Ak si chcete skvalitniť vzťah s deťmi, počúvajte spolu hudbu, tvrdia vedci z Arizonskej univerzity

Najnovšia štúdia amerických vedcov z University of Arizona poukazuje na to, že ak chcú mať rodičia pevnejšie vzťahy so svojimi deťmi, mali by spoločne v detstve spievať a počúvať hudbu.
 

Skúmaniu hudby a jej vplyvu na medziľudské vzťahy sa rôzne skupiny vedcov venujú už od 70. rokov minulého storočia. Síce doposiaľ nepotvrdili, či počúvanie klasickej hudby zvyšuje detské IQ, objavili však vzťah medzi hudbou a našimi zlepšujúcimi sa sociálnymi vzťahmi.

HUDBA MEDZI NAMI VYTVÁRA PUTO

V najnovšej štúdii sa vedci mladých adolescentov do 21 rokov pýtali na spomienky z detstva a na to, aký vzťah s rodičmi v súčasnosti udržiavajú.

Skupina uviedla, že za tie najsilnejšie spomienky považujú spoločne strávené chvíle s rodičmi na hudobných koncertoch, pri počúvaní hudby alebo hre na hudobný nástroj, a to v období medzi 8. až 13. rokom života. Zároveň potvrdili, že ich vzťahy s rodičmi sú veľmi dobré.

skvalitnenei vztahu pomocou hudby

„Počúvanie hudby či spev je s malými deťmi pomerne bežná činnosť. Spievate spolu uspávanky, rýmy a detské pesničky,“ uvádza doktor Harwood z Arizonskej univerzity. „S teenagermi sú tieto činnosti ojedinelé, a keď sa niektoré veci v našom živote nevyskytujú tak často, konečný účinok sa ešte znásobuje.“

hudba vytvara puto

HUDBA ZLEPŠUJE EMPATIU A SPOLUPRÁCU

Podľa psychológa Stefana Koelscha ovplyvňuje počúvanie hudby rozvoj našej empatie, dôvery a spolupráce.

Tvrdí, že prostredníctvom hudby sa:

  • zlepšuje náš sociálny kontakt a spolupráca s ostatnými

  • zvyšuje hladina oxytocínu, čiže hormónu šťastia

  • posilňuje naša teória myslenia a empatia voči druhým

  • zvyšuje súdržnosť v rámci kultúry či skupiny ľudí.

spievanie aspon 30 minut denne

Stačí spievať iba 30 minút denne a budeme šťastnejší.

EMPATIA

Emócie vyvolané počúvaním hudby vedú u dieťaťa k rozvoju empatie. Tú prejavuje vo vzťahu k osobe, s ktorou tento zážitok zdieľa, teda k svojmu rodičovi.

SPOLUPRÁCA

Ak s dieťaťom hráte na hudobný nástroj, tancujete či spievate, svoju aktivitu podvedome synchronizujete. Je potvrdené, že vytváraním spoločnej harmónie sa máte ešte viac radi.

zlepsenie vztahu pomocou hudby

„Každý rodič chce nájsť spôsob, ako vzťah so svojím dieťaťom vylepšiť a udržať ho. Toto je jedna z tých možností, ako na to,“ tvrdí doktorka Wallacová.

DÔVERA

Tieto činnosti priamo ovplyvňujú neurochemické látky sídliace v mozgu, ktoré majú schopnosť nás vzájomne prepojiť s druhým človekom. Ten sa nám tak stane ešte bližším, ako bol doteraz.

AKÉ PESNIČKY BY STE S DEŤMI MALI POČÚVAŤ?

Harwood a Wallacová tvrdia, že to nemusí byť nič komplikované. Podstatné je, aby ste z tejto činnosti mali vy aj vaše dieťa radosť. Hudobnému vkusu sa v tomto prípade medze nekladú.

hudba a deti

Možno si s deťmi obľúbite moderné detské pesničky od Mira Jaroša, notoricky známe hity z predchádzajúceho storočia či tradičné ľudové piesne. Venujte sa im však aspoň pár minút denne, napríklad popri varení alebo v aute cestou do školy. :)