Rozvíjajte talent už od samého detstva: hudobné nástroje pre deti

Hudba je dôležitou súčasťou nášho každodenného života. Prináša nám radosť, pomáha nám sústrediť sa na prácu, či zabudnúť na starosti. Hudba má však neuveriteľný vplyv aj na formovanie detskej inteligencie a šikovnosti. O tom, aké pozitívne účinky na detský vývoj môže mať výuka hry na hudobný nástroj, sa dozviete v našom ďalšom článku.

 

Hudba ako taká dokáže veľmi dobre vytvárať umelecké vnímanie, ale aj rozvoj zručností, lepšiu aktivitu nášho mozgu a pomáha aj pri kognitívnom vývoji detí. Taktiež, ak spozorujete pri dieťatku talent a veľkú vášeň pre hudbu a spev, bolo by škoda tieto schopnosti ďalej nerozvíjať. Vďaka hudbe alebo aj hudobným nástrojom môžete svojmu dieťatku dopriať vedomosť na celý život, ale aj výrazne mu zvíšiť sebavedomie. Takisto učenie sa na hudobný nástroj nabáda k lepšej disciplíne, rozvahe a samozrejme k trpezlivost. A preto, ak zbadáte demotiváciu alebo rýchle vzdanie, je potrebné deti motivovať a povzbudzovať k lepším výsledkom.  Taktiež je dokázané, že počúvanie klasickej hudby rozvíja tie isté centrá mozgu u detí, ako rátanie matematiky.

Učenie sa vďaka hudbe

 

 

 

Tak ako sa deti učia z rozprávok alebo z maľovania, učia sa aj pri počúvaní alebo spievaní hudby. Ak je samotná hudba kombinovaná napríklad so spevom alebo tancom, má ešte viac náučné účinky. Veľmi dôležitým aspektom je, že hudba zlepšuje slovnú zásobu. Ak vaše deti nebaví učiť sa básničky, skúste ich učiť pesničky, pri ktorých si môžu rovno zatancovať. Pri spievaní detských pesničiek sa deti veľmi pekne učia vyjadrovať sa a formulovať vety v správnom tvare. Súčasne pri tancovaní si deti zlepšujú svoju koordináciu a taktiež majú aj viacej pohybu. Hudba spojená so spevom a tancovaním má byť predovšetkým pre deti zábava, z ktorej budú mať radosť a dobrú náladu. Nie je dobré detičky nútiť aby za každú cenu úžasne spievali alebo hrali na nejaký hudobný nástroj. Vždy je lepšie, keď si k tomu vaše dieťatko nájde cestu samé a vy mu len pomôžete k správnemu rozvoju a rozvíjaniu jeho talentu. 

V dnešnej dobe nájdeme nielen v knížkách, ale aj na internete rôzne návody, videonávody a postupy, ako začať hrať. Taktiež aj noty alebo akordy k známym ale aj k detským pesničkám. Preto je omnoho ľahšie sa dostať k hudobnému vzdelaniu a naďalej ho aj rozvíjať. Avšak ak vaše detičky nie sú samouci, odporúčame hudobné školy alebo súkromného učiteľa.

Hudobné nástroje pre tých najmenších

 

 

Ak sú vaše detičky príliš malé na hudobné nástroje, existuje veľa variánt určených práve pre malé deti. Môžete na začiatok začať naprílad so xylofónom - je to veľmi obľúbený detský nástroj s pestrofarebnými farbami, ktoré zaujme každé dieťa. Kastanetami alebo s bubienkom, ktoré sú veľmi jednoduché a zároveň zábavné. Pre už trošku väčšie detičky je možné využiť napríklad aj píšťalku, detské piáno, detskú gitaru, alebo harmoniku. Detské piáno je takisto veľmi obľúbený hudobný nástroj, pri ktorom si môžete zvoliť rôzne nastavenia, funkcie alebo aj počet kláves. Existujú aj piána pre deti, ktoré majú nahraté rôzne detské pesničky, a tak si vaše deti môžu spievať a zároveň hrať.

 

Kedy začať hrať na ozajstný hudobný nástroj?

 

 

 

V prípade rozvíjania schopností a talentu vášho dieťaťa, by sme sa mali riadiť predovšetkým tým, čo ho baví a v čom sa chce aj naďalej zdokonaliť. Nemali by sme si kompenzovať naše nesplnené sny alebo túžbu silou mocou mať doma muzikanta. Ak budeme dieťa tlačiť do takejto činnosti ktorá ho nebude baviť, dlho mu táto aktivita nevydrží a hudobný nástroj ostane ležať doma pod prachom. Ak by vaše dieťa chcelo hrať ale nevie s čím, je dobré sa poradiť s odborníkom z umeleckej alebo hudobnej školy. Čo sa týka veku záleží od dieťaťa. Na klavír mnohé deti hrajú od svojich štyroch rokov alebo husle sa odporúčajú od šiestich rokov. Hudobná škola vie priniesť veľa benefitov do života a taktiež stáleho rozvíjania talentu vášho dieťaťa.