Plavky pre dieťatko: Čím sa riadiť pri ich výbere?

Pri výbere okrem vzhľadu zohľadnite aj praktickosť a to, či plavky dostatočne ochránia pokožku dieťatka pred slnkom.

Pokožka bábätka je oveľa jemnejšia a citlivejšia než u dospelých. Nepríjemné kožné reakcie môže počas leta okrem slnka vyvolať aj chlór či morská soľ. Preto vyberajte detské plavky poctivo s ohľadom na niekoľko faktorov.

 

OCHRANA

V prvom rade myslite na to, aby bolo dieťatko čo najviac chránené pred slnečným žiarením. Zárukou úplného bezpečia sú celotelové plavky s ochranným UPF faktorom.

Jeho hodnota vyjadruje, koľko slnečného žiarenia oblečenie prepustí. Platí pritom, že čím je hodnota vyššia, tým viac ochrany odev poskytuje. Preto je pri detských plavkách bežné, že sa vyrábajú s najvyššou hodnotou UPF 50+.

ako vybrat detske plavky

 

Takéto plavky sú vhodné najmä pre bábätká do šesť mesiacov, ktorým sa neodporúča aplikovať opaľovací krém. Aby ste však predchádzali spáleniu alebo nebezpečným kožným reakciám, zadovážte celotelové plavky aj starším deťom.

Pre najvyššiu možnú mieru ochrany vám odporúčame, aby ste dieťaťu kúpili celotelové plavky s kapucňou. Vďaka nej zakryjete kritické miesta, ako je krk a hlava, a tak zabránite spáleniu a úpalu.

 

PRAKTICKOSŤ

Pri výbere plaviek by mala okrem ochrany rozhodovať aj praktickosť. V praxi to znamená, že siahnete po plavkách s celotelovým zipsom alebo rozopínaním v oblasti nôh. Oba tieto varianty vám umožňujú dieťatko jednoducho a rýchlo vyzliecť.

Pre praktické prebalenie sú ideálnym kúskom práve plavky so spodným rozopínaním, vďaka ktorému bábätko nemusíte vyzliekať úplne.

celotelove plavky pre dieta

 

Z hľadiska praktickosti sú podľa nás skvelé aj plavky, ktoré majú v spodnej časti plienku. Takéto plavky zvyčajne predávajú ako jeden diel, ktorý nepokrýva celé telo. No ak si k časti s plienkou dokúpite praktický zvršok s dostatočnou ochranou, nemáte sa čoho báť.

Rovnako praktickým kúskom sú aj kúpacie vesty, do ktorých dieťatko jednoducho zaviniete. Okrem ľahkého obliekania vnímame výhodu aj v tom, že vesty sa často vyrábajú z neoprénu, vďaka čomu bude dieťatko neustále v teple a pohodlí.

A keď už je reč o komforte, vždy vyhľadávajte plavky vyrobené z materiálu, ktorý neabsorbuje veľa vody. Látka by v opačnom prípade príliš oťažela, a to by bolo pre dieťa nielenže nepohodlné, ale aj nebezpečné.

kupacie plienky pre dieta

 

VZHĽAD

Hoci poznáme celotelové plavky skôr z minulosti, detské plavky tohto strihu nepôsobia staromódne ani v súčasnosti. Práve naopak. Pri výbere akýchkoľvek plaviek pre dieťa sa môžete popri bezpečnosti a praktickosti riadiť aj ich vzhľadom.

celotelove detske plavky

Pri celotelových plavkách si môžete zvoliť z množstva farebných prevedení aj motívov, či už pre dievčatko alebo chlapca. Postupom času, keď dieťa vyrastie, sa môžete začať ohliadať aj po voľnejších strihoch či dvojdielnych kúskoch, ktoré z hľadiska prevedenia ponúkajú ešte väčší výber vzorov a aplikácií.