Aká by mala byť prvá zubná kefka vášho dieťatka?

Správne návyky v čistení ústnej dutiny je najlepšie získať už odmalička a detičky do jedného roka nie sú žiadnou výnimkou. Vedeli ste, že už v takto nízkom veku môžu prvýkrát navštíviť vlastného zubára?

Stomatológovia už dávno potvrdili, že celková čistota ústnej dutiny malých detí je rovnako dôležitá, ako tá u dospelých. Zastávajú názor, že so starostlivosťou o ústnu dutinu by sme mali začať už vo veku niekoľkých mesiacov od narodenia, ideálne od prerezania prvého mliečneho zúbku.

 

AKO NA PRVÉ ZÚBKY

Všetci rodičia sa určite zhodnú v tom, že proces prerezávania prvých mliečnych zubov nie je pre dieťatko nič príjemné. Od bolesti a nepríjemného svrbenia mu však viete najrýchlejšie uľahčiť detským hryzadlom.

Počas obhrýzania ho dieťa dokáže uchopiť tak, že intenzitu tlaku prispôsobí rôzne boľavým miestam v ústach a rôznymi výstupkami na hryzadle si ich vie dobre pomasírovať.

ako na prve zubky

 

Okrem hryzadla fungujú aj niektoré z tradičných domácich tipov:

  • Potrite ďasná dieťatka citrónovou šťavou. Kyselina v citróne stiahne a znecitlivie ďasná a uľaví tak od bolesti.

  • Vhodná je aj chladená tvrdá mrkva. Rovnako funguje tiež kovová lyžička z chladničky. Pozor, mrkvu a lyžičku nikdy nedávajte do mrazničky!

chladne mrkva na prve zubky

 

NAJPRV ČISTITE GÁZOU, AŽ NESKÔR JEMNOU KEFKOU

Čo sa týka samotnej ústnej hygieny dieťatka, zubári odporúčajú čistiť prvé zúbky jemnou vlhkou gázou, ktorú ľahko omotáte okolo prstu. Povlak zo zúbkov by ste mali zotierať po každom jedle, minimálne však dvakrát za deň.

cistenie zubkov gazou u deti

 

Gázu používajte rovnakým spôsobom ako zubnú kefku. Povlak stierajte v smere od ďasien nadol alebo jemne šúchajte po zuboch horizontálne zo strany na stranu.

Okrem navlhčenej gázy môžete zvoliť aj menšiu bavlnenú servítku či silikónový prstiačik.

prva prstova kefka pre deti


Pomocou prstiačika môžete z umývania zúbkov urobiť super zábavu a pomôcť dieťatku prekonať strach z umývania.

 

Prstiačik predstavuje veselý náprstok v tvare zvieratka. Jeho výhodou je, že je vyrobený z mäkkého a zdravotne nezávadného silikónu, ktoré môže vaše dieťatko bez problémov hrýzť a sať. Navyše sa dajú umývať v umývačke a následne sterilizovať, takže sú šetrné k prírode.

prva prstova kefka prasiatko


Zúbky vášho dieťaťa sa budú s prstiačikom Brushies umývať jedna radosť. Model Pinkey the Pig a ďalšie nájdete v našom e-shope.

 

Po tom, ako sa začnú na povrch prerezávať aj zadné zúbky, kúpte vášmu dieťatku zubnú kefku s extra mäkkými štetinkami a ergonomickou rúčkou. Zubnú kefku pokojne kombinujte s prstiačikom.

cistenie prvych zubkov


Mnoho rodičov uprednostňuje pri umývaní mliečnych zúbkov kombináciu viacerých pomôcok.

 

Od troch rokov by si vaše dieťa malo začať zúbky čistiť samé. Samozrejme, je potrebné, aby ste mu ich pravidelne kontrolovali a v prípade nedostatočného umytia sami dočistili.

 

SO ZUBNOU PASTOU CHVÍĽKU POČKAJTE

Mliečne zúbky môžete zo začiatku čistiť iba vlažnou vodou. Pasta napokon nie je až taká dôležitá, ako je dôležité správne osvojenie techniky čistenia zubov zubnou kefkou.

Keď vaše dieťa dosiahne ten správny vek, na kefku stačí zo začiatku vytlačiť množstvo veľké ako špendlíková hlavička. Neskôr môžete dávku zvýšiť na veľkosť hrášku, ako znázorňuje aj obrázok nižšie.

zubna pasta u deti

Zdroj: Sciencenews.org

Aj keď sú detské zubné pasty vyrobené špeciálne pre potreby malého dieťaťa, mali by ste mu zabrániť v jej jedení.

 

ZUBÁRA MÔŽETE NAVŠTÍVIŤ SKÔR, AKO STE SI MYSLELI

Niektoré detičky si do zubárskeho kresla sadnú už po prerezaní prvého zúbku, čiže keď dosiahnu približne šesť mesiacov. Vtedy má dieťa veľkú šancu si na zubára a ordináciu zvyknúť veľmi rýchlo. Prvé úkony tak pre neho nebudú ničím viac, ako obyčajnou preventívnou prehliadkou.

navsteva zubara s detmi

K zubárovi by ste s malým dieťaťom mali chodiť dvakrát ročne.

Nad výberom toho pravého zubára dobre porozmýšľajte. Zúbky svojho dieťaťa môžete nechať na zubára, ku ktorému chodíte aj vy. Niekedy je však vhodné nájsť takého, ktorý má s malými deťmi väčšiu skúsenosť a trpezlivosť. Prajeme vám veľa šťastia. :)