5 skvelých tipov na valentínske výlety s vašimi deťmi

 
 

Pri príležitosti dňa zaľúbených môžete s vašimi deťmi podniknúť rôzne aktivity a navštíviť rôzne miesta, ktoré sa spájajú s láskou. Vyrazte s nami po Slovensku a objavte tie najromantickejšie miesta, ktoré budú baviť aj vaše deti.

valentinsky vylet s dietatom

Zdroj: bankalasky.sk

 

STUDŇA LÁSKY

Ako sa hovorí, láska hory prenáša. V prípade Omara a Fatimy by sa však dalo povedať, že láska aj studňu vykope. Aspoň tak to hovorí jedna z najromantickejších slovenských povestí, ktorá sa od 16. storočia viaže k Trenčianskemu hradu.

studna lasky Trenciansky hrad

Studňa lásky na Trenčianskom hrade rozpráva príbeh plný lásky a odhodlania. Zdroj: wikipedia.org

Studňa lásky existuje dodnes a nájdete ju na hradnom nádvorí. Hlboká je 79 metrov a hradný sprievodca vám pri nej vyrozpráva príbeh o Turkovi Omarovi, ktorý chcel získať naspäť svoju krásnu Fatimu. Tú totiž väznil pán hradu Štefan Zápoľský.

Omar prišiel svoju drahú vykúpiť a ponúkol množstvo zlata, no kov nemal pre Zápoľského žiadnu cenu. Jeho hradu totiž chýbala voda, a to bol aj dôvod, prečo bola jeho pevnosť v časoch obliehania slabá. Povedal mu teda, že ak chce svoju Fatimu naspäť, musí mu vykopať studňu s vodou.

Napokon sa to Omarovi po troch rokoch podarilo a príbeh skončil šťastne. Iba studňa by však vedela naozaj vyrozprávať, koľko ľudí počas jej kopania zahynulo...

MODRÝ HRAD LÁSKY

Špeciálnu valentínsku prehliadku môžete zažiť aj na hrade v Modrom Kameni. Tešiť sa môžete na posla z minulosti, ktorý vám porozpráva príbeh o svätom Valentínovi. A ukáže vám aj ľúbostnú poéziu z pera Valentína Balašu, ktorý naozaj žil na tomto hrade.

Dozviete sa aj to, že urodzené dámy si kedysi lásku a dvorenie zo strany rytiera museli zaslúžiť. „Aj to, že manželstvo bolo v renesancii považované za ideálny spôsob života,“ uviedla manažérka Katarína Hanková Jančeková.

Čerešničkou na torte bude prehliadka Slovenského národného múzea – Múzea bábkarských kultúr a hračiek.


Hrad Modrý Kameň. Zdroj: facebook.com/DaliborSurkos

LANOVKOU ZO SRDIEČKA

Slovensko má množstvo nádherných lanoviek so skvelými panorámami, no tá najromantickejšia tróni v Nízkych Tatrách a vedie zo Srdiečka (1213 m n. m.) na Kosodrevinu (1489 m n. m.).

Do prevádzky bola uvedená 9. februára 1994 a dnes premáva hore-dole každý deň. Jazda síce trvá iba tri a pol minúty, no pre celú vašu rodinu to bude skvelý zážitok.

Východzí bod lanovky sa nachádza pri horskom Hoteli Srdiečko, ktorý víta hostí s otvoreným srdcom už od roku 1958. „Tento hotel dostal názov Srdiečko podľa poľovníckeho zrubu, ktorý sa nachádzal asi 200 metrov nad lanovkou. Názov Srdiečko vznikol podľa toho, že tento zrub mal nad dverami srdiečko a poľovníci, ktorí tam chodili, sa toho chytili a medzi sebou hovorili ,že idú hore – do Srdiečka,“ uvádza hotel na svojej webstránke.

vysvieteny hotel Srdiecko a lanovka


Vysvietený Hotel Srdiečko a lanovka, vedúca na Kosodrevinu. Zdroj: Hotel Srdiečko

V cieľovej stanici sa zas môžete ohriať na Chate Kosodrevina, ktorá leží na úpätí Chopku. Nachádza sa uprostred najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku, takže decká sa tu môžu naozaj vyblázniť.

A ako už napovedá názov chaty, jej poloha je v pásme kosodreviny. Ak teda chcete mať vo svojom srdci kúsok prírody aj počas Valentína, lanovka na Srdiečku je pre vašu rodinu správna voľba.

 

KÚPELE ZAĽÚBENCOV

Kúpele Horný Smokovec fungujú už viac ako 90 rokov, no iba málokto vie, že za ich vznikom stojí veľký príbeh lásky. Príbeh lásky lekára a jeho pacientky.

„Naša babička Zdenka sa narodila v roku 1901, pochádzala z dobre situovanej pražskej rodiny, ktorá ju poslala na liečenie do Vysokých Tatier, pretože podľa ich názoru bola neduživá. Stretla sa tu s doktorom Jánom Opatrným z Vodňan, ktorý bol ftizeológ a pracoval v Dolnom Smokovci, kde sa staral o takýchto pacientov,“ priblížila riaditeľka kúpeľov Karin Fireszová.

kupele Horny Smokovec

Kúpele Horný Smokovec majú dlhoročnú históriu.

Slovo dalo slovo a napokon sa zaľúbenci zobrali. Zdenkini rodičia dali neveste bohaté veno a mladomanželia si spolu v roku 1928 založili sanatórium, kde sa kedysi ľudia liečili predovšetkým na tuberkulózu.

Kúpele dnes ponúkajú aj špeciálne pobyty pre deti. A nezabudnite svojim drobcom povedať málo známy príbeh veľkej lásky, ktorý pomohol zachrániť množstvo ľudských životov.

 

DOM MARÍNY

„...z výsosti Tatier ona mi svieti, ona mi z ohňov nebeských letí, ona mi svety pohýňa; ona mi kýva zo sto životov: No centrom, živlom, nebom, jednotou krás mojich moja Marína!“

Toto sú nehynúce slová lásky od Andreja Sládkoviča, ktoré zveršoval ešte v roku 1846. A slovenská literatúra dodnes nič krajšie nenapísala.


Dom Maríny v Banskej Štiavnici, kde sa nachádza Banka lásky, jediná svojho druhu na svete. Zdroj: facebook.com/EpicentrumLasky

 

O láske tohto spisovateľa sa učíme už na základnej škole, no asi žiadny človek nie je schopný naučiť sa celú skladbu naspamäť. Marína má totiž až 2900 veršov, a je preto oficiálne najdlhšou ľúbostnou básňou na svete.

Láska Sládkoviča a Maríny sa síce nikdy nenaplnila, no posolstvo ich hlbokého citu žije dodnes. Podarilo sa ho vzkriesiť v jej rodnom dome v Banskej Štiavnici, kde nájdete Banku lásky.

Príďte sem so svojimi deťmi a ukážte im krásu slovenskej literatúry prostredníctvom jedinečnej zážitkovej formy.

Dúfame, že váš Valentín teda bude nielen plný lásky, ale aj spoločných zážitkov. :)