9 zábavných aktivít pre deti, ktoré rozvíjajú reč a komunikačné zručnosti

Každé dieťa je iné. Kým váš sused má rodeného rečníka, vaša tichá, možno trochu utiahnutá ratolesť potrebuje viac času a pozornosti, kým sa dokáže plne prejaviť. Skúste týchto pár jednoduchých a účinných techník, ktoré aj v dnešných uponáhľaných časoch môžete so svojím dieťaťom denne praktizovať. Navediete tak jeho rečový vývin a komunikáciu tým správnym smerom.

 

1. ČÍTAJTE SI SPOLU

Príjemná aktivita pre vás oboch. Kým vy si pri čítaní milých a hravých príbehov oddýchnete, vaše dieťa sa zabáva a vzdeláva zároveň.

Zvoľte printovú podobu knižky, ktorú žiadne iné médium nenahradí. Je dokázané, že pri čítaní z knižky si užijete oveľa viac zábavy, radosti a prejavov lásky ako z tabletu. Podporujte detskú motoriku, nechajte dieťa pretáčať strany knihy a ukazovať, čo na nich vidí.

citajte si spolu

Ozajstnú knižku tak ľahko nič nenahradí.

Zvoľte pekne ilustrovanú knižku a vyzvite dieťa, nech detailne popíše farby, postavy, prostredie. Zapojte jeho predstavivosť tým, že budete spolu predpokladať, čo sa asi ďalej v príbehu udeje.

Samozrejme, aby čas strávený s knižkou priniesol nejakú hodnotu, je potrebné vybrať tú správnu. Preto je základom vyberať knižky určenej pre ich vývinové štádium, s morálnym odkazom, ktorý vo svojom veku pochopí.

 

2. PÝTAJTE SA NEZVYČAJNÉ OTÁZKY

Napíšte na kartičky nejakú krátku otvorenú otázku alebo tému. Potom nechajte dieťa, nech si nejakú vytiahne. Napríklad: Prečo je jablko zelené? Prečo máme dve oči? Prečo cez deň nevidno hviezdy? Prečo nespíme cez deň a nepracujeme v noci? Ako je možné, že sa ryby vo vode neutopia?

pytajte sa nezvycajne otazky

Rozprúďte detskú fantáziu a rečové schopnosti.

Uvidíte, že dieťa sa rozhovorí a rozprúdite tak i jeho fantáziu. A možno zistíte, že dieťa v sebe drží množstvo zaujímavých filozofických úvah. Prípadne spoločne vymyslíte fantastický príbeh.

Môžete zvoliť aj témy ako môj prvý kamarát, môj doterajší najväčší úspech či najkrajší moment dneška. Nechajte toto cvičenie na vlastnú kreativitu. Aj pre vás to bude prínosné a zabavíte sa pri tom.

 

3. ZAČNITE VLASTNÝ PRÍBEH A NECHAJTE DIEŤA, NECH HO DOKONČÍ

Tentoraz si vymyslite nejakú zápletku vy a nechajte dieťa, nech príbeh rozvinie a dokončí. Alebo záver príbehu určite vy. V praxi to môže vyzerať takto. Prvá veta: Ocko išiel do obchodu na aute. Posledná veta: Vrátil sa domov na detskej kolobežke. Opäť zapojíte okrem reči aj predstavivosť dieťaťa a o zábavu bude doma postarané.

 

4. ZAUJÍMAJTE SA O TO, ČO ZAŽÍVA JEHO OBĽÚBENÁ HRAČKA

Vidíte na svojom dieťati, že je smutné, zadumané alebo sa iba márne snažíte odčítať jeho skutočnú emóciu? Pre dieťa je často jednoduchšie vyjadriť sa nepriamo. Predstieranie je najprirodzenejší spôsob, ako tak vie urobiť. A takisto veľmi zábavný.

Skúste to cez jeho obľúbenú hračku. Keď vám dieťa porozpráva, čo zažil počas dňa jeho plyšový macko, môžete sa mu opäť nenápadne priblížiť. Dokonca, takéto cvičenie pomáha nielen rozvoju komunikačných zručností, ale aj sociálnym zručnostiam, ako je empatia.

 

5. ZAHRAJTE SA BEZ SLOV

Pre dieťa môže byť občas ťažké správne odčítať emócie z tváre. Skúste sa preto zahrať aj potichu. Napíšte na kartičky slová, ako prekvapený, veselý, smutný, nervózny, nahnevaný, unudený, vystrašený, nešťastný a tak ďalej.

zahrajte sa bez slov

Potom vyzvite dieťa, nech stvárni emóciu na kartičke, ktorú si vytiahlo. Samozrejme, bez toho, aby niečo povedalo. Hrajte sa pravidelne a vaše dieťa postupne určite lepšie porozumie zložitej spleti ľudských výrazov.

 

6. VYMYSLITE MU DÔVOD NA PREZENTÁCIU

Nie je nič lepšie, ako cvičiť si svoje komunikačné zručnosti pred ľuďmi. Aj nás dospelých to často stojí nemálo úsilia a premáhania. Ale pocit spokojnosti, ktorý záver úspešnej prezentácie sprevádza, za to stojí. Najmä dieťa môže takáto skúsenosť veľmi posilniť.

vymyslite dovod na prezentaciu

Zvolajte, napríklad, svoju najbližšiu rodinu alebo kolegyne z práce či kamarátov. Postupne publikum rozširujte a pre dieťa znáročňujte. Či už ide o jeho sebavedomie alebo spomínané komunikačné zručnosti, odprezentovanie aj toho najbanálnejšieho zážitku ho môže v tomto smere posunúť.

7. NECHAJTE DIEŤA, ABY VÁS NASMEROVALO

Ďalší spôsob, ako sa naučiť efektívne a správne komunikovať, je nechať dieťa vybrať nejaké obľúbené miesto, kam rado chodí, a spísať inštrukcie, ako sa tam dostať.

nechajte sa viest instrukciami

Nechajte sa doviesť jeho inštrukciami až na jeho obľúbené miesto.

Najlepšie, ako preveriť, či popis správne zvládlo, je dať inštrukcie nejakej ďalšej osobe, ktorá nebude mať tušenie, o aké miesto môže ísť. Postupne spolu odhalíte, prečo niekedy dochádza vo vašej komunikácii k nedorozumeniam.

 

8. CVIČTE KOMUNIKÁCIU BEZ PRÁZDNYCH VSUVIEK

Tentoraz nechajte dieťa voľne rozprávať o nejakej téme, v ktorej sa cíti doma. Môže ísť o jeho obľúbený školský predmet, ktorý mu dobre ide, komiksový príbeh alebo zaujímavosť, o ktorej čítal a nadchýna ho.

Sledujte, ako dlho dokáže vydržať bez prázdnych vsuviek ako hmm, ehm, aha, hej, no a podobne. Pozornosť upriamte práve na tieto ’slová’. Vedomým pozorovaním sa ich dieťa postupne naučí eliminovať.

Pomôže to posilniť nielen jeho rečový prejav, ale aj sebadôveru a slovnú zásobu. Chce to len trocha cviku a nepriaznivého rečového zvyku sa s ľahkosťou zbaví.

9. SLEDUJTE FILM BEZ ZVUKU

Film je príjemný audiovizuálny zážitok nielen pre dieťa, ale asi pre každého z nás. Čo tak si ho ešte viac ozvláštniť? Pozrite si kúsok náučného filmu či dokumentu bez zvuku a nechajte dieťa komentovať pohyblivé obrázky.

sledujte film bez zvuku

Pri opise putovania tučniakov či fascinujúcich prírodných premien si určite užijete veľa zábavy. Najmä, keď zistíte, čo sa za reálnym opisom skrývalo.

Veríme, že verzia vašej ratolesti bude zábavnejšia a pre jeho komunikačné zručnosti obohacujúcejšia.

Skúste tieto veselé aktivity doma a presvedčte sa spolu, že na výrečnosti sa dá veľmi pekne a rýchlo popracovať. Stačí si ich osvojiť ako príjemný zvyk, ktorý vaše dieťa bude s radosťou baviť a denne sprevádzať.

Veríme, že vás tento článok zaujal. LALALU nie je len internetový obchod. Snažíme sa vám týmito článkami uľahčiť materstvo a svojou troškou poradiť v nekonečnom svete otázok a obáv pri výbere tých "správnych" vecí pre naše ratolesti. Nevedeli by sme to robiť, ak by nás naši zákazníci svojími nákupmi nepodporovali. Ak máte chvíľku, prezrite si našu ponuku starostlivo vyberaných produktov pre novorodencov. Od novorodeneckých podložiek LALALU, prostriedkov na pranie Souldrops až po kopec iných potrieb pre bábätká aj staršie deti. To všetko je LALALU.