7 benefitov, ktoré deťom prináša hranie spoločenských hier

Vďaka hrám sa u detí rozvíjajú kognitívne schopnosti ako prístup k riešeniu, pozornosť či pamäť.

Na našom U magazíne sme už písali o tom, prečo sa s deťmi pravidelne hrávať. Teraz si ale povieme, čo všetko im môžu dať spoločenské hry. A že to nebude len o zábave, o tom vás presvedčí zoznam týchto benefitov.

 

SOCIÁLNE ZRUČNOSTI

Spoločne s počúvaním a dodržiavaním príkazov patrí spolupráca u detí k najdôležitejším sociálnym zručnostiam. A práve hraním spoločenských hier si budú deti túto zručnosť rozvíjať. Ak sa pýtate, ktoré hry sú na to najlepšie, odporúčame vám staré známe Activity. Úlohou detí je pomocou kreslenia, pantomímy alebo opisu naznačiť spoluhráčovi, aké slovo háda. Existujú však aj jednoduchšie verzie pre deti, v ktorých sú namiesto slov nakreslené obrázky.

Náročnejšou alternatívou je hra Krycie mená, ktorú navrhol Čech Vladimír Chvátil a ktorá získala ocenenie Spiel des Jahres pre najlepšiu hru roku 2016. Základným princípom hry je naznačovať spoluhráčovi iba s použitím jedného slova a jednej číslovky, ktoré z rozložených kariet opisuje. Hra je skôr určená pre staršie deti. No môžete mať istotu, že okrem spolupráce a komunikácie sa vaše ratolesti dobre zabavia.

 

LEPŠIA PAMÄŤ A KOGNITÍVNE SCHOPNOSTI

Kým niektoré hry sú viac dynamické (spomínané Activity), iné skôr kladú dôraz na pomalšie uvažovanie a záujem. Vďaka takýmto hrám sa u detí rozvíjajú kognitívne schopnosti ako napríklad prístup k riešeniu, pozornosť či pamäť.

Medzi typické spoločenské hry, v ktorých sa tieto schopnosti vyžadujú a zdokonaľujú, patrí napríklad klasické pexeso. Jednoduchá kartová hra spočíva v získavaní párov rovnakých obrázkov. Dieťa si musí dobre pamätať, kde sa obrázky nachádzajú, a tak sa dopracovať k čo najvyššiemu počtu párov.

Opäť tu máme aj náročnejšiu alternatívu pre staršie deti, a tou je Scrabble (takmer identická alternatíva je KrisKros). V tomto prípade si musí hráč dobre všímať, kde umiestniť písmenká, a tak vytvoriť čo najhodnotnejšie slovo.

surodenci sa spolu hraju spolocenske hry

RÝCHLEJŠIE ROZHODOVANIE A REAKCIE

Počuli ste už o slávnej kartovej hre Dobble? Jej princíp je úplne jednoduchý – balíček kariet, ktoré obsahujú rôzne symboly, sa rozdajú medzi hráčov. Na začiatok sa dá do stredu jedna karta a hráči hľadajú zhodný symbol medzi ňou a svojou kartou. Hráč, ktorý sa zbaví najrýchlejšie svojich kariet, vyhráva.

A prečo spomíname práve Dobble? Pomocou hry si dieťa cibrí najmä schopnosť reagovať a rýchlo sa rozhodnúť. No a keďže je hra založená na obrázkoch, rozvíja sa aj jeho vizuálne vnímanie. Odhliadnuc od všetkých týchto benefitov je na Dobble skvelé to, že si môžete vybrať tematické obrázky, napríklad s motívom Harryho Pottera alebo múzea Louvre.

Ďalšou alternatívou, ktorá rozvíja rovnaké schopnosti, je hra 5 sekúnd.

 

LOGICKÉ MYSLENIE

Hoci by sme mohli logické myslenie zaradiť k iným kognitívnym schopnostiam, podľa nás mu v tomto zozname patrí samostatné miesto. Počas hrania spoločenských hier nielen u detí dochádza k množstvu úvah, úsudkov a analýz, ktoré sú základnými zásadami logického myslenia.

Bez neho sa deti ani dospelí nezaobídu pri hraní vedomostných a strategických hier. Typickou logickou hrou je napríklad populárna kartová hra Ľúbostný list, v ktorej sa pomocou rôznych otázok a úloh snaží jeden hráč zbaviť ostatných, a tak doručiť list princeznej. Z tradičných hier je to napríklad Človeče, nehnevaj sa! alebo šach.

sach

 

HODNOTA PEŇAZÍ

Spoločenské hry sú zárukou nielen duševných schopností, ale aj praktických návykov. Svedčia o tom hry ako Monopoly a Dostihy a stávky. Druhá menovaná hra dokonca vychádza v junior verzii, v ktorej sú pravidlá prispôsobené deťom od päť rokov. A čo všetko im takéto hry prinesú? Okrem doposiaľ spomínaných benefitov, ako logické myslenie a sociálne zručnosti, sú to tiež vedomosti o narábaní s peniazmi a hospodárením. 

Samozrejme, nesmieme zabudnúť na počítanie, ktoré k Monopoly a Dostihom neodmysliteľne patrí.

 

 

JEMNÁ MOTORIKA

Zdokonaľovanie jemnej motoriky – to nie je len kreslenie či písanie. Súčasťou jemných motorických zručností je aj logomotorika a mimika, ktorá sa rozvíja komunikáciou a smiechom. Oba z týchto aspektov k spoločenským hrám nepochybne patria.

Zabudnúť však nesmieme ani na koordináciu oko-ruka, ktorá spočíva v pohybe rukou, ku ktorému dochádza na základe vizuálneho vnemu.

Ukážkovou spoločenskou hrou, ktorá koordináciu oko-ruka rozvíjajú, sú puzzle. Aby ste detičkám pomohli túto zručnosť rozvíjať, môžete im zaobstarať populárnu hru Jenga natur, ktorá je vhodná od troch rokov.

jenga natur

Jej princípom je z drevenej veže poťahovať dieliky tak, aby pritom nespadla. Na podobnom princípe funguje aj hra Mikádo. Hráč má za úlohu vyťahovať farebné paličky tak, aby sa nedotkol iných. Vopred si musí premyslieť farbu, pretože každá z nich má inú bodovú hodnotu.

 

SPOLOČNE STRÁVENÝ ČAS

Detská psychologička a terapeutka Tanya Byron za štyri základné prvky správnej hry označuje vzdelávanie, inšpiráciu, integráciu a komunikáciu. Zarážajúce je však to, že namiesto toho, aby rodičia hru vnímali ako nástroj dialógu a spoločne stráveného času, posielajú deti hrať sa na počítači. Zo zistení terapeutky vyplýva, že tak urobí jeden z troch rodičov.

Preto vám radíme, aby ste od takýchto praktík upustili. Pre deti je totižto prirodzené venovať sa individuálnym činnostiam (napríklad počítačovým hrám) osamote a s rodičmi by sa radšej šli poprechádzať alebo si zahrali spoločenské hry. A napokon, taká dobrá spoločenská hra prináša radosť nielen im, ale aj vám.