami a dať im nejakú podobu. Napríklad tekvičku s čiapkou, hríbik, sovičku alebo čokoľvek čo vás s detičkami napadne. 

 

Kreatívne tvorenie z lístia a šišiek

jesen_halloween

S lístím sa hrával určite každý v detstve. Či už sme lístie rozhadzovali, zbierali alebo maľovali určite to v nás zanechalo aspoň malú emóciu. Urobte si s detičkami príjemnú prechádzku a nechajte ich nazbierať farebné lístie. Potom ich doma môžete nafarbiť a spolu s detičkami otláčať na papier alebo na stenu izbičky. Lístie sa dá nafarbiť rôznymi spôsobmi, vodovými farbičkami, temperkami, akrylovými alebo napríklad aj voskovkami.  Maľovať sa nemusia len samotné listy, ale aj šišky. Keď nazbierame šišky, zafarbíme ich konce, detičky sa určite pri maľovaní s nimi náramne zabavia. 

Z listov, šišiek a jesenných plodín sa dajú urobiť aj rôzne zaujímavé jesenné dekorácie. Napríklad zavesené šišky, veniec z listov. Alebo aj taký náhrdelník z jarabiny. Nechajte detičky napríklad lepiť listy, plodiny alebo rôzne iné materiály na vrecovinu alebo látkovinu. Môže z toho vzniknúť veľmi kreatívny a zaujímavý výtvor.  

 

Jesenný herbár

jesen_tufak

Listy sa nemusia len maľovať, môžu sa aj lepiť. Ak sa podarí s detičkami nazbierať lístie rôznej farby, ale aj rôzneho druhu urobte si spoločne jesenný herbár. Je potrebné ich čo najlepšie vylisovať a vysušiť, kde vám pri tom pomôžu obyčajné knihy, do ktorých listy vložíte, zavážite a necháte vysušiť. Ďalej si ich spoločne môžete vyhľadať, pomenovať prípadne si o nich niečo viac prečítať.