Anna zo Zeleného domu či Holden Caulfield: Títo knižní hrdinovia sú pre deti skvelou inšpiráciou

Inšpiratívnych knižných hrdinov nájdete v dievčenských románoch, ale aj v populárnych fantasy príbehoch.

HERMIONA GRANGER – HARRY POTTER

Skôr než vyšla prvá kniha o Harrym Potterovi v Bloomsbury Publishing, odmietlo autorku J. K. Rowlingovú až dvanásť vydavateľstiev. Tento krok sa neskôr ukázal ako obrovská chyba, keďže vďaka sérii o mladom čarodejníkovi si prilepšilo vydavateľstvo a Rowlingová sa zaradila medzi najlepšie platených spisovateľov na svete.

Harry Potter

A hoci sa v tejto knižnej sérii objavilo viacero inšpiratívnych postáv, do nášho výberu sme zaradili hlavnú ženskú postavu – čarodejníčku Hermionu Granger.

Jej obavy zo zlých známok v škole a neustále odvolávanie sa na informácie z encyklopédií sú úsmevným odhaľovaním jej charakteru. Hermiona je totižto mimoriadne múdra, nadaná a učenlivá. Nemá rada nespravodlivosť a nebojí sa to prejaviť.

V postave sa tak trochu vidí aj samotná autorka, ktorá priznala, že aj keď ju vnímali ako dievča, ktoré všetko vie, často pociťovala neistotu a strach z neúspechu. Tieto vlastnosti však prevyšuje jej dominancia a stála neochvejnosť.

Hermiona Grangerova Harry Potter


Herečka Emma Watson si zahrala Hermionu vo všetkých filmových častiach. Zdroj: Flickr.com

Potvrdzujú to aj slová herečky Emmy Watson, ktorá Hermionu stvárnila vo všetkých filmových častiach. „Hermiona utvrdila dievčatá v tom, že je v poriadku byť najmúdrejšou osobou v miestnosti. Byť lídrom, byť niekým, kto má plán.“

ANNA FITZGERALD – MY SISTER'S KEEPER (V ČEŠTINE JE TO I MŮJ ŽIVOT)

Hlavnou hrdinkou knihy My Sister's Keeper je 13-ročná Anna Fitzgerald, no žiadnu mladícku romantiku ani fantasy nečakajte. Práve naopak. Otázky, ktoré do deja vnáša táto postava, sú až príliš dospelé a vážne.

Anna Fitzgerald My Sister´s Keeper


Zdroj: Wikipedia.org

Anna je dieťaťom zo skúmavky. Keď jej rodičia zistili, že staršia dcéra Kate má akútnu leukémiu, rozhodli sa, že si nechajú „vyrobiť“ dokonalé dieťa, ktoré bude staršej dcére poskytovať kmeňové bunky, krv či kostnú dreň. Z Anny – človeka a dieťaťa – sa tak stáva predovšetkým nástroj na udržiavanie života jej sestry.

Všetko sa však zmení, keď má Anna darovať Kate obličku. Anna je nositeľkou viacerých morálnych aj etických dilem. Prečo by nemohla sama rozhodovať o svojom živote a tele? Je v poriadku, že pre životné okolnosti sa nikdy nedostane na univerzitu alebo do futbalového kempu?

Anna Fitzgerald sa narodila najmä preto, aby pomohla prežiť svojej sestre Kate.

A síce je téma trochu náročnejšia, no o to väčšie ponaučenie z nej plynie. Anna je dôkazom toho, že aj dieťa má právo o sebe rozhodovať, môže si klásť závažné otázky a pýtať si na ne odpovede. Hoci tie nemusia byť vždy úplne jednoznačné.

Autorkou knihy je americká spisovateľka Jodi Picoult.

KATNISS EVERDEEN – HRY O ŽIVOT

Obetavosť je typická pre viacero knižných postáv. Hrdinovia s takýmito vlastnosťami sa objavujú aj v súčasnej fantasy literatúre. Ukážkový príklad predstavuje Katniss Everdeen z románovej fantasy trilógie Hry o život.

Príbeh sa odohráva vo fiktívnej zemi Panem, ktorej vládne takzvané Sídlo. Okrem Sídla je súčasťou Panemu aj dvanásť obvodov. Každý rok sa v Sídle odohráva reality šou s názvom Hry o život. Do boja si musí každý obvod vybrať dvoch účastníkov – chlapca a dievča vo veku 12 až 18 rokov.

Herečka Jennifer Lawrence ako Katniss vo filmovom spracovaní Hier o život.

V poslednom obvode vylosujú dvanásťročnú Prim. Obetavosť jej sestry Katniss sa nepreukáže len vtedy, keď pôjde do Hier o život namiesto Prim, ale aj vtedy, keď pomáha v aréne prežiť svojmu spolubojovníkovi Peetovi Mellarkovi.

Na dej a riskantné správanie Katniss sa ľahšie nazerá s myšlienkou, že ide len o fikciu. No aj tak je hlavná hrdinka zosobnením nezištnej obety, čo môže byť pre mladého čitateľa veľkou inšpiráciou.

Na portáli Goodreads knihu ohodnotilo vyše 5,5 milióna čitateľov, celkovo si vyslúžila štyri hviezdy z piatich.

LANDON CARTER – NEZABUDNUTEĽNÁ CESTA

Podobne ako pri Potterovi, aj v knihe Nezabudnuteľná cesta by sme našli viac inšpiratívnych postáv. Vybrali sme teda hlavného mužského hrdinu, ktorý je zároveň aj rozprávačom príbehu.

Landon Carter je postarší muž, no v spomienkach sa vracia do čias, keď mal sedemnásť rokov. V tom období bol priemerným stredoškolákom a veľkým rebelom.


Nielen kniha zožala veľký úspech, film Nezabudnuteľná cesta má na Facebooku 12 miliónov fanúšikov.

V dramatickom krúžku stretáva rovesníčku Jamie Sullivanovú, ktorá sa od Cartera úplne líši – je tichá, nápomocná a veľmi zbožná. Pri príležitosti nacvičovania vianočnej hry musí Landon spolupracovať aj s Jamie. Postupne sa do nej zahľadí. Problém ale tkvie v tom, že Jamie je smrteľne chorá.

Nemusíte sa báť, naším zámerom nie je pripraviť vás alebo vaše deti o zážitok z čítania. Len chceme, aby ste sa sami presvedčili, že aj rebelujúci stredoškolák sa dokáže zmeniť na dospelého muža, na človeka, ktorý chápe silu priateľstva, lásky, pokory a odpustenia.

Príkladnosť knižných postáv posilňuje aj fakt, že autor Nicholas Sparks sa pri písaní Nezabudnuteľnej cesty inšpiroval skutočným príbehom sestry Danielle, ktorá v roku 2000 zomrela na rakovinu.

Nezabudnutelna cesta


Zdroj: Wikipedia.org

Spisovateľ priznal, že veľa vecí je vymyslených, no podobne ako Jamie, ani jeho sestra nebola v škole obľúbená, nosila stále ten istý sveter a vždy mala pri sebe Bibliu. Knižné zavŕšenie vzťahu Landona a Jamie je rovnako inšpirované životom Danielle a jej manžela.

ANNA SHIRLEYOVÁ – ANNA ZO ZELENÉHO DOMU

O príbehu Anny zo Zeleného domu si dovolíme tvrdiť, že patrí medzi najkrajšie literárne diela vôbec. A keďže je hlavnou hrdinkou žena, táto kniha môže inšpirovať najmä dievčatá.

Starší súrodenci Marilla a Matej Cuthbertovci si chcú zo sirotinca vziať chlapca, ktorý by im pomáhal so statkom Zelený dom. Namiesto chlapca im omylom pošlú jedenásťročné dievča s ryšavými vlasmi a pehami – Annu Shirleyovú.

Malá sirota vôbec nespĺňa očakávania konzervatívnych súrodencov. Príliš veľa fantazíruje, má rada poéziu, je prostoreká a často sa až veľmi rýchlo nadchne pre vec. O poslušnosti tiež nemôže byť reč.

Postupom času si však sirota Marillu aj Mateja získa, v novom domove stretáva aj najlepšiu priateľku Dianu a ďalšie kľúčové postavy.

O deťoch sa často hovorí, že sú najúprimnejšie a že môžu byť dospelým v mnohých ohľadoch príkladom. Anna je presným zosobnením tohto tvrdenia. Paradoxne sirota učí súrodencov Cuthbertovcov, ako žiť – že je v poriadku snívať a povedať si to, čo má človek na mysli. Vo vzťahu medzi ňou a Dianou sa odkrýva tá najčistejšia priateľská láska a obetavosť.

Lucy M. Montgomery napísala o inteligentnej a bláznivej Anne niekoľko kníh, v ktorých okrem príchodu do Zeleného domu mapuje aj jej štúdium, prácu a vzťahy.

HUCKLEBERRY FINN – DOBRODRUŽSTVÁ HUCKLEBERRYHO FINNA

Celá moderná americká literatúra sa zrodila z diela Marka Twaina Dobrodružstvá Huckleberryho Finna, dovtedy tu nebolo nič lepšie. Takú poctu vyjadril knihe Ernest Hemingway.

A nepochybne na tom niečo bude. Realistický román z 19. storočia totižto nesie v sebe posolstvo, ktoré je aktuálne aj v súčasnosti.

Dobrodruzstva Huckleberryho Finna

Knižné vydanie z roku 1884. Zdroj: Wikimedia.org

Ako asi tušíte, hlavnou postavou je chlapec Huckleberry Finn – napoly sirota, o ktorú sa stará vdova Douglasová. Dej sa začína po tom, ako Hucka unesie jeho otec-alkoholik, ktorý sa snaží zabrániť, aby z jeho syna vychovávali civilizovaného človeka. Chlapec od otca uteká, pričom cestou stretáva černošského otroka Jima. Spoločne sa chcú dostať na sever krajiny, kde by sa Jim stal slobodným.

Názov knihy v tomto prípade neklame – cestou sa im všeličo prihodí, Huck je veľký dobrodruh a výmyselník. Na niektorých dialógoch sa čitateľ aj zasmeje.

Huckleberry Finn


Zdroj: Wikimedia.org

Za humorným a dobrodružným správaním malého chlapca sa však skrýva niečo oveľa väčšie. Postava Huckleberryho Finna poukazuje na nesprávne nastavenie spoločnosti, na potrebu spravodlivosti, rovnosti a slobody. Mladého čitateľa môže rovnako inšpirovať svojou dobrotou, zmyslom pre priateľstvo a dobrodružstvo.

HOLDEN CAULFIELD – KTO CHYTÁ V ŽITE

Náš výber zakončíme mužským hrdinom, o ktorom píše J. D. Salinger v románe Kto chytá v žite.

Holden Caulfield je 17-ročný študent, ktorého práve vyhodili zo školy Pencey v Agerstowne. Často sa zamýšľa nad pokryteckosťou dospelých a ich každodennými činnosťami.

Naoko sa Holden javí ako prostoreký kritik s čudáckym a neprispôsobivým správaním. Jeho prežívanie však len zdôrazňuje to, čo často trápi mladých aj dospelých ľudí, a to je povrchnosť, nezáujem a pokryteckosť.

Kto chyta v zite

Zdroj: Flickr.com

Navyše, Holden je jasným dôkazom toho, že človeka netreba súdiť podľa prvých dojmov. Správanie tínedžera nie je príkladné, no vo vnútri je nanajvýš krehkou a milujúcou bytosťou, čo sa napokon prejaví aj vo vzťahu k mladšej sestre Phoebe.

Na záver už iba drobná zaujímavosť – záhadný názov sa vysvetlí až na konci diela. Vy aj vaše deti sa však máte na čo tešiť, pretože hlavný hrdina je nielen inšpiratívnou postavou, ale čitateľa často pobaví svojím ironickým humorom.