Vyrežte si doma s detičkami tekvicu

Halloween je tu a s ním aj bohatá jesenná výzdoba vášho príbytku. No ak ste nestihli ešte vyrezať tekvicu, ešte stále tak môžete urobiť a dobre sa pri tom s deťmi zabaviť. Vyrezávať môžete aj podľa rôznych šablón, ktoré sú na internete alebo môžete dať voľný prechod svojej fantázii.

Ako vybrať tekvicu a potrebné nástroje 

Tekvica by mala byť väčšia a mala by mať pravidelnejší tvar, aby sa dala dobre vyrezávať. To súvisí aj s tým, že by nemala byť moc tvrdá, pretože sa nebude do nej dostatočne dobre rezať. Tekvicu nemusíte rezať iba nožíkom, ale môžete použiť aj formičky na pečenie, ktoré sa vám podarí lepšie vyrezať do tekvice kladivkom. Existujú rôzne špeciálne vyrezávatka a súpravy na vyrezávanie, no bude postačovať aj obyčajný nôž. Ak sa chcete vyhrať s detailami odporúčame carvingové nože. Pri vyrezávaní samozrejme buďte obozretní aby sa nestala menšia nehoda s ostrým nožom. Pre detičky samozrejme odporúčame prekreslovanie šablón alebo kreslenie na tekvice. 

Ak predsa len neviete ako začať, skúste si najskôr vytlačiť šablónu, ktorú potom vystrihnete a prekreslíte na tekvicu. Ideálne sú na to čierne fixky alebo centrofixky. 

Ako vyrezať tekvicu

  1. Na začiatok odporúčame dať na stôl, kde budete vyrezávať nejaký obrus, podložku alebo noviny. 
  2. Tekvicu poriadne umyte a dôkladne vysušte.
  3. Ďalej si musíte vyrezať vrchnú časť tekvice. Môžete využiť kruhový, štvorcový alebo hviezdicový rez.
  4. Následne musíte tekvicu poriadne vydlabať a dužinu alebo jadierka v kľude môžete využiť v kuchyni. 
  5. Keď je tekvica vyčistená, vydlabaná a má vyrezaný vrch, môžete začať vyrezávať tvár tekvice. Zbytky fixky môžete umyť vlhčeným obrúskom alebo utierkou. 
  6. Na koniec môžete pridať sviečku do vnútra tekvice, falošnú sviečku alebo aj fosforové tyčinky. 

Máme pre vás aj zopár inšpirácií, ako má taká tekvica vyzerať:

tekvica_hallo_3

tekvica_hallo_4