Dôležitý je tvar a UV ochrana. Podľa čoho vyberať slnečné okuliare pre deti?

Detské očká prepustia 7-krát viac UV žiarenia než oči dospelých. Slnečné okuliare sú teda pre drobcov nutnosťou.

 

Pre najmenších drobcov je ideálny plastový netoxický rám, ktorý sa nijako nepoškodí. Je tu však ešte niekoľko ďalších kritérií, ktoré musíte pri kúpe detských slnečných okuliarov zvážiť. Ktoré to sú? Dozviete sa v tomto článku.

 

Očná šošovka má za úlohu chrániť sietnicu pred UV žiarením. Do 12 rokov však túto funkciu nespĺňa, a preto detská šošovka nedokáže účinne filtrovať UV lúče.

Šošovky u detí sú až natoľko krehké, že prepustia 7-krát viac UV lúčov než šošovky dospelých.

Z toho vyplýva, že detské očká sú veľmi citlivé. Aby ste ich dostatočne chránili, zaobstarajte drobcom slnečné okuliare.

VŠÍMAJTE SI PRIEPUSTNOSŤ

UVA a UVB sú dvomi hlavnými ultrafialovými lúčmi, ktoré spôsobujú šedý zákal a rakovinu kože. Zdravotné problémy sa pritom nemusia objaviť okamžite, ale až postupom času v neskoršom veku.

 

Preto je veľmi dôležité, aby ste detské oči od tohto svetla chránili. Jasnou voľbou sú slnečné okuliare, ktoré odrážajú čo najviac UV žiarenia.

Mieru ochrany vyjadruje percento, podľa ktorého zistíte, koľko UV svetla sklíčka blokujú. V ideálnom prípade sa poobzerajte po okuliaroch, ktoré odrážajú minimálne 99 % lúčov.

Na trhu dokonca nájdete aj detské slnečné okuliare, ktoré deťom poskytujú 100 % ochranu a odrazia všetko UV svetlo. Do tejto skupiny patria aj detské okuliare Babiators, ktoré nájdete aj u nás v e-shope LalaluKids.

Ak sa pri okuliaroch informácia o priepustnosti nenachádza, radšej sa poobzerajte po spoľahlivejších značkách a modeloch.

 

 

DÔLEŽITÝ JE MATERIÁL

Okrem toho, že budete myslieť na priepustnosť, berte do úvahy aj materiál rámov. Pre detičky od 0 do 5 rokov je ideálnou voľbou plastový rám. Poctivé značky vyrábajú hypoalergénne plastové rámy bez toxických látok.

Tieto rámy majú aj tú výhodu, že v oblasti nosa nebudú dieťatko ťažiť a tlačiť. No a že sa neohýbajú a nelámu, je len ďalšie plus.

 

Pre deti od 5 rokov pokojne zvoľte kovové rámy, ktoré sa vyznačujú praktickosťou a odolnosťou. V strednej časti majú aj silikónový nosný mostík, vďaka ktorému dieťatku dokonale zapasujú.

Bez ohľadu na to, či kupujete okuliare s plastovým alebo kovovým rámom, všímajte si tvar. Dieťatko totižto nesmie mať príliš veľa priestoru nad, pod alebo vedľa rámov. Mohlo by sa stať, že bude vykukovať cez voľný priestor a vystaví očká nebezpečnému UV žiareniu.

Tvar jednoducho musí dokonale sadnúť. Radšej vyskúšajte niekoľko typov okuliarov, aby sedeli k tvaru hlavy a dieťatko sa pri nosení cítilo pohodlne.

DBAJTE NA KVALITU ŠOŠOVIEK

Už viete, že šošovky by mali odrážať čo najviac UV žiarenia. Pri nich si však dávajte pozor aj na farbu.

 

Ideálne sú šedé šošovky. A to najmä preto, že sa hodia na slnečný aj zamračený deň. Na tento odtieň sa môžete spoľahnúť aj z toho dôvodu, že eliminujú prílišné oslnenie a pôsobia proti únave.

Oslnenie skvelo eliminujú aj okuliare s polarizačnými sklíčkami, takže takéto modely vám určite odporúčame.

Naopak, ak sa rozhodnete pre veľmi tmavé šošovky, neurobíte dobre. Dieťatko síce ochránia, ale môže sa stať, že drobcovi sťažia videnie. A to určite nechcete.

Pri kúpe vám rovnako odporúčame skontrolovať, či majú rovnakú farbu. Rozličné sfarbenie môže poškodzovať zrak a spôsobovať dieťatku nepohodlie pri nosení.

 

No a keď hovoríme o šošovkách, nesmieme zabudnúť na ich odolnosť. Najlepšie šošovky do slnečných okuliarov sú upravené tak, aby odolali poškriabaniu. To znamená, že ak ich aj dieťatko pustí z rúk, nič sa im nestane.

Pokiaľ ide o konkrétny materiál, populárne sú šošovky z polykarbonátu. Tie nielenže poskytujú dostatočnú ochranu proti UV žiareniu, ale sú aj veľmi ľahké a odolné.

Pre detičky, ktoré potrebujú slnečné aj dioptrické okuliare, odporúčame modely s fotochromatickými šošovkami. Vo vnútri sú číre, no keď vybehnete s dieťatkom von, automaticky stmavnú.

Nemusíte dieťatku kupovať dva samostatné modely. Ide teda o veľmi praktické a úsporné riešenie.

RADY NA ZÁVER

Ako je to u nás zvykom, na záver tu máme zopár dobrých rád, ktoré vám pomôžu s výberom detských slnečných okuliarov.

Bez ohľadu na to, či dieťatko má alebo nemá zrakovú korekciu (krátkozrakosť, ďalekozrakosť a iné), navštívte lekára. Odborník mu zmeria dioptrie a tiež vám môže poradiť, aké slnečné okuliare sú najvhodnejšie.

 

Zvlášť pri deťoch myslite na to, aby nosili slnečné okuliare vždy, keď je to potrebné. Slnečné lúče totižto neprenikajú len v jasný deň, ale aj keď je vonku zamračené.

V rámci dňa by ich deti mali mať minimálne od 10:00 do 16:00, pretože v tomto čase je slnko najostrejšie.

Okrem priameho UV žiarenia je rizikom aj žiarenie, ktoré sa odráža od nejakého materiálu. Vedeli ste, že voda odráža až 100 % UV žiarenia a sneh 85 %? Takže detské slnečné okuliare teda využijete aj v iné ročné obdobia, než je leto.

A ak ste doteraz ani vy nenosili slnečné okuliare, rýchlo to zmeňte. Keď chcete detičkám dobre, musíte im byť správnym príkladom.