Ako viesť deti k plávaniu? Najprv zvážte vek a teplotu vody

Dieťa musíte mať vždy na dosah ruky, aby ste ho v prípade krízovej situácie schmatli a vytiahli nad hladinu. Dieťa sa môže utopiť aj v päťcentimetrovej vode. Preto ho nikdy nenechávajte bez dozoru dospelej osoby. Čo ďalšie treba mať na pamäti, keď chcete naučiť vaše dieťatko plávať?

 

Hoci existujú kurzy už pre niekoľkotýždňové bábätká, podľa portálu Pregnancy, birth and baby by ste mali počkať aspoň do dvoch mesiacov. Ešte lepšie urobíte, ak vyčkáte, kým dieťa dovŕši šesť mesiacov. Americká akadémia pediatrov (AAP) dokonca odporúča, aby ste dieťa zapísali na lekcie plávania až od štyroch rokov.

ako naucit deti plavat

A síce sa to tak nemusí zdať, ani AAP nie je proti včasnejším kurzom. Na druhej strane ale rodičom pripomína, že je v poriadku, ak počkajú. Podľa akadémie je totižto len malá pravdepodobnosť, že deti sa vďaka skorým lekciám naučia aj skoro plávať. Potvrdzuje to tiež skutočnosť, že kým deťom vo veku šesť až osemnásť mesiacov potrvá 78 – 104 lekcií, aby sa naučili plávať, deťom starším ako tri roky to zaberie približne 24 – 52 lekcií. Podľa čoho teda usúdiť, odkedy a ako viesť deti k plávaniu?

 

 

BEZPEČNOSŤ JE PRVORADÁ

Vek ako taký je jedným z faktorov, podľa ktorého sa budete rozhodovať, no treba zvážiť aj iné vplyvy. Pred kurzom plávania sa poraďte s pediatrom o telesnej vyspelosti vášho dieťatka. Lekár vám zároveň môže odporučiť, kde nájdete skúsených a spoľahlivých inštruktorov.

Okrem rád odborníkov je tiež dôležité myslieť na teplotu vody. Ak chcete s ľahkým plahočením začať sami, nikdy nenechávajte dieťa v studenej vode – voda musí mať aspoň 32 stupňov. Detské telíčko totižto nevie regulovať telesnú teplotu tak, ako je to u dospelých, a preto sa nedokáže chladnejšej vode prispôsobiť. V prípade, že idete s dieťatkom skúšať plávanie v mori alebo oceáne, je obzvlášť dôležité hľadať teplejšie miesta. Aby ste dieťaťu zabezpečili úplné pohodlie, oblečte mu neoprén.

deti a plavanie

Tak ako teplotu treba zvážiť aj čas, na aký necháte dieťa vo vode. Dvojmesačné bábätká by nemali byť vo vode dlhšie ako 10 minút. Pri polročných deťoch sa tento čas predlžuje na 30 minút. Samozrejme, ak uvidíte, že sa dieťa trasie, ihneď ho vyberte z vody a zabaľte do uteráka.

Z hľadiska bezpečnosti je pri plávaní s dieťatkom veľmi dôležitá neustála pozornosť. Podľa Americkej asociácie pediatrov musí byť dieťa v takzvanom dotykovom dosahu. To znamená, že počas kúpania ho musíte mať vždy na dosah ruky, a to preto, aby ste ho v prípade akejkoľvek krízovej situácie touto rukou schmatli a vytiahli nad hladinu. Neprichádza teda do úvahy, aby ste nechali dieťa bez dozoru – či už vášho alebo inej dospelej osoby.

deti a plavanie

 

KEDY SA NAUČÍ PLÁVAŤ?

Ako sme vyššie naznačili, prvé plávanie je u každého dieťaťa individuálne. Okrem veku má na trvanie vplyv aj niekoľko ďalších faktorov. Kedy sa vaša ratolesť naučí plávať, závisí napríklad od toho, či zvolíte skupinové alebo súkromné lekcie. Rovnako musíte zohľadniť aj frekvenciu lekcií a ich intenzitu.  Zjednodušene povedané, ak budete plávať len raz za týždeň a zvolíte dlhšie prestávky (napríklad cez zimu), progres bude oveľa pomalší.

Veľkú úlohu pri deťoch zohrávajú ich motorické zručnosti. Sedenie, podopieranie sa či dokonca pohyb bez akejkoľvek pomoci sú veľkými predpokladmi, že vaše dieťa je pripravené. No ak je menej flexibilné a motorika sa rozvíja pomalšie, radíme vám počkať.

Napokon sa uistite, či má vôbec vaše bábätko priaznivý vzťah k vode. Pretože ak nemá rado kúpanie a celkovo odmieta plahočenie vo vode, nemá zmysel nútiť ho do niečoho, čo mu je nepríjemné.

deti a plavanie

 

DOBRÉ VEDIEŤ

Americká asociácia pediatrov sa spojila s rodinami, ktorých deti sa utopili. Na základe tejto skúsenosti a ďalších dát vydala inštitúcia dokument Prevencia pred utopením.

Upozorňuje ním na fakt, že sa každoročne utopí takmer 1000 detí. „Utopenie je u detí vo veku 1 až 4 roky jednou z hlavných príčin úmrtí súvisiacich s úrazom,“ tvrdí jedna z autoriek vyhlásenia Sarah Dennyová.

Odborníci vo vyhlásení poukazujú na to, že deti bývajú vo vode, hoci ešte nevedia plávať, alebo sa v dôsledku nepozornosti a zlého zabezpečenia (napríklad neoplotený bazén) nečakane dostanú k vode. Pri tínedžeroch je problémom to, že preceňujú svoje schopnosti a plávanie často skombinujú s alkoholom.

Týmto ale nechceme rodičov vôbec kritizovať. Práve naopak. Chceme vás len v dobrom upozorniť na to, aby ste na deti dávali veľký pozor. Správne uvážte, či je na plávanie vhodný čas. Ak áno, ani na malú chvíľu nenechávajte dieťa samo. Môže sa totižto utopiť potichu, rýchlo, a to aj v päťcentimetrovej vode.

 

 

ČO VŠETKO VZIAŤ NA KURZ PLÁVANIA?

Hoci sa tento článok niesol v duchu ponaučení a upozornení, nechceli sme vás vôbec znechutiť. Dôkazom toho, že máme len tie najlepšie úmysly, je aj náš záverečný zoznam. V ňom uvádzame veci, ktoré by ste pred kurzom plávania nemali nechať doma.  

Čo teda vziať so sebou?

  • uterák (najlepšie s kapucňou)

  • kúpacie plienky a čiapka

  • jedlo

  • obľúbené hračky do vody

  • neoprén

  • podložka na prebaľovanie

Veríme, že sme vám pomohli a pri premýšľaní nad kurzom plávania pre vaše dieťatko sa rozhodnete správe. Dovtedy si v zdraví užívajte slnečné leto. ????