Detská izba v minimalistickom štýle: Stavte na multifunkčný nábytok a doplnky

 

Ako zariadiť minimalistickú detskú izbičku deťom tak, aby bola praktická a pekná zároveň? Uvažujete nad minimalistickým zariadením detskej izby, no neviete, ako na to? Načerpajte nápady od blogerky Zoe, autorky knihy Minimalism for Families.

V jednej zo svojich sérií článkov sa Zoe upriamila na minimalizmus v detskej izbe a jeho benefity. Ako mama štyroch detí správne poznamenáva, že v minimalistickej izbe je oveľa jednoduchšie udržiavanie poriadku a hľadanie vecí. Navyše, priestor vyzerá príjemnejšie, priestrannejšie a usporiadanejšie.

Ako teda zariadiť minimalistickú detskú izbičku deťom tak, aby bola praktická a pekná zároveň? Inšpirujte sa nasledujúcimi radami.

MULTIFUNKČNÉ ZARIADENIE

Typickým kúskom, ktorý poslúži na niekoľko účelov, je detská posteľ so zásuvkami. Dokonca dieťatku môžete zaobstarať vyššiu posteľ, ktorá má v spodnej časti okrem zásuviek aj menšiu poličku či skrinku. Pri iných typoch postelí by bol priestor prázdny, no v prípade tohto nábytku ho využijete na uskladnenie hračiek alebo knižiek. Prípadne tam môžete odložiť oblečenie, ktoré v tom období vaša ratolesť nepotrebuje.

detsky dreveny nabytok

Aby ste neplytvali priestorom, umiestnite do detskej izby závesnú poličku. Tá poslúži na odkladanie školských pomôcok alebo ako menšia knižnica.

V prípade, že už sa v izbe nachádzajú police umiestnené na zemi, šetrite priestor aspoň tým, že si zaobstaráte úložné boxy. Do nich môžete odložiť plyšové hračky, lego či iné detské veci.

Praktickým multifunkčným kúskom, vďaka ktorému budú hračky rýchlo upratané, je aj vak na hranie Play&Go. Jeho spodnú časť tvorí dizajnová podložka na hranie. Takže keď sa dieťatko dohrá, stačí potiahnuť za šnúrky a z podložky je vak, ktorý niekam zavesíte alebo ho uložíte do šatníkovej skrine.

vak na hranie


Vak na hranie môžete zavesiť alebo odložiť do skrine.

A práve šatníková skriňa je v detskej izbe skvelým minimalistickým pomocníkom. So správne zvoleným rozložením (dostatok políc, zásuviek aj priestoru na vešanie) sa do nej zmestí všetko detské šatstvo.

V ideálnom prípade do nej uložíte aj hračky, topánky a mimosezónne oblečenie. Ak chcete skriňu vylepšiť, zadovážte si úložné boxy na ponožky alebo hračky.

prehladne poukladane detske oblečenie v skrini

Inou alternatívou je vstavaná skriňa, ktorú môžete šikovne prepojiť s poličkami na knihy alebo písacím stolom.

dokonala detska izba

PREČO ICH VIESŤ K MINIMALIZMU

Okrem toho, že minimalizmus zaisťuje poriadok a priestrannosť, je tiež zárukou ďalších zmysluplných benefitov.

Známy minimalista Joshua Becker tvrdí, že odkedy nakupujú v rodine menej vecí, sú šťastnejší. Ich pohoda súvisí s tým, že sa nestresujú veľkým upratovaním a nemárnia čas hľadaním vecí.

Minimalizmus ich tiež doviedol k zisteniu, že sa nemusia porovnávať s inými a viac ako to je dôležitý spoločne strávený čas a zážitky, ktoré im materiálne veci neprinášajú.

Nepopierateľnou výhodou minimalizmu je šetrenie peňazí, ku ktorému môžete detičky viesť spomínaným zariaďovaním izby. Dáte im tak tiež najavo, že o veciach dôkladne premýšľate a zvažujete, či ich skutočne potrebujete.