Ako vybrať pre dieťa vhodnú kolobežku a na čo si dať obzvlášť pozor?

Výber správneho typu kolobežky je oveľa zložitejší, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Preto sme pre vás pripravili súhrn toho najdôležitejšieho, na čo si dať pri kúpe detskej kolobežky najväčší pozor. Na trhu s kolobežkami existuje obrovské množstvo výrobcov, modelov a rôznych typov. Ako sa v nich vyznať?

ZÁKLADNÉ OTÁZKY

Ak kolobežku kupujete prvýkrát, určite vezmite do úvahy tieto fakty:

zakladne otazky pred kupou kolobezky

Pri výbere kolobežky sa zamerajte hlavne na to, aká by mala byť veľká. Bude vhodnejšia dvoj- alebo trojkolesová kolobežka? A aké veľké kolesá sú vlastne pre vaše dieťa najlepšie? Aj na to sa pozrieme v nasledujúcich riadkoch.

 

 

BOD ČÍSLO 1: VEĽKOSŤ KOLOBEŽKY

vhodna velkost kolobezky

Zdroj: babblebikes.com

Vhodnú veľkosť prvej kolobežky odhadnete podľa výšky a váhy vášho dieťaťa. Na trhu sú dostupné ľahšie plastové varianty i tie vyrobené z hliníka. Spravidla sú tie ľahšie vhodné pre deti medzi 3. až 5. rokom, tie hliníkové zase pre staršie deti.

kolobezka lalalu

V našom Lalalu e-shope nedáme dopustiť na kolobežku Maxi Micro Deluxe Blue, ktorá je ideálna pre deti od 5 do 12 rokov. Znesie až 70 kíl váhy a naviac je vybavená reflexnými prvkami a protišmykovou nášľapnou doskou.

Čím je kolobežka vyššia a ťažšia, tým sa horšie ovláda a deti si na ňu musia trochu zvyknúť. Jej výhoda však spočíva v tom, že je skvelá aj na nerovný povrch s výtlkmi a ostrými zákrutami.

lahsie kolobezky

Ľahšie kolobežky sú vhodné hlavne na hru a kratšie cesty po hladkom povrchu.

Niektoré kolobežky navyše dostať i s polohovateľnou prednou rúčkou, takže vášmu dieťaťu nastavíte potrebnú výšku úchytu podľa potreby. Riaďte sa pravidlom, že by ruky na riadidlách nemali byť vyššie ako detský hrudník. S lakťami by ideálne mali zvierať pravý uhol.

 

 

BOD ČÍSLO 2: VEĽKOSŤ KOLIES

velkost kolies kolobezky

Možno ste to nevedeli, no kolobežky sa v súčasnosti vyrábajú so štyrmi rôznymi veľkosťami kolies:

  • malé: 10 cm, 12 cm, 12,5 cm

  • stredné: 14,5 cm, 18 cm

  • veľké: 20 cm, 20,5 cm

  • veľmi veľké: 23 cm (platí predovšetkým pre predné koleso)

Veľkosť kolies priamo súvisí s motorickými schopnosťami a vekom vášho dieťaťa. Ak je vaše dieťa staršie a už bicykluje, je pre neho vhodná kolobežka s väčšími kolesami. Tá sa síce zložitejšie ovláda a treba si na ňu najprv zvyknúť, no je rýchla a vhodná aj do nerovného terénu.

spravna velkost kolies na kolobezke

Na trhu sú dostupné aj skladacie kolobežky. Veľkú výhodu poskytujú najmä pri ceste na výlet autom či pri ceste do školy verejnou dopravou.

Kolobežku s menšími kolieskami zvoľte v tom prípade, ak vaše dieťa nebicykluje a svoje motorické schopnosti si potrebuje zdokonaliť. Menšie kolieska sú jednoduchšie na ovládanie a sú vhodné hlavne na hladký povrch.

Aby sa to ešte viac skomplikovalo, na trhu dostanete aj kolobežky s tromi kolesami. :-)

Takzvané trojkolky existujú v dvoch variantoch:

  • dve kolesá umiestnené vpredu a jedno vzadu

  • alebo jedno koleso umiestnené vpredu a dve vzadu

trojkolky

Tretie koleso umiestnené dopredu či dozadu má funkciu pomocného kolesa tak, ako to vidíme na detskom bicykli. Preto sú tieto typy kolobežiek vhodné hlavne pre malé deti od 2 rokov, ktoré potrebujú nadobudnúť istotu v rovnováhe a zlepšiť sa v koordinácii.

mini micro classic green kolobezka lalalu

Mini Micro Classic Green je ideálna kolobežka na rozvoj rovnováhy a koordinácie pohybu pre deti od 2 rokov.

 

BOD ČÍSLO 3: VYUŽITIE KOLOBEŽKY

Chcete, aby si vaše dieťa na kolobežke skrátilo cestu do školy či zapadlo do skupiny rovesníkov na dvore? Alebo ju chcete využiť ako dopravný prostriedok pri rodinných voľnočasových aktivitách v prírode?

vyuzitie kolobezky

 

Ak v týchto otázkach máte jasno, potom je to jednoduché:

  • Do prírody sa hodí najmä ťažšia kolobežka s väčšími kolesami.

  • Do skupiny rovesníkov na dvore sa zaradí pomocou ľahkej kolobežky s menšími kolieskami, na ktorej môže predvádzať rôzne akrobatické kúsky.

  • Na cestu do školy sú vhodné obe, záleží na tom, ako dobre vaše dieťa ovláda svoju motoriku a priestorové videnie.

 

 

ORTOPÉDI RADIA: ODRÁŽAŤ SA TREBA OBOMA NOHAMI

Niektorí detskí ortopédi sú vo svojom názore na kolobežky skeptickí. Varujú najmä pred jednostranným odrážaním od podložia, pri ktorom si dieťa môže privodiť problémy s nesprávnym držaním tela.

Týmto problémom však dokážete predísť, ak sa dieťa bude pri jazde odrážať oboma nohami striedavo. Ak teda nechcete, aby si dieťa chrbticu a boky príliš zaťažovalo, zabezpečte mu kolobežku so širokým “stupákom”, na ktorom môže počas jazdy pohodlne stáť oboma nohami.

spravne pouzivanie kolobezky

Nezabudnite, že jazda na kolobežke by mala byť pre dieťa predovšetkým zábava. Noví kamaráti, pohyb na vzduchu a strata prebytočnej energie sú iba plusy, ktoré naviac potešia aj nás rodičov. :-)