Cukor a deti: Čo by mal obsahovať zdravý mikulášsky balíček?

Nadmerné konzumovanie cukru u detí zvyšuje mieru obezity, krvný tlak a pravdepodobnosť výskytu cukrovky druhého typu. Toto všetko môže viesť k srdcovým ochoreniam. Čím teda nahradiť nezdravé maškrty v mikulášskom balíčku? 

American Heart Association zmenila svoje odporúčania a po novom radí, aby deti vo veku 2 až 18 rokov nekonzumovali viac než 25 gramov (6 čajových lyžičiek) cukru denne a rovnako by podľa nej mali deti prijímať týždenne iba 8 uncí (približne 225 gramov) cukru pochádzajúceho zo sladených nápojov.

Hoci sa vám to môže zdať vyčerpávajúce, mali by ste pozorne kontrolovať obaly všetkých pochúťok. Približne štyri gramy cukru predstavujú jednu čajovú lyžičku. Aj podľa toho viete, koľko cukru tak príjme vaše dieťa.

Čo sa týka batoliat, podľa pediatra Edwarda Gaydosa z kliniky v Clevelande by deti do dvoch rokov nemali jesť cukor vôbec. Z akých pochúťok teda vyskladať mikulášsky balíček tak, aby ste dieťa nepresýtili cukrom? Toto sú naše tipy na zdravé mikulášske dobroty.

zdravy mikulassky balicek

OVOCIE

To, že dieťa potrebuje pre svoj zdravý vývoj dostatok zeleniny a ovocia, asi ani netreba pripomínať. Zaradením ovocia do jedálnička prispievate k tomu, že vaše dieťa konzumuje veľa minerálov a vitamínov. Ako príklad môžeme spomenúť vitamín C, ktorý obsahujú najmä citrusy. Jeho účinky sa prejavujú pri obnove tkanív, posilňovaní kostí a zubov či podpore metabolizmu.

Okrem C-éčka sa v ovocí nachádzajú aj vitamíny A alebo B, ktorý je dôležitý pre krvotvorbu a vytváranie nových buniek.

ovocie do mikulasskeho balicka

Samozrejme, s Mikulášom a obdobím Vianoc sa nepochybne spája aj sušené ovocie. Pridať ho teda do zdravého mikulášskeho balíčka určite nie je na škodu.

Treba však rozlišovať medzi niekoľkými alternatívami. Tou zdravšou je sušené ovocie, ktoré obsahuje minimum vody, no zachováva si všetky vitamíny – A, B, C alebo E. Usušené ovocie bez pridaných látok obsahuje dostatok cukru, tuk aj vlákninu.

Zdravou alternatívou je aj takzvané lyofilizované ovocie, ktoré sa „suší“ pri vysokom mraze a nízkom tlaku. Rovnako ako klasické sušené ovocie, aj to lyofilizované je zbavené vody, no všetky ostatné látky si uchováva.

susene ovocie do mikulasskeho balicka

Na druhej strane, v obchodoch sa môžete stretnúť aj s nezdravým sušeným ovocím. Je to takzvané kandizované ovocie, do ktorého sa pridáva cukor navyše. Bežne dostať napríklad kandizovaný ananás alebo papáju.

Dobrou voľbou nie je ani ovocie v čokoláde. Dôvodom je najmä nekvalitná čokoláda.

ORIEŠKY

Kyselina listová je dôležitá pre krvotvorbu a vytváranie nových buniek. Okrem toho priaznivo vplýva na nervový systém, vývoj a rast (tvorba svalstva a hojenie rán). V 100 gramoch orechov sa nachádza až 70 mikrogramov tejto látky.

Oriešky v mikulášskom balíčku majú však množstvo ďalších výhod. Tak napríklad arašidy, ktoré sa v obchodoch objavujú hlavne počas Vianoc, znižujú množstvo cholesterolu v krvi. Aj napriek tomu, že obsahujú veľké množstvo tuku, nie sú príčinou zvyšovania telesnej hmotnosti.

oriesky do mikulasskeho balicka

Deťom môžu obzvlášť poslúžiť ako zdroj látok, ktoré podporujú rast a správne fungovanie svalstva. Ak majú vaše deti rady arašidové maslo, pokojne im ho do balíčka pribaľte. No dbajte na to, aby šlo o kvalitný produkt, ktorý obsahuje aspoň 98 % orechov.

Zvoliť môžete, samozrejme, aj iné druhy orieškov. Chutné sú napríklad mandle, ktoré sú bohaté na selén, vápnik či zinok. Veľa zinku, ktorý podporuje imunitu, nájdete aj vo vlašských orechoch. Selén zabraňuje vzniku srdcovo-cievnych chorôb, vo veľkom množstve sa nachádza v para orechoch.

zdravy mikulassky balicek

O benefitoch orechov by sa dalo hovoriť dlho. No aj keď sa to nezdá, môžu vašim deťom aj uškodiť.

Dávajte si pozor na alergény, ktoré orechy obsahujú. Dbajte aj na bezproblémovú konzumáciu. Napríklad lieskovce sú dosť ťažké na trávenie, preto sa môžu podávať aj postrúhané.

PRIPRAVTE NIEČO DOMÁCE

Ak ste čítali náš článok o tom, ako naučiť dieťa správne jesť, možno si pamätáte tú časť, v ktorej píšeme, aké dôležité je zapojiť dieťa do procesu príprav.

Ak dieťaťu dovolíte, aby vám pomohlo pri výbere zeleniny, aranžovaní pokrmov či samotnom varení a pečení, je veľká pravdepodobnosť, že zdravé pokrmy aj ochutná.

priprava domacich sladkosti

Prečo to všetko spomíname? Určite nám dáte za pravdu, že s Mikulášom a príchodom Vianoc sa spája aj pečenie všelijakých dobrôt. No a tieto pochúťky môžu byť tiež zdravou maškrtou, ktorú deťom dáte do mikulášskeho balíčka. A keď ich do toho všetkého zapojíte, z príprav perníkov, keksíkov či domácich mafinov sa stane zábavná a príjemná rodinná aktivita.

Okrem toho, že sú domáce mafiny či keksíky zdravšie ako tie z obchodu, dajú sa pripraviť pomerne rýchlo a jednoducho. Tak napríklad na banánové mafiny si stačí vyhradiť približne pol hodinu a k príprave potrebujete iba zopár surovín.

priprava domacich sladkosti s detmi

Ak vymeníte klasické mlieko za sójové, pridáte kvalitnú čokoládu a nejaké orechy alebo ovocie na dozdobenie, o vhodnú domácu pochúťku máte postarané.

KVALITNÁ ČOKOLÁDA

Ak viete, že vašim deťom čokoláda chutí, nemusíte im ju na Mikuláša vôbec odopierať. Treba však hľadať zdravé alternatívy, ktoré možno v bežných obchodoch nenájdete.

V prvom rade skontrolujte obsah čokolády. Kvalitná čokoláda pozostáva z dvoch základných surovín, a to je kakaové maslo (kakaová hmota) a trstinový cukor. Pri naozaj dobrých horkých čokoládach sa podiel kakaovej hmoty pohybuje na úrovni minimálne 60 %, kvalitná mliečna čokoláda musí obsahovať aspoň 35 % tejto hmoty.

kvalitna cokolada do mikulasskeho balicka

Ak sa však na etikete nachádzajú tuky a cukor na prvých miestach, nejde o pravú čokoládu, ale o veľmi lacnú a nekvalitnú náhradu, zásluhou ktorej vaše dieťa zbytočne priberie.

Naopak, kvalitná čokoláda má v primeraných množstvách priaznivé účinky na fungovanie mozgu, upravuje krvný tlak a prispieva k znižovaniu cholesterolu v krvi.

INÉ POCHÚŤKY

Ak sa vyberiete do obchodov s bio potravinami, okrem kvalitnej čokolády tam môžete nájsť aj iné zdravšie alternatívy bežne dostupných sladkostí. Sú to napríklad kokosové tyčinky, lízanky s javorovým sirupom, sušienky s orieškami či špaldové piškóty.

ine zdrave sladkosti do mikulasskeho balicka

Svoje zdravé alternatívy majú dokonca už aj žuvačky a cukríky. Samozrejme, všetky tieto dobroty stoja o čosi viac než tie nezdravé. Je ale lepšie nakúpiť menej zdravých sladkostí než veľa nezdravých. A napokon, všetko to robíte pre vaše deti.