Vianoce bez kapustnice, šalát bez majonézy: Ako pripraviť štedrovečerné jedlá pre deti?

Vedeli ste, že med je pre dieťa životne nebezpečná potravina? Zo štedrovečerného jedálnička vášho dieťaťa by ste taktiež mali vynechať kapustnicu či majonézu. Tieto a ďalšie pokrmy sa však dajú nahradiť zdravšími a ľahšími dobrotami.

 

KAPUSTNICU RADŠEJ NIE

Kapusta nepochybne patrí k zdravším pokrmom, no i tak by ste ju nemali deťom do určitého veku podávať. Jedným z dôvodov je vysoký obsah rafinózy – cukru, ktorý nedokáže telo stráviť.

To spôsobuje plynatosť, s ktorou sa spája aj pichanie, nadúvanie či bolesť brucha. Okrem toho môže nadmerné prijímanie kapusty spôsobiť aj hnačku, ktorú spúšťa vysoký obsah vlákniny.

Podotýkame však, že toto je iba zopár negatívnych vplyvov. Deťom sa preto odporúča podávať kapusta až od 8. mesiaca. Presadzujú sa aj názory, že dieťa by malo viac pevných potravín začať konzumovať až od prvého roku života.

kapustnicu radsej nie

Aj keď je kapusta zdravá, deti by ju mali jesť až od 8. mesiaca.

Či začnete teda kŕmiť dieťa kapustou od ôsmeho alebo dvanásteho mesiaca, je v podstate na vás. No s ohľadom na spomínanú plynatosť, nadúvanie či hnačku zvážte podávanie vianočnej kapustnice nielen batoľaťu, ale aj starším deťom.

Aby však bol štedrý večer aj pre dieťa naozaj štedrý, môžete preň namiesto kapustnice pripraviť inú polievku. Môže to byť napríklad šošovicová či hrášková, oboje sú vo viacerých slovenských regiónoch typickým vianočným pokrmom.

Hoci aj pri strukovinách platí, že môžu spôsobovať plynatosť, pre lepšie trávenie šošovicu alebo hrášok namočte do vody ešte večer predtým.

nahrada kapustnice pre deti

Kapustnicu nahraďte šošovicovou alebo hráškovou polievkou, nezabudnite však strukoviny vopred namočiť.

ŠALÁT INAK

Takmer každá rodina pripravuje na Vianoce zemiakový šalát. Okrem zemiakov sú typickými ingredienciami, ktoré sa doň pridávajú, majonéza, vajíčka, hrášok, kyslé uhorky či cibuľa.

Začneme hneď majonézou, ktorá by sa bábätkám do jedného roka nemala podávať vôbec. Síce nie je až taká ťažká na trávenie, no pre svoje ingrediencie – olej, žĺtok a ocot je príliš kalorická. Najmenším členom rodiny, pre ktorých nemusia byť kusy zemiakov vhodné, pokojne namiesto šalátu naservírujte zemiakové pyré.

zemiakovy salat vhodny pre deti

Samozrejme, batoľatám a starším deťom v primeraných množstvách šalát ponúknuť môžete. No nezdravú majonézu nahraďte napríklad bielym jogurtom.

V prípade vajíčok platí, že je hlavne na vašom uvážení, či ich do šalátu pridáte alebo nie. Ako iste viete, vajíčka patria medzi potraviny s obsahom alergénov. Podľa austrálskych vedcov, ktorí do svojho výskumu zapojili 2 500 jednoročných detí, môže byť práve odkladanie konzumácie vajíčok príčinou toho, že bude dieťa na ne alergické.

majonezu nahradte bielym jogurtom

Namiesto majonézy pridajte do zemiakového šalátu biely jogurt.

U detí, ktorým sa podáva prvý raz vajíčko až po 12 mesiacoch, je pravdepodobnosť výskytu alergie až päťnásobne vyššia oproti deťom, ktoré začali jesť vajíčka skôr. Preto niektorí pediatri odporúčajú pri bábätkách konzumovať vajíčka už od 8. mesiaca. Navyše, v prípade vajíčok obsahuje látky spôsobujúce alergiu iba bielko, žĺtok nie. Môžete skúsiť teda to, že batoľaťu dáte iba žĺtok namiesto celého vajíčka.

Vysoký obsah sodíka môže viesť k poruchám obličiek či hypertenzii. Odporúčaná denná dávka sodíka je pre batoľa 1 000 mg. Jedna kyslá uhorka môže obsahovať až 1 200 mg. Riešením teda je, že do vianočného šalátu pridáte domáce kyslé uhorky alebo kupované uhorky s nízkym obsahom sodíka.

uhorky

Cibuľa, podobne ako mnoho iných potravín, sa neodporúča podávať bábätkám mladším ako 8 mesiacov. Dôležité taktiež je, aby ste im ju v ranom veku nepodávali surovú, ale iba v uvarenú. Surovú cibuľu môžete podávať deťom až od jedného roka. Dôvodom zvýšenej ostražitosti je, že spôsobuje plynatosť.

AKÉ MÄSO PODÁVAŤ DEŤOM?

Podobne ako pri iných pokrmoch, aj pri mäse platí, že ho môžete začať zavádzať podľa vlastného uváženia. Mäso môže byť medzi prvými pevnými potravinami, ktoré sa do jedálnička dieťaťa zavádzajú okolo 6. mesiaca. Pokojne ho však môžete začať podávať až od prvého roka.

ake maso podavat detom

Samozrejme, dôležité je aj to, aké mäso podávať. Deťom určite mäso nesmažte ani neopekajte. Namiesto toho mäso radšej poduste alebo ugrilujte. Čo sa týka druhu, vhodné je napríklad jemné teľacie alebo morčacie (môžete ich podávať hlavne menším deťom) či ryby, ako sú pstruh, treska alebo losos.

ZDRAVÉ POCHÚŤKY

Po polievke a hlavnom chode postupne prechádzame k dezertom, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria. Dávajte však pozor na to, čo deťom dávate. Napríklad oriešky nie sú vôbec vhodné, obzvlášť ak by sa na koláčikoch nachádzali vcelku. Dieťa by sa orechom mohlo udusiť.

Okrem toho oriešky obsahujú alergény, preto je lepšie pred zavedením do jedálnička poradiť sa s lekárom. Ak ich už aj budete podávať, lepšie je, ak sú rozdrvené alebo pomleté.

zdrave pochutky pre deti

Hoci sa to tak nemusí javiť, ani med nie je vhodný pre deti mladšie ako jeden rok. Táto pochutina obsahuje baktériu Clostridium botulinum, ktorá môže v tele vytvárať škodlivé neurotxíny. V dôsledku toho sa môže dostaviť botulizmus. Ide o otravu jedlom, ktorá ohrozuje najviac bábätká do 6. mesiaca.

Otrava sa prejavuje letargiou, ťažkým kŕmením, zápchou a slabosťou. Preto botulizmus nepodceňujte a v nijakom prípade bábätkám ani mladším batoľatám med nepodávajte.

Aby však ani deti nezostali pred pochúťok, naservírujte im napríklad perníčky bez medu, jablkové pyré, detské sušienky, ktoré potriete troškou domáceho džemu, alebo piškóty s banánom namočené v čokoláde. Ak sa obávate alergie na kakao, čokoládu vynechajte.

uprava vianocnych jedal pre deti

ZHRŇME SI TO

  1. Kapustnicu nahraďte inou polievkou, napríklad šošovicovou alebo hráškovou. Strukoviny večer predtým namočte do vody.

  2. Bábätku namiesto šalátu pripravte zemiakové pyré.

  3. Starším deťom spravte zemiakový šalát s bielym jogurtom namiesto majonézy.

  4. Vajíčka ponechať môžete, no ak sa obávate alergických reakcií, buď ich vynechajte, alebo primiešajte iba žĺtka.

  5. Cibuľu pridávajte iba uvarenú, prípadne ju úplne vynechajte.

  6. Do šalátu, ktorý budú jesť aj deti, pridávajte iba kyslé uhorky s nízkym obsahom sodíka.

  7. Súčasťou detského menu môže byť aj mäso, no vyberte niečo jemné, napríklad teľacie alebo morčacie. Starším deťom pokojne pripravte rybu, napríklad pstruha, lososa alebo tresku.

  8. Mäso nesmažte ani neopekajte. Takúto tepelnú úpravu nahraďte dusením alebo grilovaním.

  9. Bábätkám ani batoľatám nedávajte med, oriešky alebo mak. Mohlo by to vyvolať otravu alebo alergické reakcie.

  10. Dieťaťu však dobroty neodopierajte a pripravte mu napríklad jablkové pyré, piškóty s banánom alebo detské sušienky potreté domácim džemom.

DOBRÁ RADA NA ZÁVER

Keďže chceme v každom článku priniesť zopár užitočných rád, ani v tomto texte to nebude inak. Viackrát sme spomínali obdobie, keď začína dieťa jesť pevné potraviny. V záverečnej časti si teda povieme, ako zistiť, kedy je na podávanie tuhých pokrmov správny čas.

rady na zaver vianocne jedla

Americká pediatrická akadémia odporúča dojčenie do 6. mesiaca. No podľa neziskovej organizácie Mayo Clinic, ktorá sa zaoberá medicínskou praxou, vzdelávaním a výskumami, je v čase od 4. do 6. mesiaca väčšina detí pripravená na prijímanie tuhých potravín. V tomto čase deti prestávajú jazykom vytláčať jedlo a začínajú ho prežúvať.

Vek však nie je jediným indikátorom. Že je dieťa pripravené na tuhú stravu, predznamenávajú aj tieto faktory:

  • váži dvojnásobok svojej pôrodnej hmotnosti

  • dokáže držať hlavu vzpriamene

  • sedí prevažne bez pomoci

  • keď sa približuje jedlo, otvára ústa

  • zaujíma sa o to, čo jedávate

co dat papat dietatu na vianoce

Pravdou však zostáva aj to, že na niektoré pokrmy si musí dieťa naozaj počkať do prvého roka. Taktiež vám odporúčame poradiť sa s pediatrom o rizikových potravinách, ako je napríklad spomínaný med alebo mak.

Dúfame, že vám naše rady aspoň trochu pomôžu pri štedrovečerných prípravách. Prajeme vám krásne Vianoce.:)