7 tipov na kvalitné vianočné darčeky pre deti, ktoré nie sú hračkami

Vianoce by nemali byť o množstve nepremyslených darčekov, ktoré deti časom omrzia. Vyberte radšej niečo kvalitné a trvácne. Zainvestuje napríklad do hudobného nástroja či podložky na hranie.

 

KNIHY A ČASOPISY

Podľa charitatívnej organizácie The National Literacy Trust, ktorá podporuje čítanie a písanie v najchudobnejších komunitách po celej Británii, si čitateľ doživotne obľúbi knihy po tom, ako sa uňho rozvíja láska k tejto aktivite. V spracovanom výskume sa taktiež ukázalo, že motivácia čítať klesá, ak dieťa nemá s čítaním pozitívne skúsenosti.

Zjednodušene povedané, v prípade, že dieťa musí čítať niečo, čo ho nebaví, obzvlášť v ranom veku, je málo pravdepodobné, že neskôr siahne po knihe.

Učiteľka základnej školy Eleanor Webster tvrdí, že na záujem detí má veľký vplyv práve domov. „Nápomocní a chápaví rodiča sú kľúčom k rozvoju čítania u ich dieťaťa,“ zmienila sa pre britský denník The Guardian.

kniha ako darcek

Z toho teda vyplýva, že povzbudzovať deti k čítaniu by mali hlavne rodičia. Okrem toho, že si dieťa k tejto aktivite vybuduje vzťah, sa čítanie pozitívne prejaví aj na jeho predstavivosti, bohatej slovnej zásobe a zvyšujúcej sa gramotnosti. Preto sa nemožno čudovať, že naším prvým tipom sú knihy. Prípadne zainvestujte do predplatného časopisu.

Pri knihách aj časopisoch však dbajte na správny výber. Nájdite niečo, čo bude vaše dieťa zaujímať alebo sa pri tom zabaví. Ak máte doma dieťa, ktoré si ešte nečíta samo, pokojne siahnite po knihe i tak. Hlasné čítanie rozprávok je vždy dobrým nápadom na trávenie spoločných chvíľ.

kniha ako darcek pre dieta

PODLOŽKA NA HRANIE

V čase od štvrtého do ôsmeho mesiaca je pre dieťa typické, že sa uňho objavujú takzvané sekundárne cirkulačné reakcie. Napríklad, dieťa zámerne berie hračku a púšťa ju z výšky na zem. Zisťuje tak, čo bude následkom jeho správania, a vďaka takýmto činnostiam spoznáva svet.

Využívaním podložky na hranie umožňujete deťom, aby rozvíjali tieto kognitívne schopnosti. Navyše, zostanú tak v úplnom pohodlí. A práve pohodlnosť a bezpečnosť sú vlastnosti, z ktorých vyplývajú ďalšie benefity podložiek na hranie.

podlozka na hranie

Podložka na hranie z e-shopu Lalalu v ružovo-sivom prevedení.

Dieťa sa začne hýbať. Pri pohyboch bude používať všetky končatiny, vďaka čomu sa spevní jeho svalstvo. Zaujímavé taktiež je, že pohybom dieťa prispieva k správnemu umiestneniu žalúdka a celkovo jeho vývinu. Poriadne umiestnený žalúdok vplýva na silu krku, chrbta a končatín, čo má taktiež účinky na motoriku dieťaťa.

Okrem týchto benefitov sú podložky vhodné aj na rozvoj vizuálneho vnímania. Vyplýva to z ich farebného a dizajnového prevedenia. Ak teda ešte žiadnu podložku doma nemáte, je načase napraviť to.

podlozka na hranie ako darcek

Takto vyzerá pestrofarebná podložka na hranie od Lalalu, ktorá nesie názov Cesta do školy.

Podložky na hranie od Lalalu s kreslenými postavičkami a zvieratkami sú nielen atraktívne na pohľad, ale vďaka obojstrannosti či zdravotnej nezávadnosti aj nanajvýš praktické. Veď napokon, pozrite sa do našej ponuky a posúďte sami.

HUDOBNÝ NÁSTROJ

Aj medzi dostatočne motivovanými študentmi sa môžu drobné rozdiely v nasadení, účasti na hodinách či zapájaní sa počas vyučovania hry na hudobný nástroj ukázať ako predpoklad vyššej mozgovej sily. Tvrdí to odborníčka na neurovedu Nina Kraus.  

hudobny nastroj ako darcek

Sila mozgu sa prejavuje viacerými spôsobmi. Napríklad tak, že vďaka hraniu na hudobný nástroj si dieťa cibrí pamäť, učí sa čítať a porozumieť. Dokonca existuje predpoklad, že vďaka hraniu sa zlepšuje aj v matematike.

Lepšia koncentrácia, zmysel pre zodpovednosť a úcta sú len ďalšími dôkazmi toho, že zaobstarať dieťaťu hudobný nástroj nie je vôbec na škodu. Erika Montgomery z The Peterson Family Foundation však radí, aby ste si pred kúpou nástroja zodpovedali niekoľko otázok.

  • Aký hudobný štýl vaše dieťa obľubuje?

  • Aký nástroj by vaše dieťa chcelo najviac?

  • Zvláda výzvy a je dostatočne temperamentné, aby sa s nástrojom popasovalo?

Na rozdiel od kníh či podložiek na hranie si hudobný nástroj vyžaduje trochu viac času na premyslenie. No majte na pamäti, že to všetko robíte pre vaše dieťa a dôkladný výber sa jednoznačne vyplatí.

hudobny nastroj ako darcek pre dieta

OBLEČENIE

Po podložkách na hranie prinášame ďalší tip na praktický darček. Keďže sme si však vybrali oblečenie, v tejto časti vám ponúkneme hneď niekoľko tipov. Dospelých, ale aj deti určite na Vianoce poteší aspoň jeden pár ponožiek. Ak vyberiete nejaké s motívom obľúbenej rozprávky alebo s nejakým veselým vzorom, určite tak potešíte aj vaše deti.

V prípade, že je vaše bábätko veľmi malé, môžete sa okrem ponožiek poobzerať aj po vzorovaných podbradníkoch alebo podbradníkoch s rozprávkovým motívom.

podbradnik ako darcek

Detské podbradníky od Lalalu s motívom Mickey a Minnie.

Rovnako zaujímavý môže byť napríklad aj župan. Zvoľte veselú farbu alebo nejaký s kapucňou. Zohnať sa dokonca dajú aj župany, ktoré pripomínajú zvieratá.

Nakoniec vám môžeme poradiť, aby ste sa siahli po kvalitných detských topánkach, ktoré treba pri malých deťoch meniť približne každé tri až štyri mesiace. Dbajte však na správny výber – všímajte si stielku, ktorá by mala byť vyrobená z absorpčného materiálu, či podrážku topánok, ktorá by nemala mať opätok.

oblecenie ako darcek

PRAKTICKÉ DOPLNKY

Je celkom bežné, že deti dostávajú na Vianoce darčeky, ktoré sa spájajú so školou. Typickým príkladom je školská taška, ktorá, podobne ako ponožky či podbradník, môže potešiť svojím motívom alebo farbami. No na druhej strane, nepozerajte sa iba na vzhľad, ale aj na konštrukciu tašky.

Riaditeľka pediatrickej časti Austrálskej fyzioterapeutickej asociácie Julianne Pegler odporúča, aby mali školské tašky široké popruhy, ktoré dobre sadnú na ramená. Okrem toho upozorňuje na kvalitu zadnej časti, vďaka ktorej sa batoh správne „umiestni“ na chrbát dieťaťa. Čo sa týka veľkosti, podľa Peglerovej by taška nemala presahovať výšku dieťaťa v sede.

pomocky do skoly ako darcek

 

Do skupiny praktických školských doplnkov nepochybne patrí aj nádobka na obed, peračník alebo farbičky.

Teraz však školu vynecháme a dáme vám zopár tipov na praktické doplnky, ktoré dieťaťu poslúžia hlavne doma. Poobzerajte sa po obliečkach, dekách či detských vankúšikoch.

vankusik ako darcek


Vankúšik v tvare sloních uší od Lalalu.

V ponuke Lalalu nájdete napríklad vankúšiky v tvare sloních uší, ktoré sú prispôsobené tak, aby poskytovali hlave aj chrbtici prirodzenú oporu. Čo je ešte lepšie, vankúše sú vyrobené z bambusových a kukuričných vlákien, takže ide o nezávadný a bezpečný produkt. Vankúše sú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach, takže vyberiete ako pre dievčatko, tak aj pre chlapčeka.

 

PUZZLE A SPOLOČENSKÉ HRY

Poďme ale znova k veselým aktivitám, pri ktorých sa môže s deťmi zabaviť celá rodina. Skladanie puzzle k takýmto činnostiam nepochybne patrí, a tak môžete nad nimi minimálne popremýšľať.

spolocenska hra ako darcek

No ako to bolo s knihami či hudobným nástrojom, aj pri puzzle platí, že okrem zábavy táto aktivita prináša niekoľko skvelých benefitov. Medzi ne patrí napríklad cibrenie kognitívnych schopností (rozpoznávanie tvaru dielika, riešenie problému, pamäť) či fyzické zručnosti, ako je napríklad koordinácia oko-ruka (tá súvisí s činnosťami, pri ktorých sa rozvíja vzťah medzi tým, čo vidí oko a čo následne robí ruka – príkladom je puzzle, hra na hudobný nástroj alebo zaväzovanie šnúrok).

Okrem tejto koordinácie sa, samozrejme, skladaním puzzle stimuluje aj hrubá a jemná motorika.

Do tejto časti sme sa rozhodli zaradiť aj spoločenské hry, ktoré môžu rovnako pozitívne vplývať na osobnosť dieťaťa. Vďaka vedomostným hrám, ako je Svet, Slovensko či Activity, si dieťa zlepšuje pamäť. Ak vyberiete niečo strategické, pomôžete im pri cibrení trpezlivosti a rozvážnosti.

spolocenska hra

Nemusíte sa však obávať, že spoločenské hry sú vhodné iba pre staršie deti. V hračkárstvach, ale aj na internete môžete nájsť hry pre najmenšie deti alebo sa jednoducho riaďte vekovými odporúčaniami na obale.

KOZMETIKA

A napokon tento článok ukončíme niečím, čo deti nemusí potešiť tak ako hudobný nástroj či puzzle, no pod stromčekom si to môžu nájsť i tak. Ide totižto o kozmetiku. Nakúpte svojim ratolestiam do zásoby šampóny, sprchové gély či krémy.

A keď už budú tie Vianoce, nezabudnite ani na penu do kúpeľa, ktorá deti určite poteší. Vopred vás však upozorňujeme, aby ste siahli iba po produktoch, ktoré sú šetrné voči detskej pokožke a neobsahujú žiadne škodlivé látky.

kozmetika ako darcek pre dieta

Aby bol balíček pestrejší, môžete doň pridať napríklad aj detskú zubnú pastu či špeciálnu kefku pre deti. A aby sa dieťa aspoň ako tak tešilo z tejto praktickej nádielky, zabaľte darček do pekného vianočného papiera s veselým motívom. Potom sa už len stačí pozerať, ako sa dieťa pri rozbaľovaní baví a užíva si spoločne s vami pohodu vianočného večera.