Čítanie kníh deťom - prečo je dôležité začať čím skôr

Všetci by sme chceli aby naše detičky boli šikovné, múdre a inteligentné. Preto si dávame záležať napríklad pri výbere správnej hračky, ktorá by dokázala rozvíjať potenciál a inteligenciu dieťatka, aby sa zároveň zabavilo a aj niečo naučilo. Práve rodičia sú tí, ktorí majú možnosť najviac rozvíjať detský potenciál. Môžeme to urobiť nielen prostredníctvom hračiek, ale napríklad aj tým, že urobíme z knižiek dôležitú súčasť ich života. 

 

 

Prečo by sme mali detičkám čítať? 

 

Čítanie môže priniesť do ich života nielen rozvíjanie mysle, ale aj posilnenie vzťahu rodiča a dieťatka. Môžeme z toho urobiť aktivitu, ktorá bude neoddeliteľnou súčasťou, napríklad pred každým zaspávaním, nielen pre dieťatko, ale aj pre samotných rodičov. Samozrejme, čítať nemusíme len pre spánkom. Vhodná príležitosť je napríklad upršané počasie, kedy sa nedá hrať vonku, alebo keď je dieťatko choré a musí ostať doma pod perinkou.

Vezmite teda dieťatku vhodnú prikrývku a pustite sa do čítania. :) 

citanie_2

Ďalšou výhodou sú lepšie akademické výsledky a rozvoj myslenia. Je dokonca aj potvrdené viacerými vedeckými štúdiami, že deti, ktoré sa stretli s knižkami a s čítaním ešte pred začatím školskej povinnosti, majú lepšie akademické výsledky. Čítanie taktiež obohacuje slovnú zásobu a vyjadrovanie sa. To súvisí s lepšou komunikáciou dieťatka a taktiež výrečnosti pri nadväzovaní vzťahov s rovesníkmi.

Ďalším benefitom je rozvíjanie fantázie a kreatívnych schopností. Čím zaujímavejšie a zábavnejšie príbehy budeme detičkám čítať, tým tvorivejšiu a hravejšiu fantáziu budú mať. Vhodne zvolené knihy učia dieťatko správnym hodnotám a správnym cestám v živote.

citanie_3

 

 

Kedy s čítaním začať?

Najlepšie je začínať v útlom veku. Ak má dieťatko okolo jedného rôčika, je vhodné siahnuť po knižkách ako napríklad leporelo, s jednoduchým príbehom a množstvom obrázkov. Vtedy môžeme jednoducho opísať, čo je na obrázku, a tak ho motivovať ku komunikácii a fantázii. Preto sú knižky vhodným darčekom už na oslavu 1. narodenín.

Približne keď má dieťatko dva roky, začína oveľa viac vnímať text a zároveň sa dokáže lepšie a dlhšie sústrediť. Veľmi dôležitým aspektom je, aby knižka dieťatko zaujala. Mali by sme čítať niečo, čo mu prirástlo k srdcu alebo niečo, čo ho veľmi zaujalo a páči sa mu to.

Avšak nie je pevne stanovený vek, kedy začať dieťatku čítať. Najlepšia odpoveď na to je: kedykoľvek, čím skôr tým lepšie. 

citanie_4

 

Logopedička Zuzana Bogdaňová:

“V roku 2018 som realizovala anketu na tému čítania dospelých deťom pre žiakov prvého stupňa po celom Slovensku. V ankete odpovedalo 123 žiakov.”

Prečo je dôležité čítať deťom rozprávky pred spaním? Toto sú niektoré z odpovedí detí:

  • Ja som nevedel rozprávať a preto mi rodičia začali čítať rozprávky.
  • Aby sme boli viacej šťastnejšie, aby sme sa potešili.
  • Aby sme sa naučili nové veci.
  • Lebo sa mi potom lepšie zaspáva.
  • Aby sme sa potom lepšie naučili čítať.
  • Počúvam rozprávku a potom sa trochu ukľudním
  • Je to pekné, keď rodičia čítajú deťom.
  • Keď budú deti smutné, mohli by ich takto potešiť.
  • Pomáha to pri učení.
  • Aby sa deti upokojili, aj mňa to večer upokojí.
  • Keď vyrastú, aby aj oni svojim deťom čítali a aby boli múdrejšie tie deti.

V článku taktiež hovorí o tom, že rodičia sú pre svoje deti veľkým vzorom - všetko, čo robia rodičia, deti rady napodobňujú. A preto, keď budú rodičia čítať knihy, ich potomkovia budú motivovaní robiť to tiež.