Ako s deťmi hovoriť o prvých láskach?

Kým niekto si svoju prvú pusu „odkrúti“ už v škôlke za závesom, iní si musia na tento zážitok počkať až do dospelosti. O prvých láskach sa však treba rozprávať už s malými deťmi. Patria k nej totiž nielen „motýle v bruchu“, ale aj sklamania. A ako správny rodič by ste mali svoje potomstvo pripraviť na všetko.

 

LÁSKA K UČITEĽOVI

Prvá láska, ktorú dieťa spozná, je tá rodičovská. No neraz už v útlom veku im padnú do oka aj ich rovesníci. Dievčatko naservíruje svojmu kamarátovi neviditeľný čajík, lebo tak to robí mamina pre ocina, alebo chlapec ťahá svoju spolužiačku pravidelne za vlasy. Rozkošné a úsmevné zároveň.

Niekedy sa však malé dieťa môže platonicky zamilovať aj do svojej učiteľky alebo učiteľa. Stáva sa to hlavne v prípadoch, ak vyučujúci vo svojej práci uplatňuje akýsi materinský prístup. Dieťa však z toho časom zvyčajne vyrastie.

„Na druhom stupni ZŠ začínajú deti vnímať osoby opačného pohlavia viac zmyslovo a sexuálne, no vždy ide viac o nenaplnenú materskú lásku alebo ideálnu lásku, keď sa chlapček/dievčatko ešte neodpútalo citovo od svojej matky/otca a potrebuje ju/ho,“ hovorí psychologička Denisa Maderová z internetovej kliniky kliklinik.

prve detske lasky

NEPODCEŇUJTE A NEZAKAZUJTE

Zamilované listy či odprevádzanie spolužiaka do školy… Aj to môžu byť pre vás signály, že s vaším dieťaťom sa niečo deje a že pomaličky vstupuje do sveta dospelých.

Dôležité je však to, či to robí poza váš chrbát alebo sa vám so svojimi pocitmi zdôverí. Nezáleží pritom, koľko rokov má vaše dieťa, vždy to berte vážne. Zľahčovacie hlášky typu „na také niečo máš ešte kopu času“ ničomu a nikomu neprospejú.

Ak sa vám teda vaše dieťa prizná, že sa mu/jej niekto páči, berte to ako prejav dôvery a toho, že od vás očakáva podporu. Určite nie je vhodné uchýliť sa k zákazom. Radšej spolu komunikujte a vysvetlite, prečo niektorí partneri naozaj nie sú vhodní.

Buďte však pri tom opatrní a hlavne nezabudnite na objektivitu, inak môže medzi vami vyrásť veľký múr.

FYZICKÁ PRÍŤAŽLIVOSŤ

K prvým láskam patria aj prvé bozky. To je v poriadku. Doba však ide vpred a to, čo bolo kedysi v nejakom veku nemysliteľné, takmer až tabu, je pre dnešných pubertiakov bežnejšie. Týka sa to predovšetkým sexuality.

Deti však nenosí bocian a mať ich, keď má človek ešte len „násť“, nie je žiadna sranda. „Do 16 rokov sú deti pod zákonom a emocionálne nezrelé, naivné a idealistické, majú nereálne predstavy o živote, ľahko sa citovo zrania. Práve preto je dôležité od začiatku si s nimi budovať dôverný vzťah a veľa sa s nimi rozprávať,“ radí psychologička.

Poukázať treba na morálne a zdravotné aspekty a vysvetliť mu, že nesie plnú zodpovednosť za svoje skutky. V neskoršom veku treba otvoriť aj tému antikoncepcie. Pre istotu.

SKLAMANIE

Dieťa sa môže platonicky zamilovať, no jeho idol sa o tom nikdy nedozvie. Alebo sa aj dozvie, no zažije odmietnutie. Inokedy zase potencionálneho frajera preberie „najlepšia“ kamarátka a rodí sa žiarlivosť či dokonca nenávisť. Alebo príde trpký rozchod.

Dôvodov na sklamanie býva naozaj veľa. A emočná bolesť môže byť ešte väčšia ako u dospelých, lebo deti o partnerskej láske vedia ešte málo.

sklamanie dietata z lasky

Reči o tom, že čas všetko zahojí, zamilovanému srdcu nepomôžu. Určite nie je ani vhodné hovoriť v zlom o prvej láske svojho dieťaťa. Nech už rozchod prebehol akokoľvek, na záver by mala zostať pekná spomienka.

Situáciu preto zbytočne nezhoršujte, nevysmievajte sa z nej a za každých okolností stojte pri svojom dieťati (nech má hocikoľko rokov).

Zaujímajte sa o to, čo sa stalo, nájdite slová útechy, ponúknite radu, podeľte sa o svoje vlastné skúsenosti, lebo niekedy aj to pomôže.

V prípade sklamania vaše dieťa nesmie zostať so svojimi pocitmi izolované. Navyše, ak sa otvoríte a podelíte o svoje vlastné zážitky, spomienky či popálenia, na vaše dieťa budete pôsobiť menej mocensky, no zato oveľa viac ľudskejšie. A to vás môže v konečnom dôsledku ešte viac zblížiť.

doverny vztah s dietatom

POMÔŽU AJ KNIHY

Nie každé dieťa sa však chce rozprávať, aj napriek vašej snahe. Netreba sa však vzdávať a pomôcť vám môže dostupná literatúra pre mladých. Napríklad publikácia Prvé lásky, v ktorej sa vaše dieťa dozvie veľa dôležitých a zaujímavých vecí, ako to beží počas zaľúbenia.

„V knihe nenájdete len krásny príbeh dvoch tínedžerov, ale aj rady pre mladé dievčatá. Jacqueline Wilsonová má veľmi chytľavý štýl písania, vďaka ktorému vám 165 stránok utečie ako voda. Prvé lásky sú príjemná oddychovka pre dospievajúce dievčatá, ktoré hľadajú príbehy podobné tým ich.“