Jar je ideálne obdobie na získavanie vitamínu D priamo zo slnka. Nezabúdajte však na ochranu jemnej pokožky vašich detičiek.

Od apríla do septembra máme priam nekonečné množstvo príležitostí získať tento vitamín tým najprirodzenejším spôsobom. No treba pri tom dbať na bezpečnosť.

 

Nezabúdajte na vitamín D – je dôležitý pre správny rast detí.

Vitamín D je pre naše telo nevyhnutný už od narodenia. Deti ho potrebujú predovšetkým pre správny rast kostí, na posilnenie imunitného systému, okrem toho udržiava normálnu funkciu svalov a má vplyv aj na funkciu pokožky. Reguluje rast normálnych aj nádorových buniek a ovplyvňuje zdravie zubov.

 

V našej zemepisnej šírke je nedostatok vitamínu D úplne bežným javom. Dôvodom je striedanie ročných období, a teda nedostatok slnečných lúčov v dostatočnom množstve počas celého roka.

Práve preto má u nás takmer každé bábätko predpísaný vitamín D hneď po narodení. Dôvodom je prevencia pred nedostatkom vitamínu D, keďže práve ten je dôležitý na rast kostí.

 

Nedostatok tohto vitamínu môže spôsobiť rôzne príznaky, vrátane bolesti svalov, slabosť a bolesti kostí. V závažných prípadoch môže nedostatok vitamínu D viesť k spomaleniu rastu, mäknutiu kostí a oslabeniu kostnej štruktúry.

 

Ako a kedy získavame vitamín D?

  1. Zo slnečného žiarenia

  • až 90% vitamínu D je zo slnečných lúčov

  • od apríla až do septembra sme schopní prijímať vitamín D zo slnka

  • ochrana pokožky pred slnečným žiarením je dôležitá

Keď je pokožka vystavená slnečnému žiareniu, produkuje vitamín D. Na to, aby sa začal tvoriť vitamín v pokožke, stačí byť pár minút na slnku. Presný čas, ktorý je potrebné stráviť na slnku sa nedá určiť, a to z dôvodu, že je to príliš individuálne a vyplýva na to viacero faktorov. Závisí to od napríklad od ročného obdobia, farby pokožky, veku, zemepisnej šírky, ale tiež od toho, či používate opaľovací krém či od toho, aké máte oblečenie.

 

Naše telo vytvára vitamín D z priameho slnečného žiarenia na pokožke, a to v čase, ktorý strávime vonku. Približne od konca marca/začiatku apríla až do konca septembra by väčšina ľudí mala byť schopná prijímať zo slnečného žiarenia takmer všetok vitamín D, ktorý ľudské telo potrebuje. Telo nedokáže vytvoriť vitamín D ak trávite čas v interiéri za oknom, pretože UVB lúče sa nedostanú cez sklo.

SPF a vitamín D

Až 90% vitamínu D si koža vytvára vďaka UVB slnečným lúčom. Slnečné žiarenie však obsahuje aj typ UVA, ktorý spôsobuje starnutie pokožky a negatívne ovplyvňuje imunitný systém. Práve pred nepriaznivými účinkami UV žiarenia je dôležité chrániť pokožku používaním ochranného faktora - opaľovacím prípravkom s SPF.

Ochranné krémy s vysokým obsahom SPF sú určené na odfiltrovanie väčšiny slnečného žiarenia, pretože práve toto žiarenie je hlavnou príčinou spálenia a môže viesť k rakovine kože. Nechránené slnečné žiarenie vás skrátka vystavuje riziku, ktoré môže trvale poškodiť pokožku.

Opaľovacie krémy s ochranným faktorom však blokujú UV žiarenie...

Sú teda opaľovacie prípravky príčinou nedostatku vitamínu D?

Viaceré štúdie napriek tomu nikdy nepotvrdili, že každodenné používanie opaľovacích krémov vedie k nedostatočnej tvorbe vitamínu D. V skutočnosti štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí používajú krém na opaľovanie, hoc aj každý deň, dokážu udržiavať v tele správnu hladinu vitamínu D.

Dôvodom môže byť to, že bez ohľadu na to, aké množstvo krému na opaľovanie používate alebo aký vysoký je ochranný faktor, niektoré slnečné lúče sa dostanú až na vašu pokožku. Opaľovacie prípravky nefiltrujú 100% lúčov a niekoľko málo zvyšných percent lúčov, ktoré sa na pokožku dostanú, môžu stačiť na vytvorenie vitamínu D.

Ďalším dôvodom môže byť aj spôsob používania ochranného krému - natieranie tenkej vrstvy alebo vynechanie malých miest na tele, ako napríklad uši, okolie očí, priestor medzi prstami a pod., môžu byť dostačujúce na vytvorenie vitamínu D.

 

  1. Zo stravy a doplnkov výživy

  • vitamín D môžete získať kombináciou vhodnej stravy a výživových doplnkov

  • počas jesene a zimy je to najlepší spôsob získavania vitamínu D

 

Dobrým zdrojom vitamínu D zo stravy sú mastné ryby ako losos, makrela a tuniak. Malé množstvá sú tiež obsiahnuté vo vaječných žĺtkoch a syroch. Asi 10% vitamínu D prijímame zo stravy, aj to len pri pravidelnej konzumácií potravín, ktoré ho prirodzene obsahujú.

Počas jesene a zimy sa odporúča prijímať vitamín D zo stravy, pretože slnko nie je dostatočne silné na to, aby si ho telo dokázalo vyrobiť.

 

Výživové doplnky sú u nás odporúčané už pre novorodencov vo forme kvapiek ako prevencia pred nedostatkom vitamínu D. Odporúčaná dávka je približne 15 mikrogramov, resp. 600IU (v medzinárodných jednotkách). Príliš vysoké množstvá vitamínu D nie sú pre organizmus žiaduce, a preto ak vám lekár odporučí užívať iné množstvo vitamínu D, mali by ste sa tým riadiť.

 

Aký je teda najlepší spôsob získavania vitamínu D?

Tvorba vitamínu D je pre telo dôležitá v každom veku. Najjednoduchším spôsobom je vystavovanie nechránenej pokožky priamemu slnečnému žiareniu, čo má však preukázateľne negatívny vplyv na zdravie kože. Tá by mala byť chránená pri každom pobyte na slnku.

Použitie ochranného krému so SPF blokuje UV žiarenie zo slnka. To by mohlo teoreticky spôsobiť nedostatočnú tvorbu vitamínu D, čo však žiadne výskumy doteraz s určitosťou nepotvrdili.

Otázkou je: natierať deťom krém s ochranným faktorom?

Jednoznačná odpoveď je: natierať, a to vždy pri pobyte na slnku.

Vytvorí sa vitamín D aj v prípade, že je pokožka chránená pred UV žiarením?

Vytvorí, a to napríklad vďaka malým kúskom pokožky, ktoré sa nepodarí zakaždým natrieť - uši, okolie očí, a podobne.

 

Najlepší spôsob ako zabezpečiť správne množstvo vitamínu D u detí je vhodná strava a doplnky výživy. Myslite pri tvorbe jedálnička pre vaše deti na vhodnú stravu bohatú na vitamín D a doprajte im veľa slniečka.